ACR-Hamilton : 60 de ani de existentă
Sâmbătă, 08 septembrie a.c., în sala mare de la Centrul Cultural Nae Ionescu din incinta Câmpului Românesc din Hamilton, Ontario, Canada, a avut loc un frumos si minunat banchet pentru a omagia si sărbători cei 60 de ani de la înfiintarea Asociatiei Culturale Române din orasul Hamilton, (ACR-Hamilton) provincia Ontario, Canada.
În acelasi timp, la această cifră rotundă a ACR-ului din Hamilton, ON, mai putem adăuga încă două cifre rotunde : 50 si 30. Ele reprezintă de fapt două dintre cele mai mari realizări ale ACR-Hamilton : 50 de ani de la cumpărarea si achizitionarea terenului de pădure care avea să poarte numele de ”Câmpul Românesc” si respectiv 30 de ani de la inaugurarea oficială a clădirii care avea să poarte numele de „Centrul Cultural Nae Ionescu”.
Scurt istoric „Asociatia Culturală Română din Hamilton este cea mai veche asociatie românească din provincia Ontario. Ea a luat fiintă în anul 1957, când un grup de tineri români, noi veniti pe meleagurile canadiene, porniti de la ideea modestă, de a se cunoaste mai bine, de a se ajuta unul pe altul si de a face cunoscută suferinta Neamului nostru, au simtit nevoia formării unei organizatii românesti la Hamilton. (...) În anii care au trecut, putem spune că Asociatia s-a străduit să fie la înăltimea chemării noastre de Români în afara hotarelor tării. (...) Asa se face că peste un deceniu Asociatia a cumpărat 25 de hectare de teren împădurit, unde s-a clădit primul asezământ al viitorului „Câmp Românesc”, multe personalităti ale exilului românesc devenind membrii ai asociatiei noastre. Pe la începutul anilor 80 clădirea de lemn devenea neîncăpătoare si la îndemnul tuturor Românilor care ne-au vizitat, s-a păsit la realizarea unui Centru Cultural, specific spiritului si firii noastre, un pridvor de închinare si reculegere sub umbrirea idealurilor, ce ne invită spre tot mai sus. În anul 1986 a fost inaugurat Centrul Cultural Nae Ionescu, pentru care s-au cheltuit circa 300 000 de dolari canadieni, donati de Români din întreaga lume (inclusiv Africa de Sud si Australia), precum si din partea altor comunităti românesti din America. 135 000 de dolari au fos donati de guvernul Canadian care sustine material minoritătile, pentru a-si păstra si dezvolta identitătile culturale.”
Aceste pasaje au fost reproduse din articolul publicat de ziarul „Observatorul” din Toronto, ON, și scris de Domnul George Bălasu, Membru Fondator al ACR-Hamilton. Articolul a fost publicat în două rânduri de publicatia „Observatorul”: în iulie 2008 si în iunie 2017.
Această mărturie istorică si comunitar românească vine din partea celui care a fost martor direct si unul din cei implicati activ în realizarea acestor obiective culturale românesti în Canada, el fiind mai multi la rând secretar, vice-președinte si chiar presedinte al acestei asociatii. De aceea această mărturie este una credibilă si adevărată, ea fiind validată cu ani în urmă de multi alti membrii fondatori ai asociatiei.
Film documentar despre existenta i istoricul ACR-ului din Hamilton Pentru a marca si a puncta cât mai bine si mai eficient această aniverare, membrii si comitetul de conducere de azi al ACR-Hamilton au pregătit si realizat un film documentar în care se arată si se explică istoria si realizările acestei asociatii. Textele și comentarii din film au fost pregătite de către Doamna Mihaela Moisin, Vice-Președintă a ACR-Hamilton, si membră a acestei asociatii timp de 40 de ani (o altă cifră frumoasă, rotundă si de aniversat). Imediat de la venirea dânsei în Canada, în anul 1977, a devenit membră în asociatie si a avut o prezentă activă, constantă si de mare influentă în demersurile si activitățile asociatiei. Filmul a fost alcătuit si îmbogătit cu nenumărate fotografii obtinute din arhivele membrilor asociatiei și participantilor la evenimentele oranizate de aceasta. Pe parcursul a aproape 30 de minute cât a durat filmul prezentat la banchet, participantii prezenti în sală au ascultat si au vizionat acest documentar care arată si povesteste despre multele si nenumăratele întâlniri culturale, politice, sociale, etc. ale Românilor veniti de peste tot din lume aici la Câmpul Românesc de la Hamilton. Realizatorii filmului si organizatorii banchetului ne-au asigurat că acest film va fi în curând făcut public si el va fi disponibil pe YouTube si pe situl asociatiai si al câmpului românesc.
