Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


22 martie - Ziua Mondială a Apei

In anul 1992, Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare desfășurată la Rio de Janeiro a declarat ziua de 22 martie ca Ziua Mondială a Apei; această zi se sărbătorește din 1993 în scopul sensibilizării opiniei publice pentru întreținerea, valorificarea și protejarea corespunzătoare a surselor de apă. În fiecare an, sărbătorirea se face sub un slogan; anul acesta sloganul stabilit este “Leaving no one behind" - “Nimeni nu e lăsat la urmă”, în sensul că trebuie să facem în așa fel ca toată lumea să aibă acces la apă. Pe această temă, în întreaga lume au loc astfel de evenimente. In Canada sunt de semnalat dezbaterile organizate în aceste zile de Universitățile din Montreal și Waterloo, precum și cele din Edmonton și Regina. Și în România, studenții și profesorii de la Facultatea de Geografie din Cluj Napoca vor dezbate căile pentru întreținerea și protejarea surselor de apă, iar la Pitești se organizează un concurs de fotografii pe tema “Apă pentru toți”. Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Peste 750 milioane de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă. Apa constituie ľ parte din suprafaţa planetei noastre, cea mai mare parte fiind cea din mări şi oceane. Apa şi energia sunt într-o strânsă legătură; este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă. Apa este necesară în asigurarea alimentaţiei, pentru irigaţiile plantelor folosite în alimentaţie, pentru asigurarea apei necesare animalelor şi păsărilor, pentru procesul de fabricaţie a produselor alimentare.
Apa naturală nu are culoare. În natură cea mai curată apă este considerată cea de izvor, care dă impresia că nu are culoare. Se spune că în Finlanda este cea mai pură apă de pe glob. In realitate, având în conţinutul ei diverse substanţe de regulă diluate, îi dau uneori o oarecare culoare, neobservată nouă.
Și totuși, noi știm încă din copilărie că apele sunt albastre, așa cum sunt reprezentate în hărți.
Lacurile și oceanele apar albastre, pentru că suprafața apei reflectă culoarea cerului, dar unele componente ale acestor ape, în special vegetațiile marine, fac ca apa să apară mai verde sau mai albastră în diferite zone. Apa din bazinele de înot, deoarece conține unele produse chimice, apare deseori de un albastru turcoaz. Cea mai albastră mare este Marea Adriatică iar mările Greciei au culori încredibile, insulele fiind înconjurate de ape bleu, absolut fantastice și unice.
Există totuși și apă colorată datorită poluării cu diverse substanțe toxice. Din viața de zi cu zi rezultă așa zisa “apa gri” obținută în urma activităților casnice sau a igienei personale, iar specialiștii arată că intre 50 si 80% din apa menajera este risipită, deși ar putea fi refolosită.
Apa de culoare gălbuie apare deseori urmare unor lucrări de reparare a rețelelor, când apa devine tulbure datorită măririi concentraţiei de fier în apă, dar și.... datorită deversării neglijente a unor ape reziduale.
Apele roşii apar urmare dezvoltării a circa 2.000 specii de alge - organisme microscopice ce stau de regulă în ape calde cu un nivel ridicat de salinitate și care se înmulțesc cu repeziciune pe vreme ploioasă, când există substanțe nutritive sau curenți maritimi favorabili, dar... și când se deversează mari cantități de reziduri industriale rezultând o supradoză de substanțe nutritive. Apele roşii apar în mările calde şi în apele de coastă liniştite, de regulă la sfârşitul lunilor calde şi la începutul sezonului ploios.
Culorile apei au diverse semnificații și în visele oamenilor! Apa clară este un simbol pozitiv care indică faptul că emoțiile sunt clare. Apa murdară sugerează dificultăți emoționale. Apa albastru închis înseamnă confruntarea cu emoții puternice aflate în adâncul subconștientului. Apa roșie sugerează supărare sau pasiune. Apa tulbure sugerează necesitatea de a scăpa de toată greutatea emoțională în viața de zi cu zi.
Cititorule, nu uita :“Natura ne poate răsplăti, sau din contră ne poate pedepsi înzecit pentru tot ceea ce facem”, așa că trebuie să avem grijă de apă! Fără apă nu există viață. Fără apă curată nu putem trăi o viață sănătoasă.



- Toronto / Martie 2019




arh. Ion Constantinescu     3/24/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian