Doi artişti de origine română la festivalul HAPPENING 2019 din Toronto
29 mai – 1 iunie, 918 Bathurst Centre for Culture Arts Media & Education 918 Bathurst St., Toronto, M5R 3G5 https://www.eventbrite.com/o/muse-arts-7467586739
Organizaţia MUSE ARTS a fost fondată în 2012 de Paola Gomez şi Alex Usquiano cu scopul de a facilita relaţiile dintre locuitorii, comunităţile şi organizaţiile din Toronto, pe de o parte, şi artiştii de diverse culturi şi naţionalităţi din acest oraş, pe de altă parte. Scopul principal este de a promova dragostea pentru artă, egalitatea şi spiritul comunitar prin evenimente la care oricine se va simţi binevenit.
Aflat la cea de-a treia ediţie, HAPPENING 2019 este un festival multicultural şi multidisciplinar la care vor participa peste 60 de artişti de prestigiu, incluzând imigranţi şi refugiaţi care au sosit de curând în Canada. Printre numeroasele manifestări figurează muzică tradiţională şi contemporană cu formaţiile Moskitto Bar, Moyo, Santerias Band şi Jorge & Yori Lopze Duo, alături de alţi cântăreţi, arte vizuale, dansuri din Mexic si flamenco, storytelling cu Mshiimkenh Ense Kwe (Angela Boyer) din Mississauga First Nation şi Bomgiizhik (Revolving Sky) din Serpent River First Nation. Festivalul include ateliere de creaţie (gratuite) şi evenimente cu şi pentru cei mai tineri spectatori. De exemplu. cincisprezece copii care fac parte din Children’s Choral Group vor prezenta cântece tradiţionale din Coreea, iar magia dansurilor din filmele produse la Bollywood va fi recreată de Sumedha Dance Group, tinere fete din St. James Town, cartierul din Toronto cu cei mai mulţi zgârie-nori.
Ţara noastră este reprezentată de doi artişti de prestigiu internaţional. VASILE GHIUŢĂ este un artist plastic care trăieşte şi lucrează în Toronto. Lucrările sale – pictură abstractă, acrylic pe canvas – reprezintă emoţii, gânduri şi vibraţii materializate prin culoare din dorinţa de a transmite un mesaj către umanitate. Vasile Ghiuţă crede ca existenţa este suma unor întâmplări care au în ele o mare cantitate de energie şi care pot fi transformate prin puterea culorii şi a diferitelor tehnici artistice în adevarate poveşti de viaţă. Pânzele sale invită la reflecţie şi auto-reflecţie pentru a ne convinge că este în puterea noastră să trăim fiecare zi ca pe o experienţă de neuitat.
Picturile lui Vasile Ghiuţă au fost expuse în galerii de artă şi muzee din Canada, USA, UAE, Europa, Coreea şi China, câştigând numeroase premii internaţionale. Despre arta sa s-au publicate articole în reviste de specialitate, cum ar fi Best International Creatives (2017 şi 2019), precum şi First Masters Edition - Art Book 2017, publicate de ArtQuench Magazine în San Francisco; Artascent-International Art & Literature Journal (decembrie 2017) din California; Circle Spotlight no 5 (2018) a fundaţiei Circle of Arts din Lyon, France.
Scriitor, traducător, cercetător şi profesor universitar, DIANA MANOLE a publicat în România nouă colecţii de poezie şi teatru şi a câştigat paisprezece premii literare, incluzând două premii ale Uniunii Scriitorilor Români. În anul 2000, a emigrat în Canada, a obţinut titlul de doctor al Universităţii din Toronto şi a predat cursuri de teatru şi de literatură canadiană la University of Toronto, Queen’s University, McMaster University, Trent University şi Guelph University. În limba engleză, a publicat poezie originală, studii de teoria teatrului şi a culturii, precum si traduceri din literatura română în Canada, Marea Britanie şi Statele Unite.
La festivalul HAPPENING 2019, Diana Manole va citi din volumul Rugându-mă la un Dumnezeu emigrant / Praying to an Immigrant God, care va fi publicat într-o ediţie bilingvă de editura Grey Borders Books în 2020. Această carte este mărturia căutărilor existenţiale ale unei scriitoare care încearcă să se reinventeze nu doar în altă ţară şi în altă limbă, dar şi la intersecţia dintre post-comunism şi post-colonialism, singurătate şi iubire, speranţă şi anxietate. Poemul final, „Dezvirginând. Engleza”, vorbeşte despre ce înseamnă să ai „accent” şi să fii uneori privit ca intrus. A fost scris în limba română, publicat în engleză şi în franceză pe situl Bibliotecii Parlamentului din Canada şi apoi tradus în spaniolă, germană, olandeză şi finlandeză, explorând sentimentele imigranţilor de pe alte meleaguri.
Intrarea la spectacole este PWYC (Pay-What-You-Can) cu o sumă minimă sugerată, dar organizatorii au promis că oricine este binevenit indiferent de posibilităţile financiare. Festivalul include şi ateliere de creaţie, cursuri intensive (contra cost), mese rotunde şi o expoziţie a organizaţiilor care sprijină integrarea în societatea canadiană. Programul complet şi posibilitatea de a cumpăra bilete se găsesc la https://www.eventbrite.com/o/muse-arts-7467586739
|
Observator 5/5/2019 |
Contact: |
|
|