Ninge... inaintea 'nasterii lui Eminescu'
Am pasit de curand in anul nou si zilele lui ianuarie trec cu repeziciune facand pasi mari, cercuri diafane de lumina si pregatindu-ne in gand pentru sarbatoarea nasterii lui Eminescu. De fiecare data,ea vine cu bucurie,deruland in trecut -pagina dupa pagina pana la radacina tineretii noastre,cuvinte dintai invatate la scoala, sunete arzande care i-au rostit numele lui Eminescu.
Am in fata o editie veche cu poeziile lui din Editura pentru literatura,o carte cu coperti invechite, pe care mi-o caut in fiecare inceput de an,sa mi-o repet mie insami spre regenerare spirituala. Imi creeaza impresia ca nasterea lui Eminescu in ianuarie nu a fost intamplatoare,ci harazita de Luceafar ca sa scanteieze in inimile noastre de-a lungul anului si sa ne tina aprinse torte de lumina.Poeziile lui, unduitoare adieri de paduri si izvoare limpezi ni se reverbereaza ca martori ai nasterii noastre pe pamant romanesc.
Eminescu ne invita sa redescoperim lumea tarmurilor natale cu un fel de chemare la deschiderea sincera spre sine. Noptile de ianuarie, dantelate de chiciura si strabatute de vant rece ne stramuta gandurile spre un univers etern de vara solara Eminesciana, conectandu-ne la soaptele tainice trimise de 'codrii de arama','izvoare zdrumicate','ape somnoroase' ,sunetul arhaic 'de corn','paduri de argint','izvoare zdrumicate','luna mangaietoare','cerbi cu coarne ramuroase',teii umbrosi,toate acestea pe fundalul spatiului geografic nativ.
Ana Blandiana spunea intr-un volum recent: "Am observat ca aproapoe totdeauna in preajma zilei lui Eminescu incepe sa ninga ca si cand intre istorie si fortele pe care ea n-a reusit niciodata sa le stapaneasca,ale naturii,s-ar institui traditia exprimarii in nea a sentimentului de rascumparare prin cantec,ca si cum natura insasi intr-un elan tineresc si purificator,ar face astfel sa bata ora alba a poeziei in orologiul timpului baltat".
Ninsoarea din preajma nasterii lui Eminescu ne inunda gradinile, prevestind rod bogat ; simtim greutatea fulgilor topindu-ni-se-n ploape si picurand pe obraji si ne apropiem de Eminescu cu recunostinta binecuvantarii pamantului cu ninsoare si privilegiul de a-i reciti poemele.
Din poezia lui vor naste flori si .... de poezie,vor inverzi ramurile in crang si-n sufletul nostru,iar dorurile ni se vor impleti in versurile lui Emiescu ca sa sfideze departarea fizica de CASA:
'As vrea sa vad acuma natala mea valcioara/Scaldata in cristalul parului de-argint/Sa vad ce eu atata iubeam odinioara; A codrului tenebra,poetic labirint;...Sa mai privesc odata campia infloritoare,/Ce zilele copile si albe le-a tesut' ( "Din Strainatate")
'Mana doru-i tainic colo inspore tine,/Ochiul imi sclipeste,genele-mi sunt pline,/Inima mi-e grea;/Astfel totdeauna,cand gandesc la tine,/Sufletul mi-apasa nouri de suspine,/Bucovina mea!' (" La Bucovina")
|
Laura Mason - Nova Scotia 1/14/2005 |
Contact: |
|
|