Prezenta la banchet a doi dintre membrii fondatori ai ACR-Hamilton Invitatii speciali ai serbării si sărbătoririi au fost cântăretul Stefan Hruscă si umoristul Doru Octavian Dumitru, artisti bine cunoscuti publicului de aici si din România. Dar, înainte de a le da microfonul si a-si prezenta si realiza fiecare un spectacol pregătit pentru această ocazie, organizatorii au tinut să prezinte publicului prezent pe doi dintre membrii fondatori ai acestei asociatii : Domnii George Bălasu si George Donison, ei fiind practic singurii dintre toti membrii fondatori rămasi în viată. Ajuns si el la o vârstă destul de venerabilă de aproape 90 de ani, Domnul George Donison luat cuvântul la microfon si a povestit tuturor faptul că dânsul este un român născut în Canada, că mama lui a fost născută tot în Canada din părinti români, iar tatăl lui, născut la Făgăras, a ajuns foarte tânăr pe aceste meleaguri. La rândul său, cam în aceeasi perioadă când a devenit membru fondator al ACR-Hamilton, s-a căsătorit tot o româncă născută în Canada din părinti veniti din România. Din motive de sănătate, la peste 93 de ani, Domnul George Bălasu nu a putut lua cuvântul la microfon, dar prezența domniei sale în sala nu a trecut neobservată. Dintre cei peste 150 de participanti cât a putut găzdui sala în conditii de lux si de confort, mai multe zeci dintre ei s-au dus să-l salute si să-l felicite pentru tot ceea ce a făcut în cadrul acestei asociatii, pentru efortul, munca si imensul sacrificiu pe care l-a făcut timp de zeci si zeci de ani de zile în slujba românismului si a cauzei naționale. Deși cu ani în urmă a fost mult rugat să-si scrie memoriile, din păcate, domnia sa nu a făcut-o, asta însemnând o mare pierdere pentru istoria comunității noastre din Canada si pentru istoria exilului luptător si anticomunist. Ajuns în Canada în anul 1952, dânsul a fost unul dintre marii luptători ai celor care au continuat în exil lupta împotriva sistemului stalinist si bolșevic din România. Iar ACR-Hamilton, ca si Câmpul Românesc, asa cum a spus-o si el în nenumărate rânduri, au fost adevărate citadele de jertfă si luptă pentru libertate, dreptate, adevăr si democratie-n tara noastră.
O frumoasă si impresionantă descriere a locurilor si a românilor din Ontario si Hamilton în timpul anilor 57-67 o găsim într-o carte de roman autobiografic scrisă de Mia Pădurean de la Ottawa despre viața celui care a fost Nicu Pora (1919-2002) : „Nicu cu toate realizările pe care le are, simte un gol în suflet, acel dor nestins de acasă. Tânjeste după oamenii si hora din satul natal. El află de existența unui club unde se desfăsoară diferite activităti culturale. Împreună cu Doru, cumnatul lui, iau legătura cu domnul George Bălasu, care este inima românilor din Hamilton. Spre decepția lor nu sunt decât cinci sau sase membrii. În speranta că vor adera si alti tineri, înfiintează Asociația Culturală Română. După ce îsi strâng mâinile camaradereste îsi deapănă amintirile din acel trecut când în Austria îsi făceau planurile de luptă di în sufletele lor mai mijea un strop de sperantă că se vor întoarce acasă să înfăptuiască din nou România Mare. (...) Începe să li se contureze dorinta de a avea un câmp românesc. Într-una din zile (1967, n.n.) domnul George Bălasu, care este foarte preocupat de manifestările românesti, vine la Nicu acasă si-l anunță că a citit într-un ziar că există de vânzare o parcelă de pământ de patruzeci pogoane. Ei se socotesc cum ar fi bine, în cele din urmă decid să meargă la fața locului. Când ajung îi întâmpină un tablou deplorabil – poarta dărăpănată si câmpul plin de bălării le dă un gust amar, totusi nu se descurajează, merg la proprietar si încheie târgul. Patruzeci de mii de dolari este convenabil pentru o întindere asa de mare.
În fiecare Sâmbătă si Dumincă, românii dornici să aibă un loc al lor, se strâng si lucrează plini de veselie. Pentru a putea circula cu vehiculele mai întâi trebuie să facă un drum apoi schimbă gardul care în iernile grele, troienit de zăpezi si bătut de vânturile puternice stă înclinat gata, gata să cadă. Ei curăță terenul de scaieti si mărăcini, înlocuiesc tufele cu arbusti cu pomi fructiferi si alti copaci care cresc în climatul canadian. Frunzele si capitulele spinoase le rănesc mâinile dar lor nu le pasă, stiu că îsi aranjează un câmp de vară unde se vor întâlni cu alti români care poartă în inimi nostalgia tinuturilor românesti. Particulele de lumină saltă jucăute printre frunzele nădusite ale copacilor.Natura plină de viată pare obosită sub povara căldurii toride a lunii iulie.” Aceste pasaje au fost reproduse din cartea „De ce am fugit de-acasă ?” si publicată sub egida „Memoria Exilului” de Editura Puncte Cardinale din Sibiu în anul 1999. Ele se găsesc în această carte la paginile 169-170.
Concluzie Cei care am participat la acest banchet ne-am bucurat de această minunată după-amiază petrecută în compania a doi mare artisti, a doi membrii fondatori, si a celorlalti membrii ai acestei asociatii. În încheiere nu ne rămâne decât o singură sperantă si o singură urare : La trecutu-ti mare, mare viitor !
A consemnat: Marian Costache din Montreal, Qc,
|
Marian Costache 9/12/2017 |
Contact: |
|
|