Canadiana - Imn de toamnă
Iata-ne ajunsi si in luna octombrie. Toamna a sosit, desi nu este inca “lunga, slaba si zaluda”, ci, dimpotriva, o adevarata vara indiana, cu cer albastru si senin, gradini inca inverzite si soare bland si prietenos.
Plinatatea frumusetii acestui anotimp se dezvaluie parca cel mai desavarsit atunci cand vine momentul culesului roadelor – rasplata binemeritata a muncii de peste an - desi, astazi si aici – datorita magazinelor pline tot timpul anului cu de toate – el isi pierde parte din semnificatie. Si totusi, am simtit frumusetea toamnei vizitand, asa cum facem de o buna bucata de vreme, una dintre des intalnitele “farmer’s market” – piete ale fermierilor (deschise, este drept, mai mult peste vara), care, cu aroma sa de struguri muscat si prune brumarii, ne-a adus in suflet o adiere tomnateca si o viziune de frumusete domolita, matura, intelept imblanzita dupa dogoarea verii.
Piata pe care am o vizitam in ultima vreme – in calitate de cumparatori – este a treia cunoscuta de mine in Canada, dupa cea a fermierilor din Kitchener si cea din downtown, din fata primariei noi – piata din Parcul Downsview. Probabil ca nu este nu nimic mai deosebita fata de celelalte spatii comerciale cu caracter asemanator, dar cu siguranta este diferita de magazinele de tip “grocery”, caci in ea poti simti parfumul fructelor si legumelor, ce iti invadeaza dulce-ametitor simtul olfactiv, chemand nostalgic in amintire pietele uitate ale Bucurestiului, Obor, Matache, Amzei…
In piata de la Downsview, animatie si diversitate, incat gandul te duce fara sa vrei la schita lui Caragiale, “La mosi”. {ntr-adevar, pe langa fructe si legume de tot soiul, asa cum se cuvine unei piete, se mai gasesc, asa cum intalneai acasa in spatiile comerciale en gros, mobile, aparatura electronica, jucarii, ochelari de soare, cuptoare cu microunde, ceasuri, baterii si cate si mai cate. In difuzoare, muzica indiana care aminteste de filmele cu Raj Kapoor, se suprapune straniu cu ritmurile senzuale ale binecuscutului Besame mucho. Purtati de frumusetea muzicii latine, un domn in varsta cu baston danseaza cu o domnisoara asiatica, frumoasa si eleganta, un cha-cha, in fata audientei formate din cumparatorii iesiti din piata sa se indulceasca cu o inghetata adusa de camioneta ambulanta care te atrage cu cantec de clopotei. Mai putIn romantici, noi stam la coada cu un manunchi de marar parfumat in mana, rosii de gradina pe vrej, pere galbene, al caror parfum te duce cu gandul imediat la zeama lor dulce. {n fata noastra, o tanara purtand valul islamic o intreaba pe casierita cum si-a aranjat buclele, iar apoi se intoarce catre prietena sa, o indianca mai varstnica invesmantata cu un frumos sari verde sI ii impartaseste secretul de curand aflat.
“De unde sunteti?” intreb la randul meu cand trebuie sa platesc. “From Afghanistan, my dear”, imi raspunde casierita, imbiindu-ma apoi sa cumpar si alte bunatati din cele insirate pe tejghele. Imaginatia ma proiecteaza brusc in lumea cosmopolita a lui Jean Bart, cu a sa Sulina dormind prafuita in soare si totusi calcata, prin caracterul sau de port, de atatea felurite neamuri, cu atatea felurite obiceiuri.
Si aici, in aceasta piata, sunt oameni din toate colturile lumii, din India, Turcia si China, din Orientul Apropiat, din Rasaritul Europei si cine stie de mai unde. Unii imbracati in portul lor, vorbind intre ei limbi melodioase si neintelese, incercand sa te imbie insa in limba engleza, in cea mai clasica maniera a comertului, sa le cumperi marfurile sau macar sa te opresti si sa te uiti.
In aceasta piata, uniformatea impusa de societatea de consum moderna, de cultura MacDonald, dispare, sI chiar daca ne supunem inca legilor comertului, o facem in chipul imaginat de cei dinaintea noastra cu veacuri inainte, imbiem sau ne lasam imbiati nu de vreo reclama amagitoare ci chiar de rotunjimea concreta a unui mar, de catifelarea palpabila a unei piersici, devenim deodata mai calzi unii cu altii, caci ne apropie lucrurile simple si fundamentale ale vietii.
Parasim piata cu sacosele si cu inima deopotriva pline, ducand acasa comorile pentru trup si suflet, unele, pentru a fi puse in rafturile camarilor, altele – imagini, senzatii si inchipuiri - pentru a fi puse in camarile sufletului…
|
Eliza Ghinea 10/8/2019 |
Contact: |
|
|