Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Percepții“, o carte de Ana-Cristina Popescu

Volumul de teatru „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu, după cum îi spune și titlul, oferă o reflectare obiectivă asupra realității.
Acesta se deschide cu o piesă de teatru „Mirosul pământului și gustul cireșelor negre“ ce surprinde prin personajele ei evenimente din cele două războaie mondiale.

Evenimentele sunt relatate prin personajul Iova ce istorisește nepotului viața sa.
Această piesă de teatru e foarte complexă. Întâlnim pe parcursul piesei personaje precum Iosif Alboni, un semnatar la actului Unirii de la Alba Iulia, conducătorul delegației din Cercul Hațegului, primar al comunei Bucova; Ionică, ofițer rezervist, nepotul lui Ion Pop Retegan, fost învățător la Băuțar și scriitor; Miron Cristea, episcop al Caransebeșului când a fost semnat actul Unirii de la Alba Iulia; Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României; Alexandru Vaida Voevod, medic; Vasile Goldiș, delegat arădean pentru actul Unirii de la Alba Iulia; George Adam, delegat al localității Voislova pentru actul Unirii de la Alba Iulia etc. T
otodată piesa surprinde și traumele unor soldați români ce au participat la luptele ce s-au dat în Munții Tatra în al doilea război mondial când personajul Nicolae Mâțu alături de Iova, după ce războiul s-a sfârșit reușesc să supraviețuiască o săptămână pe munte doar cu o pungă de bomboane.

O altă piesă de teatru a volumului „Vând casă cu vedere spre viitor“ este o comedie ce surprinde moravuri ale societății. Vederea spre viitor este de fapt cimitirul din fața ferestrelor casei, un mesaj că acolo vor ajunge toți, atât afaceriștii ce încercau să vândă imobilul, cât și femeia de moravuri ușoare ce a alergat toată viața după soți bogați și care ajunge să ofere vila cu vedere spre viitor unui tânăr artist pentru o clipă de fericire, o noapte ce spera să nu se mai termine. Astfel vila reintră în posesia celui ce dorea să recupereze casa părintească de care-l legau sentimente.

„Frontiera simțămintelor mute“ surprinde drama prin care trece un grup de oameni după ce rămân blocați într-un tunel, într-un vagon de tren, încercările lor de a supraviețui și a evada din acea închisoare.
Fiecare piesă de teatru din volum surprinde diferite aspecte ale realității, fie că e vorba despre reacțiile oamenilor când sunt într-o situație critică precum cei care rămân blocați într-un vagon de tren pe când traversau un tunel, fie reacția omului în fața morții, în fața războiului, fie în fața unei percepții a viitorului printr-o anumită locație simbolică.

Recomad spre lectură și punere în scenă piesele de teatru din volumul „Percepții“, autor Ana-Cristina Popescu.






Radu Botis    5/8/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian