Adoptă o inimă ca tratament
Mulți oameni, foarte mulți, se plâng în ziua de astăzi de singurătate. Medicii și statisticile lor, vin să confirme acest lucru. Noi preoții, la rândul nostru, dăm mărturie în același sens. Toate acestea în contextul în care stăm majoritatea dintre noi în blocuri sau la case care au, uneori, poteca dintre ele bătătorita cu iarbă proaspătă.
Culmea este că trăim, așa numita, eră a comunicării fără limite, fără granițe, prin folosirea tehnologiei și a rețelelor virtuale. Este, cu siguranță, un lucru necalculat în prealabil la modul profund, de către oamenii de știință, atunci când au decis explozia aceasta de tehnologie.
Sunt voci care pun singurătatea, înstrăinarea unuia față de altul, pe seama manipulărilor tehnologice și a celor media. Un sâmbure de adevăr trebuie să fie în așa ceva, dar cred că adevărată cauză a singurătății este îndepărtarea de iubire. Vă veți întreba: ce fel de iubire?
În primul rând, iubirea față de tot ceea ce este frumos: de Dumnezeu, de natură, de inimi curate, de suflete milostive, de chipuri odihnitoare.
În al doilea rând, iubirea arătată pentru valorile care umanizează omul, care îi păstrează spiritualitatea paradisiacă. Unii veți zice că s- au cam dus toate acestea. Poate pe ici pe colo, da, dar depinde și pe unde le căutăm.
Singurătatea a fost prima și singura neputință omenească vindecată de bunul Dumnezeu omului, încă în Rai fiind acesta. Când a văzut Dumnezeu că omul este singur și trist, i- a făcut „ajutor potrivit pe măsură”, pentru ca să nu fie omul singur. Din coasta omului, a făcut alt om. Adică, din bărbat a făcut femeia. Și apoi, ca nici ei să nu se plictisească unul de celălalt în timp și ca să- și poată ei regla neputințele trupești, a binecuvântat bunul Dumnezeu pe cei doi cu nașterea de prunci.
Înțelegem din toate acestea că, Dumnezeu a combătut singurătatea prin adopția unei persoane, a unei inimi de care să te lipești și pe care să o crești în duhul iubirii, al înțelepciunii, al iertării, al bunătății.
Nu- i așa că Dumnezeul Acesta al nostru, a făcut din voința și inima noastră prima farmacie, primul dispensar sau primul spital, dătător de viață și optimism?
|
Sebastian Cătălin Hogea, preot 5/14/2019 |
Contact: |
|
|