In spatele usilor deschise : Gooderham Building din Toronto
Clădirea din cărămizi rosii Goderham, care are forma unui fier de călcat rufe este un punct turistic important în Toronto, situată la 49 Wellington Street East. În partea de est a orasului în cartierul fiananciar, la est de Yonge Street, clădirea se află în cartierul St. Lawrence între strada Front Street si Wellington Street, acolo unde se unesc si formează o intersectie triunghiulară.
Terminată în 1892, ea este una din cladirile în formă de fier de calcat rufe precum sunt si în alte tări si orase din lume. Alte "Flatiron" sunt English-American Building din Atlanta, termintă în 1897 si Fuller Building din New York City, construită în anul 1902. De la Gooderham Building dacă te uiti la vest pe strada Front Street poti vedea centre comerciale istorice si zgărie norii districtului financiar la distantă. CN Tower este de asemeni vizibil din anumite unghiuri in spatele Brookfield Place. Această vedere pitorească apare frecvent în imagini ale orasului.
Istoric Clădirea anterioară era mai scurtă avănd aceeasi formă si a fost numită Coffin Block. Clădirea de azi a fost construită de architectul David Roberts, Jr. si a costat $18,000. Banii au fost plătiti de distileria lui George Gooderham, fiul fondatorului distileriei “Gooderham and Worts”, William Gooderham. A fost biroul distileriei Gooderham & Worts pănă la 1952 si a fost văndută de the Gooderham Estate în 1957. Salvată de la pieire de David si Thomas Walsh, restaurarea s-a făcut în 1998 si a realizată de proprietarii Michael si Anne Tippin. Clădirea a fost declarată monument istoric după legea Ontario Heritage Act in 1975 si în 1977 the Ontario Heritage Trust a obtinut un permis de Heritage Easement. Este acum condusă si este proprietatea corporatiei Woodcliffe. La 12 October 2011 Woodcliffe Corporation a anuntat ca vinde clădirea. A fost cumpărată cu $10.1 milioane în 2005 si cu $2.2 million în 1999.
Architectură si artă Clădirea Gooderham este faimoasă pentru forma si muralul de pe peretele din spate. The Flatiron Mural de renumitul artist canadian Derek Michael Besant care foloseste trompe l'oeil ca sa dea senzatia că peretele are mai multe ferestre dar si pentru efect dinamic părănd că marginile sunt desprinse. Reprezintă o imagine a clădirii Perkins situata vi-a-vis. Clădirea are o cornisa în stil romanic (“ romanesque”) si o friză deasupra ferestrei de la etajul 4. Intrarea principală de pe strada Wellington Street are un arc în stil gotic francez. Fundatia este din piatră de gresie (sandstone). Acoperisul foarte înclinat din cupru are 8 lucarne la atic 4 pe partea de sud si 4 pe partea de nord (gable dormers). Cu stilul linear de ferestre distribuite în mod egal la fiecare etaj, lumina este distribuită uniform. Cladirea Gooderham are o fundatie înaltă care este jumatate de etaj deasupra cotei zero.
Acum este folosită pentru birouri. Primul etaj foloseste ferestre care se deschid de formă rectangulară, pe partea de sud în timp ce pe partea de nord are ferestre fixe. La etajul doi situatia se inversează, ferestre fixe pe partea de sud si mobile la nord. La etajele 3, 4, 5 ferestrele sunt cu geamul de jos fix si geamul de sus mobil sau ferestre în forma de arc. Clădirea are 3 intrări. Usile de la intrare au acelasi stil ca si rama de la ferestre. Barul din subsolul clădirii are o curte interioară imensă pe partea de sud a clădirii. Intrarea la bar este pe partea de nord si are lucarne foarte simandicoase si rame arcuite în stil gotic francez. Clădirea poate fii viztată de luni pănă vineri de la 9 la ora 17.
A fost deschisă cu ocazia “Usi Deschise Toronto” si am reusit să mă plimb cu un lift hidraulic vechi de 100 de ani care avea inca grilajul de fier forjat cu patina vremii.
|
Dana Mateescu 8/4/2019 |
Contact: |
|
|