Prin Chapters - Indigo ; Isabel Allende:” The Japanese lover”
Isabel Allende s-a nascut in Lima, Peru, ca fiica lui Tomas Allende, diplomat la ambasada chileana, si var cu Salvador Allende, care a fost in anii 1970’ presedintele Republicii Chile. Isabel a avut o viata marcata de originile ei, care i-a oferit atat lucruri bune, si mai putin bune. A copilarit in mai multe locuri, printre care Buenos Aires si Beirut, unde a studiat la scoli americane. Ca adult, a lucrat pentru Natiunile Unite, a tradus romane din engleza in spaniola, a fost jurnalist si moderator TV. Dupa lovitura de stat care l-a adus la putere pe generalul Pinochet, viata ei si a familiei Allende a fost in pericol, si ea s-a refugiat in Venezuela, de unde dupa 13 ani s-a mutat in California, unde traieste si acum. A publicat peste 20 de romane, dar cel care a facut-o faimoasa a fost“ Casa Spiritelor”, publicat in 1982. Ca tanara jurnalista l-a intervievat pe Pablo Neruda, care i-a spus ca imaginatia ei este prea bogata ca sa nu devina un romancier! Considerata printre primele femei-romancier de succes din America Latina, cu o lunga lista de premii literare, Allende scrie povesti romantice, intr-un stil literar care se apropie de realismul-magic in unele romane, si un stil realist in altele. Publicat in 2015, The Japanese Lover, este cel mai recent roman al autoarei, poveste romantica intinsa pe mai multe generatii, amestecata cu multa istorie, putin umor pe alocuri, si multe stereotipuri. Actiunea se deschide intr-o casa pentru varstnici, Lark House, situata in apropriere de San Francisco, o proprietate “magnifica” inconjurata de un parc, si unde locatarii servesc mancare organica, se socializeaza, si au multa libertate de miscare. Cel putin cei de la etajul unu, care sunt inca suficient de tineri si vigurosi. Pe masura ce imbatranesc si le scad puterile, sunt mutati la nivelul doi, si apoi trei, ultimul etaj se numeste Paradis, find cel mai aproape de rai. Personalul isi monitorizeaza cu atentie rezidentii, si la primele semne de depresie, sunt “conectati” cu o telenovela, “pentru ca nimeni nu vrea sa moara inainte de a vedea cum se termina ultimul episod”. In 2010, Irina Bazili, o tanara nascuta in Moldova, incepe sa lucreze la Lark House, si aici o intalneste pe octogenara Alma, relatie care-i va schimba destinul. Irina se dovedeste a fi o persoana placuta si corecta, retrasa in lumea ei, dar plina de empatie. Batranii pe care ii duce la vizite medicale, ii plimba si ii ingrijeste ii amintesc de bunicii ei, Costea si Petruta, care au crescut-o. Vom afla mai tarziu, ca aceea a fost cea mai fericita perioada din copilaria ei, inainte de a veni sa traiasca cu mama ei alcoholica pe noul continent.
Alma Mandel, devenita mai tarziu Belasco, a venit in America cand copil fiind, Polonia a fost ocupata de nazisti, si parintii ei evrei, au trimis-o la rudele ei, salvandu-I viata in felul acesta. Fratele ei Samuel este trimis la rudele din Londra, in timp ce parintii lor dispar in lagarele naziste. In San Francisco, Alma locuieste in Cliff Sea, resedinta somptuoasa a unchiului ei Isaac, un avocat de succes, filantrop si iubitor de botanica, care o va iubi ca pe proprii lui copii. Gradina care inconjoara Cliff Sea, cu vedere catre Golden Gate Bridge, este mentinuta de gradinarul japonez, Takao Fukuda, si asa il va intalni Alma pe fiul gradinarului, Ichimei. Takao este dintr-o familie nobila de samurai, si katana familiei, va fi la un moment dat ingropata pentru pastrare in gradina de la Cliff Sea. Povestea de iubire dintre Alma si Ichimei v-a continua cu intreruperi toata viata lor. O poveste nu tocmai fericita, deoarece razboiul nu este niciodata prietenul marilor iubiri. Dupa ce Japonia a atacat SUA la Pearl Harbour, chiar si japonezii nascuti in America au fost trimisi in lagare. Ichimei si familia lui sunt trimisi in desertul din Arizona, in lagarul numit Topaz, unde vor petrece ani de foamete, restrictii, umilinte, timp in care scrisorile lui Ichimei catre Alma mentin focul iubirii. Cei doi se vor reintalni, doar ca sa se desparta din nou. Alma se va casatori cu varul ei Nathaniel, va fi o casatorie de fatada, si din nou va deveni amanta lui Ichimei. Pe indelete, autoarea ne dezvaluie secretele personajelor, Irina are si ea un trecut dureros, si se straduieste sa-si recastige increderea in oameni. Seth, nepotul lui Alma, indragostit de Irina, este curios sa afle secrete din viata bunicii lui, si pe masura ce citim, trecutul se dezvaluie.
In acest roman, Allende acopera evenimente din ultimii 60 de ani, de la Nazism, la Pearl Harbor, la SIDA, eutanasie, homosexualitate, emigratie, chiar ne plimba si prin Israel, pe vremea lui Ben Gurion. Si face toate acestea cu gratie, desi uneori naratiunea devine artificiala. Cineva a comparat stilul ei din aceste roman cu o catifea, fina, placuta si fara riduri. Allende a fost premiata de catre Barack Obama cu The Presidential Medal of Freedom, este un speaker la TED talks, si a declarat intr-un interviu ca desi este perfect fluenta in engleza: “I can write non-fiction in English, but fiction comes from the womb, not the brain. I count in Spanish, cook in Spanish, make love in Spanish. When I talk to the dog, it’s in Spanish.”
|
Dr. Diana Laza / Toronto 5/7/2017 |
Contact: |
|
|