Indiferenta pentru voturile romanilor din Diaspora naste monstri
Asa cum toata suflarea romaneasca a putut observa, despre votarea romanilor din strainatate s-a vorbit foarte putin sau deloc. In afara de cele cateva reportaje de la sectiile de votare din strainatate la nici un talk-show nu s-a dezbatutu votul romanilor din diaspora: de ce au votat romanii cum au votat, cum s-a desfasurat votarea afara, cati bani au cheltuit cei care au venit de la distante foarte mari pentru ca tara nu gaseste, la 15 ani dupa primele alegeri libere, o modalitate de a le oferii tuturor romanilor cu drept de vot, posibilitatea de a se exprima? Cati dintre romanii din diaspora care au depasit o anumita varsta sau care sunt suferinzi au dreptul, asa cum o au cei din tara, sa solicite urna mobila?
De ani de zile Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Ministerul de Externe nu reusesc sa faca fata volumului de romani care emigreaza si sa isi adapteze atat volumul de angajati cat si mentalitatea la noile cerinte. Asociatiile romanesti din strainatate au facut si la Mangalia, la Simpozionul TVRi, apelul catre politicienii romani sa gaseasca solutia ca intr-un viitor cat mai apropiat sa se adopte o lege care sa dea posibilitatea votului electronic sau si mai mult, sa se creeze o structura a statului roman care sa cuprinda toate departamentele din alte ministere care au atributii pe romanii de pretutindeni si sa se creeze asa numitul Minister al Romanilor de Pretutindeni.
De viitoare structura guvernamentala insa depinde si relatia pe care statul roman si-o va dori cu romanii de pretutindeni. O relatie ca intre rude indepartate sau o relatie ca intre frati? Daca ar fi sa judecam numai dupa cladirea unde isi are sediul DRP-ul am putea spune ca relatia cu romanii plecati din tara este una de forma, fondul ne existand sau constand in interese meschine ale unor grupuri care au descoperit cum se pot face calatorii si acumula diurne pe banii contribuabilului roman, cum se pot deturna fonduri, cum se pot sufoca initiative inca din fasa, cum se poate intretine in continuare politica de dezbinare de sorginte ceausista, pentru ca de ce sa nu spunem, Maria si-a schimbat palaria dar naravul ba.
Consiliul Mondial Roman isi exprima intr-un comunicat de presa primit la redactie nemultumirea ca societatea civila romana din strainatate este ignorata si nu este nici macar consultata in probleme ce ar putea fi de interes pentru toti romanii, indiferent unde traiesc acestia.
"Desi tema dreptului de vot pentru romanii din strainatate a constituit pretextul unei campanii electorale intre partidele politice din Romania, pe lista senatorilor si deputatilor aprobata de BEC, nu se afla nici macar un singur reprezentat al milioanelor de romani din diaspora si din comunitatile romanilor din jurul granitelor. Aceasta constituie dovada demagogiei electorale a lumii politice romanesti", se arata in comunicatul de presa mentionat.
"Este extrem de neplacut sa constatam ca societatea romaneasca de peste hotare este tratata cu lipsa de consideratie de toate partidele parlamentare, iar cetatenii romani de peste hotare sunt vazuti doar ca o masa de manevra pentru castigarea capitalului politic. Reamintim ca problemele care apar in comunitatile romanesti sunt probleme ale Romaniei si ca intarirea si inflorirea acestor comunitati inseamna intarirea Romaniei atat prin influenta internationala cat si prin venituri care sunt pompate in economia destul de subreda a statului, dupa cum denota rezervele valutare ale BNR si cresterea valorii leului in raport cu euro, ca rezultat al intrarilor masive de valuta din partea romanilor din strainatate.
Fata de aceasta situatie, consideram ca este obligatia statului roman sa gestioneze responsabil problema celor peste 10 milioane de romani din strainatate ca pe o problema de importanta majora a natiunii si a statului. Dupa cum s-a vazut din experientele guvernarilor anterioare Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni nu reuseste sa acopere multitudinea problemelor cu care se confrunta Romania in relatiile cu cetatenii si co-nationalii de peste hotare, activitatea acestuia reducandu-se la probleme de ordin cultural mai ales pentru comunitatile din jurul granitelor, dar nu si la rezolvarea celor care au aparut ca urmare a uriasului exod de populatie romaneasca in cautare de locuri de munca peste hotare. Perspectivele de crestere a numarului romanilor din strainatate si problemele pe care le genereaza, inclusiv in interactiunea cu statul roman, fac necesara abordarea responsabila a fenomenului si administrarea corecta inainte de a scapa total de sub control.
De aceea, Consiliul Mondial Roman cere ca formatiunea insarcinata cu formarea noului guvern sa prevada crearea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni si infiintarea pozitiei de Minstru Secretar de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie atribuita unei personalitati independente a societatii civile din diaspora sau unei personalitati independente din tara recunoscuta pentru implicarea sa la rezolvarea globala a relatiilor dintre romanii de peste hotare si statul roman" se mai arata in comunicatul de presa semnat de
|
Biroul Director al Consiliului Mondial Roman de la Atlanta. 12/6/2004 |
Contact: |
|
|