Festivalul de poezie „Patrel Berceanu”, la prima ediție
În onoarea scriitorului Patrel Berceanu (19 aprilie 1951, Băileşti – 2 mai 2006, Bucureşti), Uniunea Scriitorilor din România (USR) – Filiala Craiova a iniţiat prima ediţie a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”, aceasta urmând să se desfășoare în zilele de 18 și 19 aprilie 2019. Propunerea scriitorilor a fost acceptată de Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, instituţii care şi-au asumat rolul de organizatori şi prin susţinere financiară. Evenimentul va fi realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi filiala craioveană a USR.
În programul festivalului sunt prevăzute manifestări culturale în Băileşti, localitatea natală a scriitorului, precum şi în Craiova, oraşul în care şi-a împlinit cariera profesională în slujba artei dramatice şi vocaţia de poet. Potrivit organizatorilor, „impactul manifestării este unul considerabil prin implicarea unui număr mare de oameni de cultură şi prin organizarea și derularea în spaţii emblematice pentru Craiova şi Băileşti”. În cadrul festivalului vor avea loc recitaluri poetice, evocări literare, spectacole literar-artistice. De asemenea, vor fi vizitate obiective culturale şi instituţii de educaţie și învățământ. Anunțată este și editarea unui volum de versuri inedite din creaţia lui Patrel Berceanu, carte care va fi distribuită de organizatori pentru biblioteci publice, instituţii de învăţământ şi aşezăminte culturale.
Fiu al Băileştiului, scriitorul Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951. A fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la Cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A debutat publicistic cu poezie în „Preludiu” (suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). În anul 1976 a debutat editorial cu volumul de poezie „Sentimentul baricadei” (Ed. „Scrisul Românesc”).
A fost secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER şi al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. S-a stins din viaţă pe 2 mai 2006, în Bucureşti.
cvl.ro
|
Magda Bratu 4/4/2019 |
Contact: |
|
|