Evrika! Asta-i soluţia!
În perspectiva marilor competiţii ale anului 2019, alegerile europarlamentare din 26 mai şi alegerile prezidenţiale din noiembrie sau decembrie, establishmentul nostru politic traversează o perioadă de agitaţie extraordinară, diferită de ordinara, cea de toate zilel Conferinţe, întruniri, se consolidează vechile alianţe, se construiesc altele noi ( PLUS a bătut palma cu USR), parlamentarii se transferă de la un partid la altul etc.
După ultimele breaking news, patru deputaţi, un senator, şi fostul premier Mihai Tudose, au trecut de la PSD la partidul lui Victor Ponta, PRO România. Din lac în puţ… Dar, după cum declară Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, plecările nu vor îngenunchea „un partid care este al românilor”. Ṣi celelalte, ale cui sunt? In replică şi PSD va face un transfer de parlamentari de la alte partide. Ca în fotbal şi alte sporturi de echipă…
În cazul partidelor, termenul “transfer” este un eufemism elegant care ascunde demisii şi excluderi. În industria fotbalului , în spatele “ transferului” stau acte de vânzare-cumpărare de jucatori, între cluburi. Transfermarkt…Piaţa transferurilor. De exemplul clubul lui Hagi, FC Viitorul a realizat “ transferuri” în valoare de 10,28 mil.Euro pe piaţa internă, la preţuri cuprinse între 0,2 – 2,65 mil.Euro/bucata, şi de 10,55 mil.Euro pe piaţa externă, la preţuri cuprinse intre 0,05-3 mil.Euro /bucata. Marfă jucatori…N-ar fi exclus, pentru uşurarea tranzacţiilor şi urmărirea traseului tranzacţional, să li se aplice jucătorilor un cod de bare EAN13…
De ce n-ar funcţiona şi sistemul nostru politic pluripartidist pe aceleaşi principii ca ale fotbalului? Vor exista două ligi: LPP ( Liga partidelor parlamentare) şi LPEP ( Liga partidelor extraparlamentare). În cadrul fiecărei ligi se va organiza un campionat pe durata a 4 ani. Câte două, prin reprezentanţii cei mai autorizaţi, partidele se vor confrunta pe diferite teme de interes naţional şi internaţional. Va fi un brainstorming, organizat în săli mari sau chiar pe stadioane, cu intrare plătită, fiecare partid încasând partea ce i se cuvine. Limbajul folosit va fi liber , fără interdicţii, fără inhibiţii. Exclus vilolenţe fizice!
Evident că nu vor lipsi sponsori sau patroni interesaţi să investească în partide. În felul acesta va fi rezolvată problema finanţării partidelor, ceea ce va fi o uşurare pentru buget. La sfârşitul fiecărui campionat , pe baza punctajelor, se va stabili cine rămâne în LPP şi cine retrogradează in LPEP, precum şi cine promovează din LPEP în LPP. În acest sens se vor organiza meciuri play-off si play-out*. Inutil a se mai organiza alegeri parlamentare costisitoare…Altă uşurare pentru buget.
Membrii de partid, crescuţi şi formaţi la şcoala fiecărui partid, vor putea fi “transferaţi”. Doctrina, ideologia nu mai au nicio relevanţă. Preţul va fi în functie de talentul, de priceperea, de tupeul etc. jucătorului politic de a-şi disimula intenţiile prin mimică, gestică şi cuvânt, astfel încât albul să pară negru si negrul alb, minciuna adevăr şi adevărul minciună, să ofere cioara de pe gard, neavând nici măcar o vrabie în mână… Într-un cuvânt , a face din rahat bici şi să şi plesnească… Aştept părerile cetăţenilor pentru elaborarea unui proiect de lege vizând funcţionarea partidelor politice în România post-democratică.
* Campionatul de fotbal are 2 faze. După prima fază, cu meciuri tur-retur ,echipele sunt împărţite în 2 grupe, primele 6 joacă în play-off, iar celelalte în play-out. În play-off cele 6 echipe continuă lupta pentru titlu şi următoarele locuri, iar în play-out celelalte echipe luptă pentru evitarea retrogradării.
Norwich, 3 februarie 2019 Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Proorociţă Ana Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu)
|
Nicuşor Gliga 2/3/2019 |
Contact: |
|
|