Pericolul rețeleleor de socializare ca medii absolute de informare
O scurtă analiză despre umilirea ȋn public (Partea a 2 a)
Scriam într-un număr trecut al Observatorului despre felul în care reţelele de socializare se insinuează tot mai mult ca eficiente canale de defăimare publică, sau măcar de discomfort. Pericolul este simplu: fie, opinia adesea se substituie informaţiei şi devine certitudine, fie o informaţie este preluată parţial ori distorsionat şi devine forum de acuzare. Până să poată fi detectată valoarea de adevăr, informaţia a fost preluată rapid şi perpetuată prin zeci de like-uri sau share-uri.
Fenomenul este atât de puternic încât nu poate fi controlat nici măcar de moderatorii sociali. Conform unui raport CBS, Facebook, care are peste 2 miliarde de utilizatori zilnici, elimină peste 66,000 de materiale defăimătoare din spaţiul public în fiecare zi. Mai multe, diverse ţări au introdus pedepse aspre pentru defăimare. Germania a votat recent o lege care ar putea aduce amenzi financiare de până la 50 milioane de EURO pentru reţele de socializare care nu elimină complet mesaje defăimătoare.
În cartea sa "Aşadar ai fost umilit public", Jon Ronson atrage atenţia asupra acestui fenomen. Pericolul, spune Ronson, nu ţine de fenomenul în sine, care a existat mereu în istorie, ci de faptul că este imposibil de remediat. "Nu posta nimic până când nu eşti sigur că e în regulă" - avertizează autorul. Este o regulă care merită respectată.
Linşarea publică, explică el, creează un nou tip de societate, periculoasă şi corozivă care se fondează pe nevoia omului de a fi vigilent sau detectiv amator. Odată ajuns în disgrație, nu mai e cale de întoarcere. Între 2012 şi 2015, peste 30 de persoane şi-au pierdut jobul sau şi-au distrus cariera datorită unor postări pe forumuri sociale; cu numai 100 de cuvinte, sau mai puţin, şi datorită felului în care au fost recepţionate de audienţă, persoane precum Adam Mark Smith sau Justine Sacco au devenit notorii ţinte de ură pe internet.
Un simplu tweet poate ruina o viaţă; chair dacă postarea în sine este demnă de critici, nu justifică în nici un caz distrugerea autorului. Cu spuneam în partea întâia a articolului de față, victimele provin din diverse medii, dar devin cu atât mai vulnerabile cu cât deţin o poziţie socială mai importantă. De pildă, managerul unei companii de PR din SUA care reprezenta Avenger şi Playstation a fost decimat în public, compania lui s-a desfiinţat după ce a trimis un email foarte dur unui client care s-a plâns că nu i-a fost trimis un produs comandat anterior. Mangerul, lipsit de tact, i-a scris acestuia că se poartă ca un copil tâmpit şi ar trebui pus la colţ.
Din păcate, riscul e real aşa încât poate afecta pe oricine. Fenomenul este viral. Prin urmare, pentru noi toţi, consumatori şi utilizatori de internet, morala e simplă: atenţie la postări!
Luiza Mureșeanu / Toronto
Surse: • "Here Comes Everybody – Everybody is a Media outlet" (2008) de Clay Shirky • CNN
|
Luiza Mureșeanu 10/18/2017 |
Contact: |
|
|