Vacanta la Virtoape
Un concediu petrecut īn una din cele mai interesante regiuni din Romīnia, a cărei natură pe cīt de frumoasă pe atīt de impresionantă,o cucerire a harului ceresc pusă la dispoziția omului SARMISEGTUZA- m-a determinat să scriu povestea pe care am publicat-o,,BARONUL din DABA,,-2011. Străbătusem meleagurile Romīniei de pe vremea cīnd licean fiind și avīnd profesor un pasionat drumeț-I.Voledi. Numai că,vorba romīnului,,pofta vine mīncīnd,,!.Īmi doream să străbat Făgărașul,dar timpurile și preocupările nu mi-au permis .Pīnă cīnd un alt prieten-Stelian mi-a făcut legătura cu profesorul și īndrumătorul excelentei regiuni īn care ,,Brățările ,,au denumirea ,,Sarmisegetuza,,.
Īndrumătorul din anii aceia ,mă primise și mă īndrumase pe cărările necunoscute decīt prin povestiri și cu el am hoinărit zi de zi īmprejurimile.Īmi făcuse legături cu localnicii satelor .Unde mai puteți adăuga ,gazda la care am primit adăpost și hrană pe tot timpul șederii mele răsfățīndu-mă cu de-ale gurii-bunătăți originale ,gustoase și prezentate īn vase de ceramică a căror desene erau inimaginabil de originale. -Dorești salată din legume proaspete-culege din livadă ce-ți poftești și din cuibar ,,ouă proaspete. Cunoscīnd cărările ,īmprietenīndu-mă cu sătenii ,am descoperit ,,secretele Sarmisegetuzei,,pe care le-am pus ,apoi pe coloanele unei cărți cu coperți de un verde pur ca și natura īn care mi-am petreut vacanța.Numai că din acea regiune și pīnă la Vīrtoape ,unde am plecat anul acesta,erau vre-o cīțiva kilometri ,pe care nu-i făcusem decīt īn anul 2019.
,,Vīrtoape,,aș putea spune e ,,cīt o alergătură de numai 200 de km. Vīrtoape- să nu zic vorbe mari ,dar are nu numai un farmec deosebit,dar și o istorie pe care fiecare localnic ,e dispus să ți-o relateze timp de zile īntregi. VĪRTOAPE-e pe līngă o așezare asemănătoare din punct de vedere al naturi cu multe din aceeași parte a locului. VĪRTOAPE-īși are istoria după cum urmează:Pe culmea Vīrtoapelor se află o īntinsă așezare dacică,iar dealurile sunt stīncoase dintr-un material calcaros și e plină de mici grote care adesea mi s-au părut a fi peșteri. Ghidul mi-a atras atenția ,trecīnd pe unele platouri de anumite locuri unde s-au descoperit originalele ceramice dacice. Tocmai pășeam pe una din terase ,ce e drept,eram destul de istoviți de oboseala urcușului care īncepuse din zori. Ghidul,un individ bine pregătit īn domeniul geografiei și geologiei mi se adresă: pe aici pot să-ți dezvălui ,,secretul,, :terasele dacilor erau aprovizionate cu apă,nu numai locuința acestora dar, și atelierul de fierărie. I-am aruncat o privire și ghidul-un profesor de geografie de prin partea locului ,īmi atrase atenția spre unele marcări de drum ,cunoscute doar de localnici și cercetători. Apoi ,mi-a spus,ca și cum ,,secretul,,ar trebui să-l păstrez .
-Cīnd o să coborīm o să vă arăt documente scrise .E vorba de conducte care captau apa izvoarelor de la distanță ,cel puțin așa au susținut arheologii-printre care și prof.Glandau. L-am ascultat și fiecare frază mă străduiam să o rețin pīnă ce o voi trece pe foile carnetului meu de turist. -Se pare că planul comorilor de la Sarmisegetuza sunt īncă din antichitate ,respectiv īnainte de perioada dacică. Sus fiind pe una din platourile de la Vīrtoape ,īmi mai atrase atenția de cele 75 de gropi conice care comunicau īntre ele .Apoi ,scoțīnd o hartă din buzunar :zona Vīrtoape-unde ne aflam īn acea dimineață ,era cea mai importantă atīt din punct de vedere strategic cīt și al vieții zilnice.
Domnul profesor purta pe spatele drept ca zidul Cetățuiei, un desag,iar de ambele părți-pe șolduri cīte un termus cu apă. După ce ne-am așezat pe o mică colină la umbra unui copac am pus alimentele pe o țesătură de pīnză și am tras o dușcă ,de se golise unul din termosuri. Īmbucam și doar privirea-mi fugea spre natura din jur īnspăimīntătoare ,emoționantă de atīta liniște! Pășeam pe cărările īntortocheate și pietroase .Era cam pe la orele cīnd un ,,pui de somn,,mi-ar fi făcut mare plăcere. Fata gazdei mi-a bătut īn ușă-aducīndu-mi o plăcută veste:sunteți invitatul familiei la nunta rudei noastre ,,Nița, cu Marin care și-a ținut vorba:decum s-a eliberat,a cerut-o īn căsătorie...Ș-apoi pleacă amīndoi ... Era o nuntă mai altfel decīt cele de prin alte meleaguri...dar mă voi opri la cele ascultate,la versurile originale:Astăzi,mīine/ Nunta-mi vi /Nuntă-mi vine să mă ia/ Să mă ia de aste curți/Și toloacă peste munți/alți frați,la alți părinți/ El:Nu te iau de roabă să-mi fii/ci Doamnă bună-a curților Ea:Ion Făt-Frumos/ El să fie sănătos Ea și El s-au urcat īntr-o caleașcă ornată cu bun gust...băieți și fete au urcat călări pornind īn urma calești....iar Noi...am īnchinat pahar după pahar!
|
Paul Leibovici 7/27/2019 |
Contact: |
|
|