Romania in uniunea europeana
Anul 2004 a reprezentat pentru Romania si poporul roman un moment crucial din istoria sa de peste 2000 de ani , pentru ca in acest an Romania a devenit membra a NATO in aprilie si admisa pentru intrarea in Uniunea Europeana in luna decembrie. Cele doua evenimente au o insemnatate exceptionala pentru viitorul Romaniei, pentru evolutia vietii economice, politice, sociale si pentru ridicarea nivelului de trai la standardele europene.
Optiunea majoritatii romanilor ca Romania sa faca parte din elita statelor Europei incepe sa prinda contur. Prin hotararea reuniunii la nivel inalt a Uniunii Europene din decembrie 2004 de la Bruxelles, Romania si Bulgaria au fost admise sa intre in randul celor 25 de state membre ale organizatiei incepand din 2007. Urmeaza ca in primavara anului 2005 sa fie semnat tratatul de aderare. Incepand din 2007 romanii vor putea circula liber si lucra in orice tara membra a UE, organizatie ce se prezinta astazi ca o putere mondiala, cu un rol din ce in ce mai important in viata politica si economica internationala si care grupeaza in randurile ei 25 de state cu o populatie de 455 milioane de locuitori. UE a fost creata la 25 martie 1957 prin Tratatul de la Roma cu denumirea de Comunitatea Economica Europeana (CEE) sau Piata Comuna, avand ca membri fondatori Franta, Germania si Benelux (Belgia , Olanda, Luxemburg). Extinderea UE cu cei 45 de ani de existenta va continua si dupa ce Romania si Bulgaria vor deveni membri cu drepturi depline, prima tara care va incepe negocieri in octombrie 2005 va fi Turcia (71 milioane de locuitori).Relatiile Romaniei cu UE dateaza de peste trei decenii, in anii ’70 tara noastra fiind prima si singura din blocul comunist , care a reusit sa beneficieze incepand cu luna iunie 1972 de statutul de tara cu preferinte vamale generalizate, ceea ce echivala , la vremea respectiva, cu clauza natiunii celei mai favorizate acordata ulterior de SUA.
O evolutie noua, pozitiva a raporturilor Romaniei ce UE va fi marcata dupa 1989 cand tara noastra raspunzand prompt gestului occidentului va deschide un oficiu diplomatic cu rang de ambasada la Bruxelles, destinat exclusiv relatiei cu UE. In ultimii 15 ani de relatii oficiale cu UE, Romania a depus eforturi sustinute pentru a satisface cerintele si exigentele autoritatilor de la Bruxelles pentru a deveni membra a organizatiei, acestea fiind incununate de succes la sfarsitul anului 2004.
Schimbarea recenta petrecuta in Romania ca urmare a alegerilor parlamentare si prezidentiale, cu un nou presedinte al tarii- Traian Basescu (PD) si un prim-ministru liberal Calin POPESCU TARICEANU, speram sa fie de bun augur si pentru procesul de apropiere a Romaniei de elita Europei. Noile forte politice care conduc Romania au o mare raspundere in privinta continuarii eforturilor de aliniere a tarii noastre standerdele europene, intrucat incepe o perioada grea, cu reforme structurale severe, dureroase, care-din nou- vor cere mari sacrificii din partea populatiei.In acest inceput de an 2005, actuala putere, opozitia, intregul popor roman, societatea civila, au sarcina grea, dificila dar onorabila, de a depune o munca asidua, pentru ca Romania sa depaseasca cat mai repede decalajul ce o desparte de tarile dezvoltate ale Europei, decalaj apreciat la cca 50 de ani de catre expertii UE.
Se cuvine sa subliniem ca Romania cu potentialul geografic, uman si zestrea turistica de invidiat, ce poate rivaliza cu cel al tarilor europene dezvoltate, va fi capabila sa reduca acest decalaj si sa devina – asa cum se exprima nu demult un inalt oficial olandez de la Bruxelles- o gradina a Europei.
|
Th.FLAMINZEANU/ Toronto 2/11/2005 |
Contact: |
|
|