Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Persistența Florilor Galbene

Pe palma de pământ din spatele casei, covorul plușat al ierbii tunse a fost plăcut piciorușelor desculțe ale copiilor bătând mingea în toiul verii. Pe atunci mândria noastră și a vecinilor ce-au renunțat să-și îngrădeacă proprietățile cu garduri în semn de bună vecinătate, a fost acest gazon moale și neted pe care copii lor și ai noștri se puteau juca în voie. În timp, copii au cresut, noi am îmbătrănit, ucazurile primăriei au interzis folosirea ierbicidelor otrăvitoare și iarba din spatele casei s-a împestrițat cu flori galbene ce rezistă oricărei încercări de-a ne descotorosii de ele. Mi-am amintit de aceste flori acum, revenit după ce-a de-a doua călătorie făcută în China la 16 ani distanță după prima.
Am vizitat China prima dată cu un grup de turiști americani în 2002, la scurt timp după septembrie 11. Primire de gală cu demnitari importanți și banchet oficial la sediul unei clădiri in vecinătatea lui Tiananmen Square în semn de ospitalitate și încurajare a turismului din țara Unchiului Sam. Am vizitat Shanghai și împrejurimile, Xian, unde întregul oraș părea transformat într-un larg șantier de constructie, dar unde ne aștepta surprinzătoarea întâlnire cu faimoșii ostași de teracotă cu istoria lor comentată reținut, după care, revenind la Beijing, am fost la Marele Zid, Forbiden City și grădinile Palatului de Vară. Lăsați liberi în Tiananmen Square, pe atunci practic părăsită de public, un grup de chinezi în vizită de prin meleagurile din estul tării, ne-au înconjurat și ne-au rugat să pozăm cu ei în grup și chiar separat, lăsăndu-ne impresia că fotografiile cu noi erau mai importante decât Forbiden City în fața căruia ne aflam.

În recentul nostru tur am regăsit China complect schimbată ca și cum o miraculoasă matamorfoză a produs o transformare echivalentă cu renașterea din evul mediu a Italiei. O lume modernă, dinamică, în plină moțiune în tipuri noi de vehicole de producție europeană și americană pe bulevardele și șoselele largi, bine întreținute și cu flori pe margini. Pietoni îmbrăcați îngrijit, la modă, femei cochete și tineri cu aparență civilizată fără tatuări, haine zdrențuite și inele în nas, urechi și sprâncene, în decorul unor străzi străjuite de edificii împunătoare cu zeci de etaje, cu arhitectură diferită, ce degaje echilibru, imaginație și frumusețe de invidiat. În Shanghai, linia zgărie-norilor s-a îmbogățit cu noi construcții ce-au spart beriera înâlțimii de peste 500m., din care una a depășit 600m. Transportul în comun asigurat de metrouri, autobuze și în anumite orașe, monoreluri culisând pe o singură bară de beton la mare înâlțime, ce asigură legătura directă cu diferite magazine universale și alte pucte de interes. Drumul dintre centrul orașului Shanghai și aeroport este asigurat de trenul magnetic fără fricțiune ce străbate distanța (60 km.) cu 431 km/oră în numai 7 minute și vine din 10 în 10 minute. Trenul glonț (the bullet train) ce ne-a dus din Shanghai la Yichang pentru a face un cruise de cinci zile pe Yangtze River, merge cu 250 km/oră. Vaporul, The Goddess Cruise, cu multe cabine largi, curate, a găzduit în afara grupului nostru mulți turiști chinezi ce păreau să aibe poziții de răspundere, dar aici ca și în alte hoteluri, se manifestau gălăgios, îmbulzându-se înaintea altora la standul de mâncare.

Construcția celor șase baraje pe Yangtze River asigură numai parțial nevoia crescândă de energie electrică, dar este o realizare semnificativă a Chinei, dacă luăm în considerație că numeroase localități dealungul râului au fost înundate și zeci de mii de familii au trebuit relocate în apartamentele noi, pregătite în noile localități de pe coastele munților. Oamenii par însufletiți de acest avânt economic al Chinei și așteaptă nerăbdători crearea altor industrii, alte șosele, canale și căi de legătură cu regiunile pertiferice, deși recunosc deschis faptul că sunt nevoiți să fure tehnologia și cunoștiințele cercetătorilor din vest, pentru că ei nu au nici resursele și nici timpul să perfecționeze proprile lor cercetări. Turistul străin este copleșit de emoția splendoarei locurilor dintre defileurile muntoase pe unde râul și afluenții lui lunecă liniștit în jurul nostru. Cândva acești afluenți erau numai niste dungi de apă șerpuind printre bolovani, dar acum, după baraj, cu nivelul apei ridicat cu peste trei metri umplând valea, au devenit fluvii navigabile. Istoria și tezaurul cultural al Chinei este prezent pretutindeni și mai ales în locurile linistite de pe marginea lacurilor și a răuirilor, sub forma pitorerască a pagodelor, a numeroaselor case de rugăciuni, vechi ceinării și a numeroaselor statui, din care multe afirmând cultura comunistă. Am asistat la două producții ”sold out” de gen Circ du Solei, din care una de neuitat la Beijing, realizând frontal pe scena deschisă o cascadă cu debit impresionant de apă ce se revărsa până la picioarele spectatorilor.
Realizări de acest gen, gândesc, nu pot fi create decât într-un sistem în care nu există opoziție, unde dispoziția venită de ”sus” este lege netăgăduită pentru fiecare și executată cu orice preț. Acest lucru este vizibil în fiecare colț de stradă prin prezența mașinilor de poliție, a luării fotografiilor și a amprentelor digitale în aeroporturi, și a numeroaselor uniforme negre pretutindeni și mai ales în Beijing, orașul ce găzduește conducerea de partid. Trecerea pietonilor în anumite locuri este zăgăduită de cordoane, deși acum Tiananmen Square, Forbiden City și Palatul de Vară, sunt împânzite cu turiști și naționali de pretutindeni.

Influența politica și economică a Chinei este prezentă în fiecare colț al lumii devenind cu adevărad cea de-a doua mare putere pe glob. Politica administrației americane de-a cere statelor afiliate la NATO să-și achite contribuțiile la această alianță, a creat discontent în Europa și un fel de gol pe care Chuna este ageră să-l umple. Ca și florile galbene din grădina din spatele casei mele, va fi greu de extirpat acolo unde a apucat să prindă rădăcini.







David Kimel / Toronto    2/1/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian