Un român de excepţie: Eugen Doga
După cum am mai scris, mă încearcă un sentiment de o aparte mândrie ori de cate ori iau cunoștință despre români bine înzestrați de Dumnezeu cu talent, har, minte sau aptitudini excepționale, români performanți ce fac cinste nației noastre. Sunt întotdeauna fascinat de oamenii care prin strădania și viata lor îți transmit în jur lumină, te fac să fii mai bun și îți deschid larg ușa speranței, aducând, incontestabil, bucurie și bine celor din jur.
Un exemplu de român predestinat să încânte oamenii și să-i uimească prin performanța sa este basarabeanul nostru Eugen Doga, despre care se spune că este unul dintre cei mai mari compozitori ai planetei.
Eugen Doga este cel care a compus cântecele din celebrul film „Șatra”, film la care aflu că la Paris încă se mai fac considerabile cozi pentru cumpărarea unui bilet spre vizionare. De asemenea, el este cunoscut și pentru că este autorul coloanei sonore a filmului „Maria Mirabela”.
Valoros și remarcabil a devenit compozitorul basarabean și prin producția filmului „Gingașa și tandra fiară” pentru care a compus celebrul său vals, apreciat în întreaga lume. Potrivit unei decizii speciale a UNESCO, celebrul vals este calificat ca fiind unul dintre primele patru faimoase bijuterii muzicale ale secolului al XX-lea. Este demn de precizat că apreciatul președinte al Americii, Ronald Reagan, afirma că valsul compozitorului cu sânge românesc este cel mai frumos vals pe care l-a auzit vreodată.
Creațiile maestrului Eugen Doga se constituie într-o operă vastă, cuprinzând cântece și melodii lirice, lucrări muzicale de balet şi cvartete, muzică pentru piese de teatru și producție muzicală pentru peste 200 de filme. Această bogată operă îi justifică cu prisosință aprecierea de neprețuit concretizată în numeroase distincții, premii naționale și internaționale, includerea sa în primele personalitați ale lumii, precum și în calificarea sa ca „maestru al artei, artist al poporului şi om al mileniului”.
Se mai impune remarcat că în topul internațional al site-ului „History Rundown” cu cele mai bune opere muzicale din toate timpurile, Eugen Doga este menționat cu două lucrări. „Top 200 Classical Music Pieces” include „Gramofon” la poziția 83 și „Dulcea și tandra fiară” la poziția 94.
În fine, trebuie să reținem și o recentă recunoaștere a farmecului pieselor sale excepționale ce poartă ascultătorul spre sferele cerești: Uniunea Astronomică Internatională a Academiei de Stiințe din Rusia a acordat numele „Doga” unei planete mici, mai exact planetei cu numărul 10504 descoperită în toamna anului 1987.
Emoțiile profunde pe care mi le declanșează de fiecare dată o sumară analiză a personalității unui astfel de compatriot îmi consolidează cu tărie resursele de încredere și de bine, resursele de toleranță și înțelepciune și, mai ales, convingerea că aceste resurse ale noastre nu pot fi înfrânte de nimeni şi de nimic.
Doamne, ocrotește-i pe români!
Michigan / SUA
|
Dorin Nadrau 2/20/2019 |
Contact: |
|
|