Împreună scriem istoria clipei!
M-a bucurat participarea la centenarului UZPR, făcută la invitația uniunii și a președintele său. Cum venisem cu o zi înainte de la Toronto, n-am prea știut la ce să mă aștept. Fusesem invitată să vorbesc câteva minute, nu multe, vreo două, care mi se păreau și lungi, dar și scurte, oare ce mesaj să transmit mai întâi?
Unii dintre antevorbitorii mei s-au adresat audienței cu "Onorați", "Distinși", ba chiar și cu "Distinși grizonați". Eu mă gândisem să încep cu "Dragii mei", totuși, având în vedere că sunt unul dintre cei mai noi membri ai uniunii și nici nu îi cunoscusem personal pe cei mai mulți, am ales să mă introduc și să vorbesc scurt (chiar dacă erau mai multe de spus) despre comunitatea românească din Canada, așa cum o cunosc eu. Am amintit așadar despre revistele culturale, menționând câțiva ziariști și oameni de cultură care le conduc, despre asociațiile scriitoricești, cenaclurile literare și unele activități care țin împreună comunitatea românească din Canada. Am menționat chiar faptul că de curând avusese loc și prima ediție a festivalului George Enescu, ale cărui spectacole le-am recenzat, care tocmai se terminase la Toronto.
În micul meu cuvânt în fața adunării plenare a UZPR, am amintit și câteva nume de ziariști care au participat la întâlnirile anuale de la Câmpul Românesc din Hamilton, apreciind strângerea de mână de peste ocean. Am punctat cât de important este să ținem aproape, să învățăm unii de la alții, să continuăm să stăm împreună, în ciuda distanțelor. Apoi, am informat adunarea despre întâlnirile anuale ce se desfășoară în "Mica Românie din Canada".
De ce toate acestea? Pentru că putem învăța de la comunitățile răspândite în întreaga lume ce funcționează de secole în ciuda dispersării lor geografice. La români, însă, din cauza statorniciei teritoriale, e viețuirii dintotdeauna în granițele vetrei strămoșesti, această emigrație masivă este și o mare noutate. Deși mai avuseseră loc valuri de emigrație românească, niciunul nu a produs așa o hemoragie de creiere și de brațe de muncă ca cel din ultimii ani. Așadar, ne găsim în fața unei situații fără precedent. Observ că atât diapora are nevoie de legătura cu țara, dar și țara poate beneficia stând în legătură cu fiii ei. Devine astfel necesar să închegăm o comunitate ce funcționează bine, indiferent de distribuția sa geografică, în așa fel încât să ne susținem. Este un motiv pentru care am apreciat inițiativa UZPR de a invita români de peste tot (Basarabia, Serbia, Canada, și acum și Australia, etc.).
Deviza UZPR-ului: “ Împreună scriem istoria clipei” poate astfel deveni una prin care nu doar documentăm istoria clipei, ba chiar o inspirăm pe mai departe.
|
Milena Munteanu 10/7/2019 |
Contact: |
|
|