Șahul pe alte table
Șahul face parte din categoria jocurilor strategice.“Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.” (Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ah_(joc) )
“ A tine in sah”, “ A da sah mat” nu se refera numai la jocul de sah clasic , ci si la alte forme ca sahul diplomatic, comercial, economic, politic, militar etc., unde, ambitiile si interesele find mari, se confrunta tot felul de strategii.
In acest inceput de toamna , in emisfera nordica, asistam la un joc militar pe tabla de sah coreeana, pe care s-a mai jucat o partida , in a doua jumatate a secolului trecut, incheiata remiza sau pat.
Regele alb, Donald Trump, cu suita, vs. regele negru, Kim Yong-un, cu suita. Regina alba, doamna Melania, pe tocuri si in rochie eleganta, este alaturi de regele ei. Regina neagra, tovarasa Ri Sol-ju, tot pe tocuri ,dar in minijup, mediu-scurt si strans pe trup, apare doar la festivitati langa regele ei.
S-au facut, mutarile de deschidere…Regele negru are, deocamdata, initiativa: lansari de rachete, teste cu bombe, zambete de anvergura maxima si amenintari. Regele alb, cu aliatii, raspunde cu zboruri de avioane militare, exercitii comune de intimidare, gandind mutari care sa-l faca pe regele negru sah mat, fara prea multe pierderi directe si colaterale. Regele negru nu pare intimidat, deoarece regii lui vecini, din vest si de la nord, sunt , inca, de nuanta cenusie, nici alba, nici neagra. In plus, tot poporul nord-coreean este strans unit in jurul iubitului conducator, in timp ce nu tot poporul american este alaturi de presedinte. Ba unii se framanta, isi bat capul cum sa-l dea jos, democratic sau chiar nedemocratic. In mod deloc paradoxal, acestia sunt aliatii nedeclarati ai regelui negru! Nu-l agreaza pe regele negru, dar urmaresc cu maxim interes orice mutare gresita a propriului lor rege.
Spectatorii mondiali sunt fie de partea regelui alb, fie de partea regelui negru, fie nehotarati.
Amatorii de adrenalina, asteapta nerabdatori prima mutare cu piese scoase din joc, la care adversarul va trebui sa riposteze cu mutari decisive, tot cu eliminari de piese. Pentru a evita vreo incaierare de proportii, avand in vedere ca a disparut mintea cea de pe urma, o bursa a pariurilor cu termen, ar fi solutia pasnica ( si cu profit!) pentru a decide rezultatul partidei: sah mat pentru unul din regi sau remiza. ONU, adunarea generala a inteleptilor, ar trebui sa ia in consideratie aceasta varianta.
Altminteri jocul de sah este foarte interesant si captivant daca ramane pe tabla clasica.
|
Nicușor Gliga 9/20/2017 |
Contact: |
|
|