Recunoașterea și omagierea unui savant de talie mondială - Gogu Constantinescu
Ziua de 30 mai 2019 a reprezentat, pentru comunitatea craioveană, una de excepție din punctul de vedere al prețuirii înaintașilor, chiar dacă a trecut, pentru mulți, neobservată. Este vorba de evenimente de recunoaștere a valorii și omagierea savantului Gogu Constantinescu, ilustră personalitate a științei din prima jumătate a secolului al XX-lea, inventatorul teoriei sonicității și deținătorul a peste 130 de brevete de invenții.
În ziua respectivă s-au desfășurat, aproape simultan, două evenimente: declararea lui George (Gogu) Constantinescu cetățean de onoare al municipiului Craiova și simpozionul științific național dedicat marelui savant, la Colegiul Național „Carol I”, al cărui elev a fost.
Hotărârea nr. 220/30 mai 2019, a Consiliului Local al Municipiului Craiova, precizează: „Se conferă post-mortem titlul "Cetăţean de Onoare" al Municipiului Craiova, inginerului George (Gogu) Constantinescu, în semn de înaltă prețuire si omagiu pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea de cercetare stiinţifică, de promovare a inventicii, precum si pentru contribuţia la recunoasterea internaţională a creativităţii românesti”. Poate că ar fi trebuit mai de multă vreme să se petreacă acest eveniment, dar… niciodată nu-i prea târziu, cu atât mai mult pentru cinstirea înaintașilor. Simpozionul de la Colegiul Național „Carol I” a purtat genericul „Gogu Constantinescu – un carolist din Academia Română, în panoplia savanţilor lumii” și a avut ca invitat de onoare pe recunoscutul scriitor și jurnalist de știință Alexandru Mironov, care a apreciat preocupările comunității locale de a recupera reputația marelui savant, unul dintre cei mai mari oameni de știință ai lumii, mai ales că s-au împlinit 100 de ani de la elaborarea Teoriei sonicității, cea mai importantă dintre descoperirile sale. Foarte pe scurt, sintetizând din diverse surse bio-bibliografice, menționăm că Gogu Constantinescu s-a născut la Craiova, la 4 octombrie 1881 și a decedat la 12 decembrie 1965, în locuința sa de pe malul Lacului Coniston, Anglia. A absolvit Colegiul „Carol I” în 1899, iar cinci ani mai târziu, ca șef de promoție, Școala de Poduri și Șosele, care avea să devină Universitatea Politehnică de azi.
Între primele sale cercetări au fost cele legate de folosirea betonului armat, lăsând în urmă câteva construcții (Camera de Comerţ, Ministerul Lucrărilor Publice, moscheea din Constanţa) care există și astăzi, precum și mai multe poduri. A realizat prima încercare de asfaltare a unei şosele, Bucureşti-Doftana, soluţia găsită semănând cu bitumul de azi, respectiv peste piatră a turnat păcură fierbinte. Mai precizăm doar că Teoria sonicității a uimit lumea științifică, principiul că undele sonice pot transmite energie găsindu-și extrem de multe aplicații până în zilele noastre. De asemenea, importante au fost descoperirile privind energia lichidelor comprimate și încă multe altele. Inginerul Constantinescu a fost numit de către revista engleză The Graphic, în 1926, unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Marie Curie. Încă din 1920 era membru al Academiei Române. În august 1949 este ales membru de onoare al Societăţii Inginerilor din Anglia.
La vârsta de 80 de ani a venit pentru o lună în ţară, între 8 septembrie și 8 octombrie 1961, primind titlul de Doctor Honoris Causa în inginerie din partea Institutului Politehnic Bucureşti. În acel interval a ajuns și la Craiova, vizitând școala unde învățase. A mai revenit în țară, pentru o perioadă scurtă, în 1963.
Dispariția sa, în 1965, la vârsta de 84 de ani, a fost o pierdere pentru știința mondială, iar cinstirea din partea urbei natale este, fără îndoială, un act de necesară recunoștință.
|
Rodica Pospai Păvălan 6/12/2019 |
Contact: |
|
|