Aduceri aminte - Remembrance days
Călătorim cu mintea în trecut, ne adunăm gândurile şi ne reculegem, aducem omagiul nostru celor dispăruţi dintre noi - pe care i-am cunoscut, însă şi multora pe care nu i-am cunoscut, dar reprezintă simboluri.
Iar Noiembrie oferă mai multe prilejuri de aducere aminte.
Zilele de la începutul lui Noiembrie sunt consacrate de diferitele confesiuni creştine cultului morţilor. Ne rugăm pentru odihnă cu cei drepţi, a sufletelor celor adormiţi în nădejdea Învierii. Sunt moşi, strămoşi, părinţi ai noştri, fraţi, surori, alte rudenii , sunt prieteni apropiaţi de care ne amintim cu duioşie. Ne închinăm la mormintele lor şi în biserici, aprindem lumânări şi depunem flori, florile preţuirii, recunoştinţei, ale cinstirii memoriei celor dragi nouă trecuţi la cele veşnice.
În Canada se păstrează un moment de reculegere la ora 11 a.m., în 11 zi a lunii a 11-a din fiecare an. Oamenii poartă, prinsă la haină, o floare artificială de mac, amintind de jertfă militarilor căzuţi pe câmpurile de lupta în razboaielet trecute. În timpul Primului Război Mondial, mulţi soldaţi au căzut şi au fost înmormântaţi în Flandra, teritoriu aflat între Franţa şi Belgia. În 1915, John McCrae, medic militar chirurg, căzut şi el ulterior la datorie, a scris un vibrant poem intitulat "În Flanders Fields" - "În Câmpiile Flandrei" în care se aminteşte de mormintele eroilor străjuite de flori de mac : "În Flanders Fields the poppies blow Between the crosses, row on row/…" La sfârşitul Primului Război Mondial, pacea s-a semnat la ora 11, în ziua de 11 a lunii a 11-a (Noiembrie). În 1931, guvernul canadian a declarat ziua de 11 Noiembrie - "Remembrance Day". În 1945, ziua respectivă a fost consacrată cinstirii eroilor din războaie, floarea roşie de mac rămânând simbolul acestei omagieri.
Dacă luna Noiembrie, îndeosebi în a două parte a să, ne pregăteşte pentru venirea iernii, pe noi, românii de pretutindeni, ne pregăteşte şi pentru întâmpinarea Sărbătorii Naţionale a României - 1 Decembrie, dată la care, în acest an, se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, marcată prin Adunarea de la Albă Iulia din 1918. Cinstirea eroilor căzuţi pentru înfăptuirea şi menţinerea României Mari este inseparabilă de această sărbătoare. Evocarea luptelor de la Jiu, de pe Dealul Mateiasului, de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz etc., în Marele Război de Întregire a ţării, precum şi faptele eroilor de pe fronturile Celui de-al Doilea Război Mondial justifică profundă recunoştinţă pe care generaţiile care au urmat au manifestat-o faţă de cei care au dat supremă jertfă pentru patrie.
Suntem recunoscători faţă de eroii care, cu preţul vieţii lor, au dorit să aducă naţiunilor lor şi lumii binefacerile civilizaţiei, ale dezvoltării libere şi democratice. Suntem recunoscători celor care au supravieţuit războaielor, veteranilor, pensionarilor de astăzi, din România, din Canada, din alte ţări, pentru elanul tineresc de odinioară şi hotărârea cu care s-au angajat în lupta pentru integritatea teritorială a ţărilor lor şi pentru apărarea Lumii Libere. Ei merită întreagă noastră stimă şi preţuire.
|
Puiu Popescu 11/1/2017 |
Contact: |
|
|