Invitatie la călătorie - Corali
O revelaţie cu totul excepţională în natura golfului Eilat din Marea Mediterană şi care din anumite puncte de vedere parese a fi unică-complexul de Corali de la Eilat. Peşti cu forme diferite, combinaţii coloristice aproape nemai întâlnite, într-un mediu aqvatic deosebit cât şi specii deosebite de animale marine a căror calităţi le determină să trăiască în acest mediu aqvatic . În cadrul golfului Eilat vom face o incursiune –unii ca scafandri, alţii în vaporaşe cu fund de sticlă străveziu. Panorama aproape unică ne va ajuta să trăim într-un mediu aparte, deosebit şi să gustăm din acel mediu pe care-l numim de la bun început,,O feerie unică-Coralieră''. Conservarea coraliilor din golful Eilat, pe care o descoperim atât prin coloristica excepţională, diversă şi inimaginară cât şi datorită calităţiilor naturale existente doar în acest mic golf, ne vor da senzaţia că trăim momente alese, momente pe care nu numai simţul văzului dar, şi senzaţiile, de alt ordin anatomic, ni le rezervă pentru câteva ore de destindere intelectuală. Zona de conservare din Golful Eilat este o combinaţie între corali de soiuri diferite, creiaţii marine unice care împreună constituie,,grădina multicoloră''-am putea afirma a fenomenelor rar întâlnite. Această zonă de conservare a coralilor este protejată de ,,Direcţia pentru conservarea naturii''.Grădina aqvatică se găseşte în apropiere de Marea Roşie şi se întinde pe o suprafaţă de 1,2 km., Este cea mai nordică aşezare din lume şi cea mai cunoscută şi frecventată. Grădinile colorate de corali sub apele mării, prezintă în afara importanţei istorice, geo-marine şi o desfătare unică omenească. Mi-aşi permite să afirmă, vizitatorilor li se taie respiraţia la văzul ,,Grădinii coralilor''. Peştii sălbatici –de pradă- , multicolori, cu diverse forme precum fluturi coloraţi, peşti în formă de papagali, cu şira spinării şi chiar fără, în formă de trandafiri, broaşte extrem de mari, peşti de noapte care se pot vedea până la căderea serii. Din punct de vedere ecologic se poate afirma că zona aceasta este cea mai completă şi mai fină, delicată. Pentru o deplină şi intactă conservare semnalizăm o colaborare permanentă cu Institutul din Iordania pentru studierea apelor şi a grădinilor aqvatice. Cele două institute colaborează în scopul cercetării, urmărirea şi desvoltarea crinilor de mare, a peştilor a căror forme ale şirii spinări sunt multiple.
Coliviile din apropiere au dat naştere la 2250 de tone de peşte ceea ce a determinat creşterea îngrăşămintelor în apă, dar în acelaş timp o răspândire a unor boli marine. Brigadierii susţin că numeroasele soiuri de corali din acest golf pot rezista la temperaturi extreme . Cu toată încălzirea naturii, temperatura apelor a crescut cu aprox. 5 grade ceea ce a determinat, în alte crescătorii de corali, o albire spontană a acestora. Se constată că în golful Eilat nu a intervenit nici cea cea mai mică schimbare coloristică. Coralii au pătruns în ape aprox.în urmă cu 8000 de ani, ceea ce i-a determinat să reziste la temperaturi diferite. Corali au ajuns în golful Eilat de-a lungul drumurilor şi a anilor, s-au adaptat condiţiilor climatice ,rezistând diversităţii şi varietăţii de temperaturi. Întâlnirea dintre Marea Roşie şi apele albastre de la Eilat, sclipirea munţilor purpurii din împrejurimi, oglindirea acestora în ape impresionează şi emoţionează. Coralii din acest golf s-au desvoltat în condiţii speciale de climă, deosebite faţă de cele existente din Marea Roşie. Marea Roşie era despărţită de Oceanul Indian şi apoi când s-au unit, au ajuns la Marea Roşie corali care au fost nevoiţi să se adapteze condiţiilor climatice, a căldurilor din această regiune. Aşa s-a făcut selecţia naturală care a dat posibilitate coralilor să reziste şi să se nască noi sorturi adaptate la clima respectivă-foarte caldă. Şi totuşi în Golful Eilat căldura e ceva mai joasă decât în Marea Roşie. Soarele strălucitor-aproape permanent îşi răspândeşte razele peste munţii Moab şi apun peste apele golfului Eilat. În drumul lor, încălzesc apele. Între valurile uneori învolburate, se ascund o diversitate de corali, din cei mai frumoşi din lume. Astfel, Golful acesta devine cel mai căutat pentru scafandri. La mari adâncimi vom găsi o lume plină de bogăţii, de varietăţi de peşti care plutesc peste şi printre corali. Fenomenul acesta impresionează. Liniştea submarină este într-adevăr reconfortabilă. Diversitatea coralică din acest perimetru a fost declarată ,,unică''. Sunt corali a căror acoperire e rezistentă, fiind chiar de o duritate aproape metalică, datorită erodierii externe, pe care stă polipul viu. Pe majoritatea coralilor se află polipi numeroşi. Deasemeni, se află o seamă de corali lipsiţi de vertebre precum la unii trandafirii de mare. În apele rezervaţiei din Golful Eilat putem observa o varietate deosebită de animale marine care ajută la păstrarea unei ecologii importante. Mă refer la peşti vegetali. Hrana acestora sunt plante care nu au flori şi nici fructe. Practic, aceste plante înlătură îmbolnăvirea coralilor. Remarcăm şi o limitare anumită a peştilor de pradă, care sunt totuşi necesari protejării coralilor. Putem observa plutind în jurul coralilor peştişori a căror pieliţă pare metalică, rolul acestora fiind de,,paznici''al coralilor. Cu toate că s-a dovedit a fi gustoşi , pescuiul acestora este interzis.
În Golf ,uneori întâlnim ,,musafiri''precum Carharinus –un soi de peşte de pradă şi foarte rar se furişează şi o balenă, dar aceasta nu prezintă vreun pericol pentru oameni. Vizitând această ,,grădină multicoloră'', rezervaţia coralilor – se deschide în faţa noastră o lume plină de farmec,culori. O lume a basmelor...,,a basmelor marine''.
|
Paul Leibovici 5/1/2017 |
Contact: |
|
|