Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


International Day of Peace - Culori, simboluri și semnificații

Adunarea Genarală a Naţiunilor Unite a stabilit în anul 1981 ca pe data de 21 septembrie a fiecărui an să se celebreze Ziua Mondială a Păcii; această zi este sărbătorită de mai multe naţiuni, organizaţii politice şi militare. Ziua este inaugurată de „Clopotul Păcii” care este sunat la Sediul ONU; clopotul este un cadou al Asociaţiei Naţiunilor Unite din Japonia, fiind turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, şi conţine inscripţia „Trăiască pacea absolută în lume”. Intr-un mesaj al Secretarului General al ONU, se spunea că „fiecare om trebuie să se angajeze în educarea la copii, a toleranţei şi respectului reciproc”. Pe plan colectiv, pacea este absența războiului, iar pe plan individual, pacea este o stare de spirit personală, lipsită de furie, de frică şi de sentimente negative. Pacea înseamnă libertate fără grijă spunea Cicero, este o capodoperă a rațiunii spunea J. Muller, este un dar pe care noi ni-l facem unul altuia spunea Elie Wiesel.

In lume sunt cunoscute mai multe simboluri ale păcii :
Porumbelul cu ramura de măslin, este simbolul cel mai reprezentativ al păcii fiind întâlnit şi în creştinism dar şi în alte culturi. In mitologia greco-romană, porumbelul semnifica reînnoirea vieţii, egiptenii îl asociau cu inocenţa, iar pentru Afrodita era un simbol al dragostei. Porumbelul cu rămurica de măslin în plisc este şi simbolul speranţei, al pământului nou, al începutului.
Steagul alb este un simbol al armistiţiului, folosit în timpul dinastiei chineze Han şi mai târziu de romani, un simbol care invită la ”hai să facem pace”.
Semnul Păcii, a fost proiectat în anul 1968 de designerul Gerald Holton; este asociat curentului hippy, fiind un simbol anti-nuclear, inspirat din sistemul naval de semnalizare cu fanioane pentru literele N şi D ce înseamnă dezarmare nucleară totală (Nuclear şi Disarmament).
Pipa păcii este un simbol creat de indienii din America de Nord în momentul apariţiei oamenilor albi, care, în semn de pace, erau invitaţi la ceremonia fumatului pipei.
Cocorul de hârtie, de fapt... o mie de cocori, este un simbol cunoscut din anchitatea japoneză când se spunea că dacă realizezi 1.000 de cocori origami, va veni un cocor adevărat şi-ţi va îndeplini orice dorinţă. Acest cocor a intrat în galeria simbolurilor păcii pe la mijlocul secolului 20, când o fetiţă japoneză, bolnavă fiind în ultimul an de viaţă, a încept să confecţioneze cocori de hârtie sperând să poată ajunga la numărul de 1.000 și să-și poată pune dorința să trăiască, dar din păcate... nu a reuşit să facă decât 644.
Steagul în culorile curcubeului, a apărut în anul 1961 în Italia cu prilejul unui marş pentru pace şi folosit ulterior în mai multe ţări. Acest steag are 7 culori pentru a nu se confunda cu cel al comunităţii LGBT care are 6 culori (lipseşte albastrul azuriu), fiind aşezate şi în ordine inversă. Peste aceste culori este scris cuvântul „pace”.
Semnul cu degetele în V, reprezintă litera V de la Victorie, un semn creat în al doilea război mondial (prin imaginea lui Winston Churchill) şi reluat prin anii 60 cu ocazia unor ample demonstraţii pentru pace. Acest semn a fost replicat şi în salutul pentru "viaţă lungă şi prosperitate" al Vulcănienilor din Star Trek.
O altă Zi mondială a Păcii se sărbătorește și la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită în anul 1968 de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Anul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, Papa Francisc a făcut apel, la ’’încetarea aroganţei celor puternici" şi a "falsei neutralităţi" a unor ţări faţă de conflicte, amintind că „Dumnezeu iubeşte toţi oamenii, aşteptând comuniunea cu fiecare”.
Anual, persoanelor notabile care au adus pacea li se acordă Premiul Nobel pentru Pace. Ultimul premiu acordat, cel din anul 2016, a fost câștigat de preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, fiind recompensat cu o medalie de aur și 800.000 de euro pentru eforturile sale de pacificare a ţării după peste 50 de ani de război civil.






arh. Ion Constantinescu - Toronto    9/18/2017


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian