Certitudini și îndoieli
Îndată ce a simţit lumina zilei, chiar în starea aceea inconștientă și vegetativă, pruncul caută certitudini care să-l liniștească. Deocamdată singura - pe care o descopera prin pipait şi auz, -este mama. De altă certitudine nu are nevoie. Absenţa ei temporară crează discomfort, ce se lasă cu scâncete, cu plâns. Sunt primele trăiri ale îndoielii. Îndată ce apare mama, îndoiala dispare, dar are rolul ei pozitiv: e o verificare că mama există!
Printre multe componente, din care se construiește viaţa noastră personală (materiale, educaţionale, relaţionale, spirituale, psihice, culturale etc.) există și acestea două: certitudinea și îndoiala. Nu putem construi nimic fără certitudini. Dar nici fără îndoieli…
Certitudinea este ca un colţ de stâncă, pe care alpinistul îl testează cu piciorul, înainte de a face următorul pas spre cucerirea unui pisc. Pare rezistent, în stare să susţină un minut, două, câteva zeci de kilograme. Dar dacă are o fisură nevăzută? Îndoiala îndeamnă la prudenţă ,cu luarea unor măsuri de siguranţă ( care au și ele un coeficient de… îndoială!) O certitudine neatinsă, netestată de îndoială poate genera neplăceri, drame, suferinţe, catastrofe. Focul încrederii oarbe, trebuie temperat cu sistemul de răcire al îndoielii. Chiar și Dumnezeu, unul în Fiinţă și întreit în Persoane, singura certitudine netrecătoare, garantată sută la sută, i-a lăsat omului libertatea de a-L pune la îndoială. Dar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit lisus. Deci i-au spus ceilalţi ucenici: L-am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea eu în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu-mi voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede. Şi, după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înlăuntru, şi Toma împreună cu ei. Şi a venit lisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: “Pace vouă!” Apoi i-a zis lui Toma: “Adu-ţi degetul tău încoace; şi vezi mâinile Mele; şi adu-ţi mâna ta şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios!” Răspunzând Toma, I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!” lisus i-a zis: “Pentru că M’ai văzut, ai crezut; fericiţi cei au crezut fără să fi văzut!” (Ioan 20, 24-29, BVA)
În vremurile cele mai din urmă, pe care se pare că le trăim, îndoiala în Dumnezeu a atins , în anumite domenii și cercuri (chiar popoare intregi ), procentul de sută la sută, făcând loc altor certitudini, după om, după raţiunea omenească fără Dumnezeu: certitudinea știinţifică, culturală, politică, financiară, economică, militară, ec etc. Din asemenea certitudini s-au născut bazaconiile numite “ mântuirea prin cultură”, “mântuirea prin economie”, “ mântuirea prin comunism”, “ mântuirea prin UE” etc.etc.
S-a pozat o gaură neagră, NASA numără galaxiile cu zecile de mii…Big Bang-ul nu s-a terminat! (… when the tiny, infinitely dense speck of matter first expanded outward/ când bobul de materie, infinit de dens a început să expandeze https://www.livescience.com/64470-universe-has-mirror-image-universe.html ). Dacă bobul de materie are o densitate infinită, este evident că explozia singularităţii iniţiale continuă, ca o reacţie în lanţ nucleară! Trebuie găsit locul unde se află sursa inepuizabilă de materie…
Anumiţi oameni de ştiinţă au certitudinea nepătată de îndoială, că în zece ani ne vom întâlni cu extratereştrii, care ne vor spune când au mai fost pe pământ… Ei, nu chiar în zece ani, dar în vreo cincisprezece s-ar putea, şi nu vor fi extratereştrii imaginaţi de mintea omenească…
Certitudinile după om, au fost, sunt şi vor fi trecătoare, perisabile, înşelătoare. Faţă de secolele trecute, când creştinii se raportau la singura certitudine…certă, Iisus Hristos, în această umbră de secol XXI, destinele personale se construiesc, cu precădere, pe surogate de certitudine, neverificate de îndoieli. Rateurile, prabușirea acestora, fac să crească disconfortul existenţial. Pe acest fond, celui rău îi va fi ușor să ofere lumii, la un moment dat, un fals Mesia, acceptat cu entuziasm…După un răgaz de bine și pace, deziluzia va fi totală si globală.
Un pic de îndoială în certitudinile noastre lumeşti s-ar putea dovedi salvatoare, cum se întâmplă adesea în situaţii limită.
|
Nicuşor Gliga 5/1/2019 |
Contact: |
|
|