Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Toamna culturală bolintineană

Păstrând o frumoasă tradiție, intelectuali pasionați ai istoriei și culturii locale din orașul Bolintin Vale au organizat și în acest an un festival, ediția a șaptea, având în centrul activității aniversarea înființării primei școli din localitate. Școala veche a fost atestată în anul 1838, având numai două săli de clasă, acolo fiind mai demult clădirea unde s-a născut poetul DimitrieBolintineanu. Arhitectul elvețian Jules Elisee Berthet a eleborat planul de ridicare a clădirii vechii școli. O lucrare despre școală a prezentat autoarea, profesoară de matematică.
Vineri, 18 octombrie 2019, în sala polivalentă, s-a lansat cartea „Școală veche, școală nouă la Bolintin Vale”, scrisă de Milica Dan și publicată la nou înființata editură „Sud”, care are nume similar cu frumoasa revistă lunară care apare în localitate. Localnicii au evocat atmosfera școlii unde au fost elevi, iar un grup de copii talentați a primit diplome la concursul de desen și pictură. A urmat filmul documentar, cu imagini de ieri și de azi: „Școala veche, o istorie fără sfârșit”.
Sâmbătă, 19 octombrie, cu participarea unor scriitori, oameni de cultură, foști elevi sau profesori în localitate,colaboratori ai revistei „Sud”, o parte venind cu un autocar de la București, asigurat de gazde, reprezentate de scriitorul Gabriel Dragnea, a avut loc, în biserica și la monumentul scriitorului emblematic pentru toată această zonă, o slujbă de pomenire, apoi s-au depus coroane la mormântul acestuia. Vizitarea monumentului istoric care este școala veche, acum o clădire năpădită de arbori și ierburi, dar care va fi reabilitată cu fonduri din Programul Operațional Regional 2014-2020, referitor la conservarea patrimoniului cultural, în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, obținute și alocate de primărie, a produs o vie impresie, în imediata apropiere aflându-se și școala nouă, unde poetul Bolintineanu este evocat pe o placă memorială.Proiectul de restaurare-consolidare a școlii vechi și de amenajare a unui centru multicultural a fost lansat printr-o conferință, despre istoria, arhitectura și epoca inaugurării vorbind arhitecta Irina Popescu Criveanu, prof.dr.Cristina Ștefan și Vasile Grigore, important mentor și organizator al întâlnirilor culturale de la Bolintin Vale.A fost prezentat din nou filmul documentar, iar despre anii lor de școală aici au vorbit George Apostoiu, Nicolae Constantin, Gheorghe Dragomir, Neagu Udroiu ș.a.
Scurte alocuțiuni au mai susținut Ștefan Nedelcuță Apope, directorul Direcției Județene de Cultură Teleorman și Dumitru Doru Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Primarul localității,Daniel Trăistaru, a fost invitat să spună câteva cuvinte celor prezenți, acesta vorbind cu modestie, deși este un suporter consecvent, despre planurile de afirmare a Bolintinului pe plan cultural, economic,social, la nivel național, de susținere a unor astfel de activități.
Un frumos concert de muzică veche românească, din vremea scriitorilor români Dimitrie Bolintineanu și Anton Pann, a susținut o formație dedicată acestei muzici, formația „Trei parale”, cu soliști vocali (doi băieți și o fată) acompaniați de cobză, tamburină, cimpoi.
La următoarea ediție a Târgului internațional de carte „Gaudeamus”,care va fi organizat la București în curând, s-a anunțat participarea revistei și editurii, din nou cu un stand propriu, unde vor fi lansate cărți ale autorilor Alexandru Cazacu, Ștefan Crudu, Gabriel Dragnea, Alexandru Sașa Ghiță, Milica Dan, Marian Grigore, Vasile Grigore, Ciprian Necșuțu.
La această manifestare au participat și alți oameni de cultură, între care Vilia Banța, Geo Călugăru, Corin Bianu , Raluca Tudor (director editura RawexComs),Victoria Milescu,Alexandra Man,Gianina Mehedințu,Șerban Codrin,Nicolae Scurtu, Vasile Szolga, Ion Andreiță și mulți alții.
Manifestarea s-a încheiat cu un festin cultural, la Ferma Cocoșu Roșu din Ghionea-Ulmi, din același județ, Giurgiu, unde invitații au degustat produse locale tradiționale.
Asociația pentru Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu, redacția revistei de cultură „Sud” și Editura „Sud” Bolintin Vale au fost organizatorii Toamnei culturale bolintinene.

........................
pt Observatorul Corneliu Vasile






Corneliu Vasile    11/3/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian