Jurnal artistic și de călătorie
Pentru mulți dintre noi, călătoriile au ocupat și ocupă locul întâi în topul preferințelor personale. Acum, mai mult ca niciodată, lumea întreagă se află la picioarele noastre. Parcă așteaptă să fie bătătorită de ele. Promisiunea tărâmurilor îndepărtate, și demult visate, acea atracție a exoticului, poate deveni, oricând, o realitate palpabilă. Din fericire, nu ne mai aflăm în situația tragic-comică a bietului Sfânt Mitică Blajinul a lui Aurel Baranga, care la vârsta pensionarii, călătorise numai cu gândul, privindu-și, cu melancolie, colecția de albume. Cât de drag mi-a fost Petrică Gheorghiu în acest acest rol! Cu câtă măiestrie sugera acea inocentă și nostalgie a funcționarului arhivist, ce și-a pierdut viața într-un birou, undeva în România izolată și nomenclaturistă. Astăzi, suntem parte integrantă a acestei lumi și nimeni și nimic nu va mai reuși să ne separe de ea. Îți arunci rucsacul pe umăr, ștrengărește, și ești gata să cucerești ceea ce altădată părea a fi pământul făgăduinței. Și dacă mai avem nevoie de motive în plus, pentru a plănui următorul voiaj, cu puțină documentare, am găsit evenimentele, din acest an, ce ne pot crea noi ținte turistice.
În anul de grație 2019, Grand Canyon împlinește venerabila vârstă de 100 de ani. Este vorba de un secol de când, în sfârșit, a devenit Parc Național în Statele Unite. Spun în sfârșit, pentru că "dosarul său" fusese înaintat la Senat, cu 30 de ani înainte. Adevărata vârstă a canionului este, în cele mai vechi părți, de aproape 70 milioane de ani."Noile" aflorimente, erodate de râul Colorado, au în jur de 6 milioane de ani. Profesorul universitar și minunatul om de știință, Marcian Bleahu, a prezentat la Sala Dalles, în anii '80, un superb documentar, realizat chiar de către domnia sa, despre istoria geologică a canionului. Ca și proaspăta studentă la geofizică, m-am aflat în rândurile audienței și, astfel, mi s-a creat un nou vis. Am reușit să-l împlinesc, acum 10 ani, când am respirat, cu nesaț, aerul rece al canionului.
O altă aniversare centenar aduce, în prim plan, școala Bauhaus, un nume vedeta în domeniul design-ului, artelor și arhitecturii. A fost fondată de arhitectul Walter Gropius, în ideea de a îmbina frumosul și utilul. După numai 14 ani, la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, colegiul s-a desființat, dar moștenirea sa a rămas ca sistem de referință în domeniu. Câțiva dintre membrii fondatori au plecat în Statele Unite și au creat noi facultăți că Chicago Institute of Design sau Black Mountain College. Cei pasionați de artă și design pot vizita, anul acesta, câteva site-uri recunoscute de Unesco, în Weimar, Dessau și Bernau.
Tot în Germania, dată de 9 noiembrie 2019 marchează 30 de ani de la căderea zidului Berlinului. Nu putem spune că nu am trăit timpuri interesante. Mă aflam atunci, pentru câteva luni, într-o echpa de geofizică la Sibiu. Îmi aduc aminte perfect de acea zi, și telefonul dat repede acasă, la București. Cu emoție și bucurie, am încercat să le comunic părinților mei, codat cumva, extraordinară știre pe care o ascultasem, cu colegii mei, la Radio Europa Liberă. Părea de necrezut! Urma să se întâmple ceva, ce avea să ne schimbe viețile radical, o simțeam...Iar, astăzi, unii doresc să ridice, iarăși, ziduri.
Futuristul Singapore, al doilea stat ca și bogăție din lume, după Qatar, își sărbătorește, în acest an, bicentenarul. În 1819, Sir Stamford Raffles, un reprezentant al companiei britanice East India, a acostat în portul colonie. În "cinstea evenimentului", statuia domniei sale a fost pictată în dungi gri și negre, de culoarea turnului zgârie-nori, din spatele său. Astfel, personajul istoric pare a dispărea, cu totul, în neant... În 1959, statul Singapore și-a câștigat independența. În prezentl, au un venit brut, pe cap de locuitor, de $90.570 și o medie de viață de 82,8 ani.
Acum 75 de ani, dată de 6 iunie 1944, a marcat debarcarea aliaților în Normandia, pe cele cinci plaje din nordul Franței. D-Day reprezintă începutul eliberării Europei de Vest de sub ocupația fascistă, probabil una dintre datele cele mai importante în istoria europeană.
