Cărti si autori - Dumitru Hurubă
SCUZAŢI CĂ NE-AM CUNOSCUT
Este un volum de proză scurtă la care am gândit şi muncit vreo doi ani, el fiind, în esenţă, un fel de antologie de autor. O lectură a cărţii este, de fapt, demonstraţia construcţiei şi re-construcţiei mele ca prozator, ca autor de proză scurtă satirico-umoristică şi prin care am dorit – şi cred că am şi reuşit în mare parte – să aduc în prim-plan personaje cu structuri psihice diferite. În general, am construit situaţii, întâmplări şi momente din viaţa cotidiană, dar, este adevărat, am preluat din realitatea imediată şi astfel de situaţii fără să le transfer în literatură fără a trebui să le modific prea mult, pentru că viaţa oferă cu generozitate extraordinar de multe înfăţişări sociale, economice, politice, administrative etc., adesea de-un comic irezistibil. A fost materia mea primă, iar unde a fost cazul, doar i-am dat, atât cât m-am priceput o turnură comică şi satirică.
ADP, SAU AGENŢIA DUŞILOR CU PLUTA
În acest roman este vorba, de fapt, despre un birou al unei mari firme cu capital mixt – Multinaţionala – în care există şi funcţionează la parametri buni, dar mai ales interesanţi, biroul Aprovizionare-Desfacere-Planificare, tradus în alte cuvinte de către salariaţi în Agenţia Duşilor cu Pluta. Şi, într-adevăr, fără ca acţiunea să fi pierdut legătura cu realitatea, angajaţii din Agenţie se comportă, în mai toate situaţiile, ca nişte inşi nu tocmai normali, adică spun şi acţionează după cum gândesc nu după cum ar trebui, adică am vrut să-i fac pe oameni să fie naturali. Pentru că, se întâmplă, nu-a aşa, să gândim una, să spunem şi chiar să facem alta, adesea chiar împotriva voinţei noastre, pentru a rămâne, cumva în viaţă, ca oameni şi angajaţi… Altfel spus, cred şi sper că am reuşit să redau în acest roman atât angajaţii, ca oameni cu toate ale lor, cât şi atmosfera unui loc de muncă în care, cum spuneam, lucrează cu hărnicie angajaţi care joacă parcă într-o piesă de teatru absurdă, dar condimentată cât de mult s-a putut cu o ţinută care, zic eu, îi asigură romanului calitatea de satirico-umoristic…
SKEPSIS
Despre această a treia carte, este ceva mai complicat de povestit, fiindcă face parte din două genuri literare oarecum diferite. Ceea ce sigur are în comun, este creaţia poetică. Poemele cuprinse în carte ar merita cuprinderea între ghilimele, apropo de mulţimea de plachete intitulate, direct sau indirect, poeme şi care, de fapt, şi bine ştiut de cititorii mai avizaţi, sunt scrise în vers alb, adică, fără rimă, fără semne de punctuaţie şi, adesea, chiar fără spună mare lucru în mesajul transmis de autor. Desigur, prostii şi aiureli poetice se pot spune şi în vers clasic, în mod evident, dar eu am riscat şi m-am exprimat exclusiv în vers clasic, probabil din instinct ştiind că pot spune aiurelile mai pe înţelesul prezumtivilor cititori, respectiv fără folosirea abuzivă de metafore şi alte figuri de stil, pentru ca apoi să nu mai înţeleagă lumea nimic. Inclusiv eu. Citiţi poeme moderniste, postmoderniste, suprarealiste etc., şi vă veţi convinge. Lăsând gluma la o parte, volumul Skepsis este o nouă carte editată de cunoscuta şi apreciata Editură clujeană Limes cu care colaborez excelent de mulţi ani de zile. Cartea conţine creaţii poetice şi, în realitate, epigrame, adică nu simple catrene şi nişte patru versuri cu un skepsis la sfârşit. Atât poeziile, cât şi epigramele, la urma urmei, formează un întreg, fiindcă sunt adăpostite de acelaşi acoperiş: spiritul satirico-umoristic. Aşa s-a spus, nu m-am inventat eu!
Nota Observator :
Lansare cărților va avea loc în ziua de 20 octombrie, 2017, ora 15.00, la Deva-Mall, etajul 3, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții.
|
Observator 10/19/2017 |
Contact: |
|
|