Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Daniel

Oamenii au nevoie de piscuri de munți spre care să-și ridice privirea, piscuri pe care să le urce. Oamenii au nevoie de piscuri umane pe care să le observe, să le înțeleagă şi să le urmeze.
Nevoia de piscuri umane este cu atât mai mare cu cit problemele la care trebuie făcut fața sunt mai complexe, iar această nevoie se poate folosi şi de puterea imaginației pentru a crea personaje – piscuri.

Un personaj real pentru unii dar imaginar pentru alții a fost proorocul Daniel ( vezi Biblia ), dar o controversă pe această temă nu are nici-o relevanță; importante sunt însușirile atribuite personajului –un virtuos neîntrecut în evlavie, respect față de lege, vizionar, autor a numeroase fapte bune.

Neîndoios că astfel de oameni există printre noi, iar atitudinea lor în cursul unor viitoare evenimente deosebite le va pune în lumină adevărata valoare. Sunt convins că puțini dintre contemporanii lor au știut să-i aprecieze corect, înainte de evenimentele aduse de cel de al Doilea Război Mondial, pe cei pentru care a fost sădit câte un copac la Ierusalim pentru faptele lor (aşa numiții “drepți între popoare “ care, cu riscul vieții lor, au salvat evrei de urgia nazistă).

Probabil că în zilele noastre nu sunt suficient de apreciați, pentru motivația lor, cetățenii ne-israelieni care participă la programul MACHAL ( acronim pentru “ voluntari din străinătate“, efectuând serviciul militar în armata israeliană ). Motivația – adeziunea totală la valorile americane – a unuia dintre ei, e exprimată cel mai bine de propriile lui cuvinte: “ America este unică pentru că, spre deosebire de alte țări, caracterul nostru național e definit nu de apartenența etnică, religioasă sau culturală, ci de încrederea noastră în libertate, într-un guvern reprezentativ şi în egalitate în fața legii. Noi suntem unici în voința noastră de a apăra aceste valori. Pentru orice american, protejarea acestor binecuvântări, de care are parte, este cea mai înaltă formă de patriotism. Statul Israel este singurul stat din Orientul Apropiat care aderă la aceleași principii ca America. Apărând, de forţele intlerante şi extremiste, singurul stat din regiune cu o societate liberă, democratică, pluralistă, îmi dă oportunitatea de a proteja valorile dragi Americii…A proteja Israelul înseamnă să lupți împotriva celor care ar dori America distrusă… “ ( Daniel Flesh în Commentary / February 1, 2015 ). Acest Daniel va fi indiscutabil un “pisc“ dacă vremurile o vor cere, el fiind plămădit din același aluat ca “drepții între popoare“.

Societatea umană se confruntă cu probleme al căror număr şi complexitate sporește de la an la an. Din păcate, S.U.A. nu mai pot determina cursul evenimentelor pe plan mondial așa cum o puteau face după al Doilea Război Mondial; nu mai au nici capacitatea şi nici determinarea necesară. În urma cu 75 de ani ponderea GDP American în economia mondială era de peste 50%, azi fiind în jur de 17% ; pe atunci populația Americii era mai omogenă , fiind mult mai atașată principiilor şi valorilor americane – marele aflux de imigranți legali şi ilegali (peste 60 de milioane în ultimii 50 de ani) a adus mari schimbări în structura şi caracteristicile populației americane, modificări inerente, dacă se ia în considerare că acești imigranți au fost acceptați nu pe criterii de calificare profesională (ca în Australia, Canada ) ci pe criteriul gradului de rudenie şi că după imigrare, peste 50% au devenit asistați sociali ( iată și ceva hilar – numărul de imigranți din Somalia îl intrece pe cel din Australia ).

Sporirea problemelor economice aduce frământări sociale şi tensiuni între state; toate la un loc și fiecare în parte fac societatea mult mai vulnerabilă şi mai usor de penetrat de către Răul care preferă o subminare din interior, împingând-o spre distrugere pe un drum pavat cu intenții pretins pozitive. Această deghizare nu a fost folosită de Hitler în “ Mein Kampf “ ; traducătorii cărții în limba franceză remarcau în prefață că ideile şi intențiile lui Hitler ( idei revanșarde, intenții de e extindere a “ spațiului vital “,violentul anti-Semitism ) ar fi trebuit luate în considerare deosebit de serios, odată ce acesta devenise cancelarul Germaniei.

Istoria poate servi un avertisment pentru cine vrea sa audă dar nu oferă şi o protecţie.
Pădurea “ drepților între popoare “ de la Ierusalim e un avertisment; pentru viitor e nevoie de o “ pădure de drepți / Danieli în miscare “ ca aceea care a înlăturat Răul întruchipat de Macbeth ( vezi Shakespeare ).


Ivan Klein. / N.Y.





Ivan Klein    12/11/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian