Aurelia Meghea - Cercetând tot mai adânc mă intăresc in credință - Termodinamica și Trinitatea
Prefaţă
Această lucrare s-a născut dintr-o experiență de viață relativ recentă a autoarei, care și-a pus în valoare cunoștințele de specialitate din domeniul termodinamicii, unul din capitolele fundamentale ale chimiei fizice și ingineriei, într-unul din momentele în care inspirația științifică intră în rezonanță cu revelația divină. Transformările spirituale trăite de autoare în încercarea sa de a argumenta paralelismul dintre cele trei principii ale termodinamicii și ipostazele Trinității, ca raportare între umanitate și divinitate, se pot constitui în îndemnuri convingătoare pentru cititori de a reflecta pe cont propriu asupra existenței și măreției Ființei Supreme.
Autoarea a construit un cadru intuitiv de înțelegere și interpretare prin care, pornind de la definiția principiului întâi: „Energia nu poate fi creată, nici distrusă, ci doar se transformă dintr-o formă în alta” – care ne conduce imediat la existența Creatorului, Dumnezeu Tatăl – se regăsesc elementele de reflectare în planul lumii create și a celorlalte două persoane ale Trinității, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh, Mângâietorul.
Cartea (cu principal suport și izvor de inspirație în cele patru Evanghelii ale Noului Testament) are un caracter puternic inter- și transdisciplinar întrucât, alături de concepte din termodinamică și dogmatică, sunt prezentate și unele trimiteri la abordări filosofice. Originalitatea lucrării constă nu numai în explorarea în Prima parte a cărții a valențelor transcendentale ale „cifrei trei în Cer și pe Pământ”, ci și în modalitățile de raportare a ființei umane la realitatea înconjurătoare, prezentate în Partea a doua, prin intermediul organelor de simț. Sunt selectate și interpretate o serie de pilde si pericope evanghelice în legătură cu aceste percepții, prin titluri sugestive: „Văd lumea în culori, dar și Lumina lumii”, „Pâinea cea de toate zilele – Dă-mi să beau!”, „Mireasma florilor – Mironosițele”, „Darul comunicării – Un glas se auzi din cer”, „Adu mâna ta și o pune pe coasta mea”.
Lucrarea se încheie cu o frumoasă si interesantă ilustrare a Pildei semănătorului, ca etapă în evoluția spirituală a autoarei, care își asumă ca principală misiune călăuzirea cititorului, având convingerea că „dăruind altora ceea ce ne are încă îndeajuns, se va întări în credițntă”.
Noiembrie 2018 Acad. Alexandru SURDU
|
Alexandru Surdu 2/3/2019 |
Contact: |
|
|