Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Anghel Rugina

In noaptea de 14 decembrie 2008, s-a stins din viată marele om de stiintă roman Anghel N.Rugina, într-un spital din Boston (S.U.A.).
Cadrele didactice si elevii Colegiului ce-i poartă numele cu mare onoare, îi aduc un ultim omagiu strălucitului finantist care, timp de peste 65 de ani, a îmbogătit patrimoniul teoriei si practicii economice mondiale si romanesti si si-a adus contributia esentială la reconstructia postbelică a unor state europene si la progresul economiei americane.
Născut la 24 mai 1913, în satul Vizuresti – Tecuci devine elev la scoala Comercială Elementară si apoi la scoala Comercială Superioară de la Galati, iar în 1936 devine licentiat al Academiei Comerciale din Bucuresti.
Urmează scoala Militară de Ofiteri de Cavalerie în Rezervă de la Tîrgoviste, iar în 1938 intră prin concurs la Banca Natională a României si este repartizat la Serviciul Relatiilor cu Străinătatea – Controlul Importurilor.
Vremurile sunt tulburi si izbucnirea războiului îl determină să participe la Campania din Răsărit pentru dezrobirea Basarabiei. Este rănit în luptele din apropierea Chisinăului si internat la Spitalul 303 Cotroceni.

În 1942 îsi sustine primul doctorat în tară, coordonat de eminentul profesor Victor Slăvescu, după care, Banca Natională decide să-l trimită bursier la Universitatea din Berlin. Războiul îl face să se retragă la Freiburg I. Br., unde lucrează si sustine al II-lea doctorat cu marele profesor german Walter Eucken.

Cunoscut prin rezultatele cercetării stiintifice, este invitat să sustină prelegeri la Universitatea din Portland Oregon SUA, unde functionează între 1950 – 1952. În 1953 face cercetări la Library Of Congress, US, Treasury Departament, International Monetray Fund World Bank. Între 1954 si 1958 tine prelegeri la Niagara Univeristy, New York. Se căsătoreste cu o mare doamnă, românca Aurelia Pandea, originară din Sibiu, si se mută la Northeastern University din Boston.
Remarcabilele sale calităti stiintifice si morale, noutatea si profunzimea abordării celor mai ardente probleme în teoria si practica economică mondială, aspecte ilustrate de cele peste 50 de lucrări fundamentale publicate în engleză, franceză si germană îl recomandă ca pe o mare autoritate în domeniu. Astfel, ca semn al înaltei aprecieri de care se bucură în lumea stiintifică de pretutindeni, în 1956 este numit presedinte al Comisiei de Experti Economici pentru statul Massachusetts. În 1988 initiază înfiintarea unei „International Society For Intercomunication Of New Ideas (ISINI)”, este ales presedintele acestei comunităti stiintifice mondiale si tine sapte congrese între care Paris, Atena, Londra si alte mari orase ale lumii.
Printre lucrările apărute în limba română, as mentiona: Principia Oeconomica, sub egida Academiei Române; Un miracol economic în România este încă posibil, editura Porto-Franco si Testamentul meu stiintific către tară si neamul românesc, editura Mirton, Timisoara si altele.

Începând din 1990, a tinut prelegeri academice la Academia Română, Academia de stiinte Economic, Universitătile Iasi , Galati, Cluj, Timisoara, Brasov si Sibiu. A elaborat numeroase studii pentru tranzitia României si a Republicii Moldova la economia socială de piată, a avut sute de întâlniri stiintifice cu academicieni, experti si specialisti, Presedintie, Guvern, Parlament si Prefecturi.

Recunosterea imensei valori în planul gândirii economice nationale si mondiale, a contributiei la tezaurul stiintei românesti s-a concretizat în alegerea sa ca membru al American Economic Association, Association For Social Economics, History Of Economics Societ, Canadian Economic Association, British Royal Economic Society, membru de onoare al Academiei Române si conferirea unor titluri, printre care: Profesor Emeritus al Universitătii Boston, SUA, Doctor Honoris Causa al Academiei de stiinte Economice Bucuresti si al Universitătilor Iasi, Cluj, Galati, Profesor de Onoare al Liceului „Anghel Rugină” – 1994.









Dumitru Popescu    12/21/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian