Catrene coraligene
Aplaudaci falși Ar emite-un oarecare Noi principii, de valoare. Vorba lui din debara Nu face nici o para.
Curaj și calofilie Se agită lumea-n jur C-ar vorbi frumos și dur. Vorba lui e de paradă, Iar curajul – de bravadă.
Mulți eroi după război Mulți se laudă și zbiară C-au trecut prin foc și pară. Dar de ce, se miră natul, Nu li-i dogorât bușlatul?
„Eliberatorul” Când rostea „eliberare”, Ochii i-notau în soare. Îi spui c-a fost rapt de țară, El se face foc și pară.
Asistatul social Sprijinul de la pretură I-a picat ca para-n gură. Asistența primăriei – Binele Sântămăriei.
Să te ții, doamnă primar! Îi scot primăriței ochii Că nu-i zare-n sat de cióchii. Am să-i scot și cu cupola, Căci tot ea și-a dat parola.
Portret psihic Este-un om dintr-o bucată, Are stofă, știe carte, Are-o viață-adânc brăzdată, Doar că e cam intr-o parte.
După muncă și răsplată Să te miri,-având să poarte Întreg grosul greului, Că-și lua, când făcea parte, Sie partea leului?
Leoaică nesătulă, boala Îi punea mereu zăbala, O ținea în frâu, felida. Azi surâde, hâdă, boala: Asul a pierdut partida.
Un fir de nisip Nimeni nu-nșiră pe ață Câți pași drepți îi faci în viață. Unul l-ai făcut greșit Și te-au scos din circuit.
Înaintașii noștri Am călcat pe pașii lor, Sfințind sfânta faptelor. Viitorii – sacri – monștri Vor urma – câți? – pașii noștri?
Din rău în mai rău Cât stam cu dinții la stele Vai de víntrițele mele. De când stau cu ei la Lună, Cică,-ar fi în pasă bună.
La alimentară Paste cer. Pentru părinți. Vânzătoru-mi dă … de dinți. - Paste moi. Și nici fierbinți. Ei demult nu mai au dinți.
Schimbare de macaz Cât căra grâu-n sarai, Se-ntărise ca un pai, Iar de când trage la ramă, S-a făcut, bietul, pastramă.
Nu mai șade ca pe ace Nu sta locului-n trecut Cât un câine pe șezut, Iar acum, când se destramă, Boala-l ține la pastramă.
Nu vorbeau aceeași limbă, Nici țineau aceiași sfinți Sport la muncă până ieri: Alerga după muieri. Nu-l mai captivează sportul: I-a dat șefa pașaportul.
Bulibașa pașă Când și-l vezi pe bulibașă Se comportă ca un pașă: Nu tu grabă, nu frământ, Ceilalți să se deie-n vânt. Fără ghinion Uneori îl paște gândul C-ar putea să pască vântul. N-a tras niciodată cartea C-ar putea să-l pască moartea.
Băiatul din flori Moș Irofte-l toacă bine: -Cui dracu i-i semăna? N-am păscut porcii cu tine, I-am păscut cu mâne-ta!
Ducerea în ispită Hai, mândruțo, la bulboacă, Unde nici popa nu toacă, Să dăm frâu chemărilor În zburdarea ielelor.
Cercul vieții O dată-n viață te naști, O dată pe an e Paști, O dată-n viață te-nsori Și o dată-n viață mori.
Ce noroc pe capul lui! Ce noroc de măgădău C-a murit în patul său! De murea-n al alteia, Cine dracu-l îngropa?
Lauda de sine… Cică-ar fi mare și tare Și abil nevoie mare. Știu eu patarama lui: Mai stângaci decât un pui.
File de destin Cum zburau buieștrii lui Înspre ceruri, velele! Azi, copil al nimănui, Numără pavelele.
Păcatul capital și păcatul ordinar Erau boboci din măr când au mușcat Și au căzut aievea în păcat. Azi, ninși de ani, păcatul evocându-l, Ei iarăși cad, dar cad … numai cu gândul.
Întrebare legitimă Atât de cúlpeși, zice-o lume-ntreagă, Părinții noștri,-ai voștri,-ai tuturor, Că tragem mii de ani păcatul lor? Dar pe-ale noastre cine-o să le tragă?
Ascultând „Șeherezada” De câte nopți ți-ascult tot „of”-ul, „ah”-ul ? Povestea, însă, nu s-a terminat. Nici tu nu știi ce-a fost cu șahinșahul, Nici eu – cum cad cu tine în păcat.
Dumnezeu și Sfântul Petru la Judecata de Apoi Stăpânul, trist, la Marele Triaj: - De unde-un om păcate-atâtea-adună? -Dar, Doamne, nu știai că, la partaj, Se ține cont de-averea lor comună?
Spălarea păcatelor Au intrat cu toatele Să-și spele păcatele. Nu le-ajunge-o mare Una cât le are.
Protest de stradă Gloata umple bulevardul: - Să ne-ntoarcă miliardul! De pe margini un ateu: - Nu-i păcat de Dumnezeu?! Expediate pe 22.10.2019
|
Nicolae Matcas 10/22/2019 |
Contact: |
|
|