Bisericile pictate din Nordul Moldovei
Avem locasuri de cult unice in Europa: Picturile murale care impodobesc peretii interiori si exteriori, amintesc de timpurile marelui domnitor Stefan cel Mare si de cele ale urmasului sau Petru Rares.Frescele "vorbesc direct de luptele purtate in razboaiele de independenta culturala si politica in fata expansiuni otomane. Arborele genealogic al lui Iisus ,asa numitul Arbore al lui Iesei, a fost pictat de maiestri necunoscuti la mijocul secolului al XIV-lea, pe partea sudica a Manastirii Voronet in exterior Intalnim multi sfinti ,usor de recunoscut dupa aurele lor populeaza Raiul de pe peretele exterior vestic al Bisericii Manastirii Voronet este parte din Judecata Dreptilor.
In anul 1453, turcii au invadat Europa Stefan cel Mare (1457-1504) i-a invins pe turci, pe polonezi si pe unguri i-a somat sa se retraga la ei Fiecare victorie asupra navalitorilor era sarbatorita prin construirea une manastiri sau biserici. Moldova era atunci poarta de aparare a crestinitatii."Daca poarta crestinitate, pe care o reprezinta tara noastra ,se va pierde intreaga crestinitate va fi in mare pericol " credea Stefan cel Mare, pe care papa il numea "Atletul lui Hristos" Aspiratia isi gaseste expresia in impresionanta fresca a Bisericii Sfintei Cruci din Patrauti construita 1487 si in pictura murala a Bisericii Sfantul Gheorghe a Manastirii Voronet unde intalnim multe scene iconografice si istorice despre Voronet, despre asediul persano-avar al Constantinopolui, care reprezenta amenintarea crestinatatii. Vedem imaginea lui Constantin in fruntea armatei sale de calareti infruntandu-i pe dusmanii Dumnezeului sau.
Tematica iconografica apare si in pictura murala exterioara din Moldova(Suceava -Biserica Sfantul Dumitru Bisericile Manastirilor Humor, Moldovita, Arbore si Voronet; apar aici Scriptura iluminata a celor patru Evanghelii asa numitul "Tetraevanghel" de la Humor copiat in anul 1473 de catre ieromonahul Nicodim de la Putna,aceasta este cea mai de seama opera caligrafica - miniaturizata din epoca lui Stefan cel Mare,se afla azi laMuzeul de Istorie din Bucuresti.
"Biserica de pe pamant chip al bisericii ceresti" conform al ritualului bizantin fiecare lacas de cult este o imparatie a lui Dumnezeu, in care comunitatea credinciosilor, adica Biserica Cereasca numita si comunitatea sfintilor formeaza o realitate unica , un organism "teandric"insa o realitate unica cu dubla dimensiune, divino-umana deopotriva vazuta si nevazuta. Pe bolta turlei domina Hristos Pantocratul a carei imagini se repeta in Bisericile din Bucovina. Intalnim multitudinea iconografica Judecatii de Apoi la Manastirile Patrauti si Voronet. La Manastirea Humor intalnim o alta abordare a temei Judecatii de Apoi amintind de pictorul de fresce italian Fra Angelico si de pictorul de icoane Andrei Rubliov. In anul 1527 Petru Rares a construit doua biserici Din cele 12 biserici initiale din nordul Moldovei cu picturi interioare si exterioare au fost preluate in patrimoniul cultural universal celor din Patrauti, Humor, Moldovita, Arbore, Voronet si Suceava. Ploile torentiale si poluantii din mediu inconjurator au alterat picturile exterioare la Biserica Sfantul Gheorghe din Suceava construita in 1522 a fost restaurata Biserica Probota(1531)care adaposteste mormantul lui Petru Rares este restaurata Sursa:UNESCO
Miniaturi deosebit de interesante Biserica fortificata din Biertan. Pozitia geografica in Transilvania, zona Tarnavei mari Patrimoniu universal din 1993. Aproape 300 de biserici fortificate construite intre secolele XV lea si al XVII , de catre sasii, inconjurata de un triplu zid de aparare,cu tunele subterane construite din caramida arsa in care se depozitau alimente pentru subzistenta in timpul navalitorilor in zonaFondata in anul 1283 In zona monumentului artistic Biertan s au construit din piatra cu reliefuri figurative: Rastignirea, Rugaciunea de pe Munte ,Profetia dreptului Simion Constructiile sunt executate cu un simt autentic al realului. Biserica a servit ca sediu Episcopal trei decenii Episcopului Georgius Krauss si Iohnn Michael Salazar care se odihnesc in mauzoleul invecinat Intalnim Altarul in stil gotic in lemn de catre Iohaunes Reichmuth cu 24 icoane pictate cu un simt autentic extraordinar. Tezaurul este completat de numeroase colectii iconografice in Ansamblul "Turnul Catolicilor" loc al tolerantei. Din anul 1564, Transilvania devine tara din Europa cu patru confesiuni: calvinisti luterani romano-catolici si "antitinitari" In corul bisericii Biertan straluceste altarul pictat,inchinat Maicii Domnului o adevarata opera artistica deosebita autentica. Usa sacristiei bisericii Biertan, lucratura in filigran de lemn si maiestritele tinte metalice sunt demne de toata aprecierea. Tot aici la Biertan printro singura apasare pe clanta usii sunt puse in miscare concomitent peste douasprezece zavoare care ne arata ce insemneaza o realizaresS mestesugareasca si aristica de exceptie pentru acea vreme, cred ca este unica in Europa. Dealungul timpului mu lte din aceste comori s-au degradat.
Sursa:Patrimoniul universal Ed.Schei 1997 Brasov pg60-71. Va urma.
Vasile Vanta / Oakville Ontario
|
Vasile Vanta 9/18/2019 |
Contact: |
|
|