Eu cred
Eu cred că suntem un popor vegetal, De unde altfel liniştea În care aşteptăm desfrunzirea? De unde curajul De-a ne da drumul pe toboganul somnului Până aproape de moarte, Cu siguranţa Că vom mai fi în stare să ne naştem Din nou? Eu cred că suntem un popor vegetal- Cine-a văzut vreodată Un copac revoltându-se?
1984
Arpagic
Intr-o zi pe cand lucram In gradina, pe sub geam, ngrijind un trandafir, Vad ca intra un musafir:
Era mic ca abia il vedeai, Dar cu mustati ditamai; Incapea printre uluci, Dar avea blanita-n dungi;
Si intrun capat, dintro dunga Ii crestea o coada lunga; Era numai cat o floare, Dar avea patru picioare;
Ochii-albastri ii clipeau Si stia sa zica: "-Miau!">. Ba sa vezi si sa te bucuri- Sarea in aer dupa fluturi.
Si stia chiar sa se joace Cu cateva ghemotoace. Oare, ce ati fi facut voi Cu acest musafir de soi?
Eu, oaspetele important L-am tratat cu lapte cald; Ca sa-l conving sa ramana, I-am dat si un pic de smantana Si, pentru ca era mic, L-am botezat Arpagic.
1988
Nota Observator : Ana Blandiana (Otilia Valeria Coman) s-a născut la 25 martie 1942, la Timişoara. A debutat literar în 1959, la 17 ani. Un sfert de veac mai târziu va primi prestigiosul Premiu Herder, la Viena. Internată în spital din cauza unui ulcer, a scapat cu viaţă după cutremurul din 4 martie 1977, blocul în care locuia şi actorul Toma Caragiu, prăbuşindu-se. Soţul său, Romulus Rusan, a fost unul dintre puţinii supravieţuitori găsiţi sub ruinele imobilului.În 1984 a fost interzisă pentru a doua oară de regimul ceauşist, din cauza publicării a patru poezii, dintre care una ” conţinea celebrul vers “Eu cred că suntem un popor vegetal”, poemul ajungând în scurtă vreme un fel de manifest dizident.În ultimii ani ai regimului comunist, face valuri cu personajul “motanul Arpagic”, unul dintre eroii versurilor dedicate de poetă copiilor, dar pe care toată lumea, de la cenzură, la simpatizanţii scriitoarei, îl asociază cu Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1989 a făcut parte din Consiliu Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, din care a demisionat la 29 ianuarie 1990, în semn de protest faţă de transformarea FSN în partid politic. Membră a mai multor academii europene şi mondiale de poezie, Anei Blandiana i s-a decernat, în 2009, Legiunea de Onoare în grad de cavaler, din partea statului francez. Printre premiile obţinute de poetă se numără: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie la Academiei Române (1970), Premiul internaţional Herder (1982), Premiul de Literatură pentru Copii (1998), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor (2000), Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor (2001), Premiul internaţional Vilenica (2002), Premiul Internaţional Camaiore (2005), Premiul Revistei Observator Cultural pentru Memorialistică, ediţia a VIII-a (2014), Premiul „Opera Omnia” acordat de Revista „Convorbiri Literare”, ediţia a XVIII-a, (Iaşi, 2014), Premiul „Poetul European al Libertăţii” (Gdansk, 2016). iar in 6 iunie 2018 "Griffin Poetry Prize - The 2018 Lifetime Recognition Award. “ la Koerner Hall, Toronto
|
Ana Blandiana 3/25/2019 |
Contact: |
|
|