“Sfânta Familie” sub asediu
Între oraşele americane cu mulţi catolici, procentual Boston se află pe primul loc, înaintea marilor metropole New York, Los Angeles, Chicago. Statistic, din 3,8 milioane de locuitori, 2 milioane ar fi catolici. (http://ccnmtl.columbia.edu/projects/caseconsortium/casestudies/14/casestudy/www/layout/case_id_14_id_144.html ). Totuşi nu se simte ambianţa spirituală catolică, deşi există biserici, câteva având ca patron spiritual pe Sf.Iosif, patronul familiei catolice, al “ Sfintei Familii”, şi patronul Bisericii Catolice!
Cultul " Sfintei Familii" este o altă invenţie în cadrul Bisericii Catolice, promovată în contextul restrângerii puterii temporale a Vaticanului şi a industrializării.
În mediile catolice, spune Joan Castellar-Gassol ( vezi: GAUDI - La vie d'un visionnaire- Ediciones de 1984, Barcelona), figura lui pater familias prin excelenţă, " Tatăl Familiei şi al Evangheliilor" era Josif tâmplarul, tatăl putativ ( adoptiv) al lui Iisus. Josif devine treptat o figură de seamă în repertoriul sfinţilor catolici. Pentru credincioşii pioşi şi anumiţi lideri religioşi, Josif era considerat garantul “Sfintei Familii” şi deci model de cap de familie pentru familia catolică tradiţională, ameninţată cu dezintegrarea, ca urmare a industrializării.
În sec.XV, numele Josif, era foarte rar printre ibericii catolici, pentru care era un nume din onomastica Vechiului Testament, purtat de cetăţenii evrei. Începând cu sec.XVIII, numele se popularizează şi se răspândeşte atât de mult, încât o zicală populară catalană spunea : De Joseps,Joans i ases, N'hi per totes les cases ( Toate casele sunt pline de Josefi, de Ioani şi de măgari).
Se înmulţesc iniţiativele de promovare a cultului Sfintei Familii. În Belgia , la Ličge, căpitanul Henri-Hubert Belletable înfiinţează” l'Association de la Sainte Famille”. În Franţa , un anume Joseph Huguet scoate o revistă intitulată “Propagateur de la dévotion a saint Joseph”. Papa Pius al IX-lea îl proclamă pe Sfântul Josif, patronul Bisericii Catolice! La Barcelona, librarul catalan, Josep Maria Bocabella, editează o revistă cu același nume ca în Franţa, pe care o distribuie în Catalonia, în provinciile spaniole, în America Latină. Pe acest fond de entuziasm și efervescenţă spirituală ( stimulate și de apariţia marială de la Lourdes, Franţa 1858), preotul catalan Josep Manyanet are viziunea asupra unei catedrale măreţe dedicată patriarhului Sfântul Josif.
Ṣi așa s-a ajuns la “Sagrada Familia”. Începută în 1882 ( arhitect Francisco de Paula del Villar), construcţia catedralei este preluată din 1883 ( după moartea lui Paula del Villar) de Anton Gaudi (https://en.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD ), care modifică proiectul conform viziunilor sale. La moartea lui Gaudi, în 1926, mai puţin de un sfert din proiect era realizat. Finisajul complet se prevede a se termina în 2026!
În Occident, în magazinele pentru obiecte religioase, se oferă icoane, statuete, reprezentând pe Maica Domnului, pe Josif ( destul de tânăr) și Iisus între ei. Un fel de poză de familie care lasă impresia că Josif este tatăl trupesc al lui Iisus! Sugestie pe care o regăsim și în cântecul lui Georges Moustaki, “Joseph (Mon Vieux Joseph)” ( https://www.youtube.com/watch?v=0Hpq2eFXp9M) Ṣi la noi, pe tarabele care vând obiecte de cult ortodoxe, am văzut asemenea " icoane"!
" Sagrada Familia"(https://en.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia) este o construcţie extrem de costisitoare. După aspect, pare mai degrabă un templu din basme Am impresia că același zeu care l-a inspirat pe Chalermahai Konsitpipat ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chalermchai_Kositpipat ) în construirea “templului alb”, Wat Rong Khun, (https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Rong_ ) l-a inspirat și pe Gaudi... Dar, nu vreau să atentez la libertatea de credinţă a celor care au construit și a celor care cred.
Ar fi bine ca fiecare familie creștină să fie o “ sagrada familia”.
Poate cultul “Sfintei Familii” a reușit, cât de cât, să apere familia catolică de destrămare în revoluţia industrială, dar au venit revoluţiile sexuale ale sec.XX, revoluţii care continuă, și continuă… “ Sfânta familie” este dărâmată chiar de creștinii catolici ( și nu numai catolici…). Opoziţia Bisericii Catolice ( Enciclica Papei Paul al VI-lea din 1968), faţă de controlul artificial al nașterilor, a dus la proteste…Au urmat protestele în favoarea avorturilor… Supăraţi și supărate, enoriașii și enoriașele au lăsat-o mai moale cu mersul la biserică sau au renunţat, inclusiv în Boston. Au la dispoziţie alte oferte: yoga, zumba, zen, tai chi…
Când se va termina “ Sagrada Familia”, ( dacă se va termina), turiștii care o vor vizita, vor întreba: Ce este aceea o familie ?
|
Nicuşor Gliga 9/27/2019 |
Contact: |
|
|