Halloween — O Sărbătoare Druidă
După datina străbună druidă, iată că românilor le ciocăne la usă si le bate în geam si anul acesta, în noaptea de 31 octombrie, traditionala sărbătoare de Halloween. Desi neam de neamul lor nu a auzit mai înainte de Halloween, urmasii dacilor si ai romanilor n-au spus nu dacă a fost vorba să adopte acest vechi "praznic" păgân.
Prin urmare, când vine Halloween-ul, magazinele, restaurantele, cafenelele si cluburile din tara noastră sunt deja pavoazate cu dovleci, cranii, schelete, pisici negre si imagini de vampiri. Tot acum se organizează spectacole dedicate acestui eveniment, se pregătesc surprize macabre si se fac cele mai tari sperieturi.
De Halloween, turistii străini sosesc în România, dornici să petreacă noaptea groazei în tara lui Dracula. Cine nu stie că în România există Dracula Land, un loc special creat pentru amatorii de senzatii tari? Cu această ocazie, canalele de televiziune transmit în direct imagini cu persoane costumate si machiate în fel si chip, cărora le-a crescut adrenalina, si care mănâncă, beau, râd si se distrează de mama focului, ca tot omul care tocmai a trecut printr-o spaimă.
Dar nu numai străinii, ci si o parte din români practică turismul de Halloween. Nici în ceea ce îi priveste pe românii ce aleg să rămână pe loc în această noapte, oferta de Halloween nu este mai putin generoasă. Lor le stau la dispozitie petreceri tematice, concerte, târguri. La rândul lor, copiii români, în tinute scarry, cu măsti pe fată, merg cu "colindul" în noaptea de Halloween si intonează cântece despre Vlad Tepes. Când îi vezi si îi auzi, îti vine să scuipi în sân si să zici: "Ptiu, drace!", dar glasurile lor subtirele, din care se revarsă fericirea că este Halloween, că poartă costume ce îi prefac în adevărati eroi de film si că la sfârsit, vor primi si ei de la tine un bănut, te fac să uiti că totul e doar o bazaconie, asa că ajungi să te bucuri si tu de bucuria lor. Dar Halloween-ul a intrat nu doar în viata, ci si în limba românilor: „scarry”, „horror”, „amen break”, „Halloween live party”, „be prepared” si câte altele sunt parte a vocabularului celebrării.
Celebrare din care mai fac parte si fantomele, mesajele de pe cea lume, sicriele si magia. Vorbind despre ele, Steve Almond, un renumit scriitor, a afirmat că „nimic pe pământ nu este mai frumos decât ultimul urlet înfiorător dintr-o noapte de Halloween”. Cu toate acestea, a existat cel putin un caz când Halloween-ul a avut happy-end. Si aceasta pentru că zâna cea bună a preschimbat un dovleac într-o calească si câtiva soricei în niste bidivii minunati.
Astfel, Cenusăreasa a ajuns în sigurantă la balul Printului, iar acesta s-a îndrăgostit de ea si s-a decis să o ia de sotie. Si chiar dacă la miezul noptii, trăsura si călutii au redevenit ceea ce erau, iar Cenusăreasa a trecut printr-o sperietură pe care sigur n-a uitat-o ea prea usor, lucrurile tot au luat o întorsătură fericită. Cenusăreasa s-a măritat cu Printul cel frumos si bogat si au avut o nuntă ca-n povesti, semn că Halloween-ul i-a purtat noroc si a făcut ca totul să îi meargă bine.
Să sperăm că si românilor le va merge la fel de bine după această noapte de distractie si groază!
HAPPY HALLOWEEN!!!
|
Corina Diamanta Lupu 10/31/2017 |
Contact: |
|
|