Ion Segărceanu : ”Sub pecetea geniului”
La prestigioasa editură ”Nasha Canada Publishing” din Toronto a apărut, într-o inspirată ținută grafică, volumul de analize și evidențieri literare ”Sub pecetea geniului” de Ion Segărceanu. Această nouă carte, care marchează a 30-a apariție editorială a autorului, reprezintă proiectul și configurarea generală a semnatarului său care, stimulat de incitantul titlu al acestui proiect, a realizat întreaga ”arhitectură” a volumului respectiv, de la coperți la orânduirea sugestivă a temelor, ilustrațiilor și paginilor.
Prima parte este rezervată evidențierii unor reprezentanți de marcă ai liricii românești – Eminescu, Blaga, Ion Barbu, Dimitrie Stelaru - , cu utilizarea unor ilustrații mai puțin cunoscute ale acestora. Prezentările și considerațiile exprimate pun în lumină unele aspecte specifice ale creației autorilor abordați, conturînd în chip convingător originalitatea și ingeniozitatea acestora, ca reprezentanți notorii ai liricii românești. Este același cunoscut procedeu al autorului, dovedit de acesta în celelalte cărți ale sale de același tip, între care „Oameni, stele, flori”, ”Fascinația lirei”, „Stele de mare”, „Mit și poezie” etc.
Secțiunea următoare poartă titlul elocvent „Cununi de lauri și cinstire”, punînd în evidență o serie de poeme și dedicații întru omagierea „falnicilor barzi”, sub tutela cărora s-a modelat profilul literar al autorului însuși. Pentru fiecare remarcabil înaintaș, acesta a conturat ca subtitlu câte o formulă specifică, deosebit de grăitoare: „Luceafărul sufletului românesc” (Eminescu), „De veghe la curțile dorului” (Blaga), „Între oul dogmatic și descântecul melcului” (Ion Barbu), „Rătăcitor prin Noaptea geniului” (Stelaru)...
Volumul include, în final, un grup de poezii sub titllul „Inedite”. Între titlurile respective se află și poemul „La umbra falnicilor barzi”, care a furnizat titlul incitant al prezentei cărți: „La umbra falnicilor barzi crescui/ Ca iarba nouă-n luminiș de brazi,/ Dator le sunt, precum fidel le fui,/ Cu tot ce-adânc mi-animă versul azi.// Din rostul meu de-acasă am pornit/ Spre magicele zări de vis deplin,/ Purtat mereu de-un dor nemărginit/ De a-mi urma chemare, har, destin.// A fost, n-a fost ăst ”dat” o izbândire?/ O, n-aș putea-o spune cu tărie,/ Cu barzii mei rămân fârtat de fire,/ Îngemănat în crez și poezie.// În lumea lor mirifică, de mit,/ Îmi caut chipu-mbujorat de jind/ Și mă-ntrevăd adeseori uimit/ Ca un elev la tablă, nădușind...”
Așa dar, ca impresie generală, se conturează imaginea unei cărți frumoase, îmbietoare ( ca la pagina finală-color intitulată „Fețele ” cărților), generatoare de impresii și aprecieri pertinente, care-și merită pe deplin promițătorul său titlu...
|
Observator 8/1/2019 |
Contact: |
|
|