Se împlinește o jumătate de secol, de când astronautul Neil Armstrong a rostit celebra frază: " That's one small step for man, one giant leap for mankind". Era 20 iulie 1969 și primul pas al umanității pe Lună. Tot mapamondul privea, cu emoție, evenimentul. Hollywood-ul celebrează fantastica viață a astronautului cu un film pe măsură. First Man a apărut în 2018, în rolul principal, canadianul Ryan Gosling. Este o impresionantă cronică dedicată tuturor astronauților ce au murit, încercând să cucerească infinitul. O fațetă extrem de interesantă a filmului o constituie implicațiile psihologice tragice suferite de familiile lor. În acest context, Kennedy Space Center de la Cape Canaveral, Florida, devine un punct de atracție maximă.
Anul acesta, complexul va găzdui expoziția"Touch the Moon". Vizitatorii vor putea recrea, folosind "augmented reality", acei primi pași. Într-un decembrie, cu mulți ani în urmă, fără nici un fel de aniversări speciale, dar cu o vreme superbă și cu mult entuziasm, am așteptat să ne vină rândul, la intrare, timp de o oră și jumătate. Cât se va sta anul acesta?! Răspunsul este foarte simplu, mult mai mult. Tot in Florida, la muzeul Dali, este un adevarat festival al suprarealismului, Magritt&Dali. Doua minti strălucite, ce si-au petrecut mult timp, si au si expus impreună la acea vreme. Expozitia prezintă lucrări din perioada 1920-1940, si va rămane deschisă pana in 19 mai.
Muzeul Prado sărbătorește două secole, încărcate de artă și frumusețe, de la înființare. Până la data de 10 martie, găzduiește o colecție, de 168 de piese, sub numele "A Place of Recollection", dedicată acestui eveniment.
Închei jurnalul aniversărilor, din acest an, cu cea mai mare personalitate a tuturor timpurilor, Leonardo da Vinci. Se împlinesc 500 de ani de la moartea celui care a fost numit "Renaissance Man". Vor fi manifestări, peste tot, în locurile pe unde a pășit omul de artă, inginerul, astronomul, omul de știință. Respectiv, Italia și Franța. Muzeul de artă din Bristol va prezenta o expoziție de 12 desene și schițe semnate da Vinci, dar în total, în Marea Britanie, vor fi expuse 144 de lucrări ale domniei-sale, în 12 galerii.
Jurnalul artistic din această lună cuprinde, de asemenea, câteva perle:
• În perioada 5-23 februarie, Canadian Opera Company, Coși fân tutte, Mozart, regia Atom Agoyan, dirijează Bernard Labadie, Four Seasons for the Performing Arts.
• Mirvish prezintă The Last Ship, muzică și libretul muzical, Sting. Princess of Whales Theatre, 300 King St. W., continuă până la data de 24 martie.
• 20 februarie, Canadian Opera Company, Glen Gould Prize Gala Concert, dirijează Johannes Debus, Four Seasons for the Performing Arts, după concert urmează o recepție de gală, eveniment organizat de fundația Glen Gould.
• 20, 21 februarie, Toronto Symphony Orchestra, Shostakovich, Bartok, la violoncel Alisa Weilerstein, dirijează Thomas Dausgaard, Roy Thomson Hall.
• 20-24 februarie, o nouă premieră la Ed Mirvish Theatre, muzicalul Jukebox Hero, muzica formației Foreigner, 244 Victoria St..
• 21-24 februarie, Tafelmusik prezintă Tales of Two Cities: The Leipzig- Damascus Coffee House, Telemann, Monteverdi, Lully, narează Alon Nashman, regia- Marshall Pynkosky, Koerner Hall, Telus Centre, 273 Bloor St. W.
• Tot pe 21 februarie, Opera Atelier și membri ai orchestrei Tafelmusik, The Angel Speaks, lucrări de Huizinga și Purcell, solista- soprană Mireille Asselin, Royal Ontario Museum, operaatelier.com.
• 21-24 feb., Canadian Stage, Who We Are In The Dark, Bluma Appel Theatre, St. Lawrence Centre for The Arts, 27 Front St. E.
• 27 februarie, University of Toronto, Haydn, Shaw and Beethoven, Walter Hall, 80 Queen's Park.
• În perioada 1-21 martie, Național Ballet of Canada, Apollo&Night&The Sea Above, Stravinsky, Pierce, Minkus, Mahler, Four Seasons for the Performing Arts.
• 5-7 martie, TSO, The Second City Guide to the Symphony, prezintă Colin Mochrie, Roy Thompson Hall.
Vă doresc un timp și timpuri cât mai culturale!
|