Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eveniment la Catedrala Sfântul Gheorghe – Saint-Hubert/Montreal

Duminică 5 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfintitului Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, va avea loc la Catedrala Sf. Gheorghe din St-Hubert/Montreal după Sfânta Liturghie întâlnirea ocazionată de lansarea proiectului Biblioteca Exilului Românesc. La eveniment vor participa dl. Director Lucian Dindirică, dl. Prof. Dr. Dan Fornade si dl. Corneliu Serban Popa artist si om de cultură.

Proiectul Muzeul Cartii si Exilului Romanesc a fost deschis de către Biblioteca Judeteană Alexandru si Aristia Aman din Craiova în toamna anului 2016. Cu această ocazie s-au pus bazele primei biblioteci publice din România dedicată în exclusivitate exilului românesc, constituită în jurul colectiei initiale donată de academicianul Basarab Nicolescu (http://aman.ro/biblioteca-exilului-romanesc-din-paris-basarab-nicolescu/).

În lunile care s-au scurs de la acel moment fondator si până în prezent, biblioteca s-a îmbogătit în permanentă cu noi fonduri, arhive si documente lăsate posteritătii de reprezentantii exilului românesc din Europa Occidentală. Asa se face că la Craiova au sosit documente inedite din biblioteca personală a lui Mircea Eliade de la Paris, cărti, înscrisuri si corespondentă apartinând lui Vintilă Horia preluate de la Madrid, dar si arhiva si biblioteca personală apartinând lui Leonid Mămăligă si Cicerone Poghirc. Toate aceste reusite au fost completate prin recuperarea colectiei de fotografii si dispozitive audio-video constituită de Paul Barbăneagră, dar si prin aducerea la Craiova a arhivelor Cenaclului de la Neuilly, respectiv Asociatiei Hyperion.

Evenimentul din 5 noiembrie de la Catedrala Sf. Gheorghe este cu atât mai important cu cât este vorba de a trece dincolo de perimetrul spatial, deja traditional asociat îndeobste reprezentantilor exilului românesc din tările Europei Occidentale. Multi dintre creatorii si intelectualii români au luat, după sfârsitul celui de-al doilea război mondial, drumul exilului spre Canada si S.U.A., operele lor rămânând de multe ori inaccesibile si, deci, necunoscute publicului larg din România.

Fără deosebire, toate documentele mentionate mai sus precum si cele care vor fi donate ulterior vor fi inventariate si catalogate corespunzător de personalul bibliotecii. Într-un interval nu foarte îndepărtat, aceste documente valoroase se vor constitui în fonduri ale Muzeului Cărtii si Exilului Românesc, o institutie unică prin amploarea obiectivelor asumate, pentru care Biblioteca Aman dispune actualmente de un splendid imobil de epocă, fonduri europene si vointa efectivă de a-l vedea cât mai repede functional (http://aman.ro/muzeul-cartii-si-exilului-romanesc-se-infiinteaza-la-craiova/).

Acest muzeu se doreste a deveni un sanctuar consacrat tuturor celor care, departe de tară, în pribegia prelungită pe care au învătat să o considere acasă, si-au continuat activitătile si îndeletnicirile stiintifice, culturale si artistice cărora comunismul ameninta să le pună căpăstru.

Evenimentul de la Catedrala Sf. Gheorghe din Saint-Hubert/Montreal se vrea o contributie binecuvântată de Dumnezeu la întregirea tezaurului memoriei neamului românesc venită din spatiul nord-american.

Cu această ocazie se vor semna si contractele de donatie cu cei doi reprezentanti ai exilului românesc din Canada.






Corneliu Serban Popa    10/28/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian