Zile de aduceri aminte si de comemorare
Zilele de la inceputul lui Noiembrie sunt consacrate de diferitele confesiuni crestine cultului mortilor. O intalnim si in aceasta parte de lume la majoritatea comunitatilor.
Ne rugam pentru odihna cu cei drepti, a sufletelor celor adormiti in nadejdea Invierii.
Sunt mosi, stramosi, parinti ai nostri, frati, surori, alte rudenii , sunt prieteni apropiati de care ne amintim cu duiosie. Ne inchinam la mormintele lor si in biserici, aprindem lumanari si depunem flori, florile pretuirii, recunostintei, ale cinstirii memoriei celor dragi noua trecuti la cele vesnice.
Calatorim cu mintea in trecut, ne adunam gandurile si ne reculegem, aducem omagiul nostru celor disparuti dintre noi - pe care i-am cunoscut, insa si multora pe care nu i-am cunoscut, dar reprezinta simboluri.
In Canada se pastreaza un moment de reculegere la ora 11 a.m., in 11 zi a lunii a 11-a din fiecare an. Oamenii poarta, prinsa la haina, o floare artificiala de mac, amintind de jertfa militarilor cazuti pe campurile de lupta in razboaielet trecute. In timpul Primului Razboi Mondial, multi soldati au cazut si au fost inmormantati in Flandra, teritoriu aflat intre Franta si Belgia. In 1915, John McCrae, medic militar chirurg, cazut si el ulterior la datorie, a scris un vibrant poem intitulat "In Flanders Fields" - "In Campiile Flandrei" in care se aminteste de mormintele eroilor strajuite de flori de mac : "In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses, row on row/…" La sfarsitul Primului Razboi Mondial, pacea s-a semnat la ora 11, in ziua de 11 a lunii a 11-a (Noiembrie). In 1931, guvernul canadian a declarat ziua de 11 Noiembrie - "Remembrance Day". In 1945, ziua respectiva a fost consacrata cinstirii eroilor din razboaie, floarea rosie de mac ramanand simbolul acestei omagieri.
Daca luna Noiembrie, indeosebi in a doua parte a sa, ne pregateste pentru venirea iernii, pe noi, romanii de pretutindeni, ne pregateste si pentru intampinarea Sarbatorii Nationale a Romaniei - 1 Decembrie, data la care, in acest an, se implinesc 101 de ani de la Marea Unire, marcata prin Adunarea de la Alba Iulia din 1918. Cinstirea eroilor cazuti pentru infaptuirea si mentinerea Romaniei Mari este inseparabila de aceasta sarbatoare. Evocarea luptelor de la Jiu, de pe Dealul Mateiasului, de la Marasesti, Marasti, Oituz etc., in Marele Razboi de Intregire a tarii, precum si faptele eroilor de pe fronturile Celui de-al Doilea Razboi Mondial justifica profunda recunostinta pe care generatiile care au urmat au manifestat-o fata de cei care au dat suprema jertfa pentru patrie.
Suntem recunoscatori fata de eroii care, cu pretul vietii lor, au dorit sa aduca natiunilor lor si lumii binefacerile civilizatiei, ale dezvoltarii libere si democratice. Suntem recunoscatori celor care au supravietuit razboaielor, veteranilor, pensionarilor de astazi, din Romania, din Canada, din alte tari, pentru elanul tineresc de odinioara si hotararea cu care s-au angajat in lupta pentru integritatea teritoriala a tarilor lor si pentru apararea Lumii Libere. Ei merita intreaga noastra stima si pretuire.
|
Dumitru Puiu Popescu 11/1/2019 |
Contact: |
|
|