Canadiana - Reflectii vernale
După temperaturi situate multă vreme sub cea a inghetului, precum si după precipitatii frecvente, prea adesea sub formă de zăpadă, m-am convins deja că si această primăvară nu este decât “o copie”.
Poate exasperată de portul prelungit al paltonului si al cizmelor (care, de mult, ar fi trebuit să isi reia locul in debara, pentru a fi inlocuite de vesminte mai usoare), m-am documentat din nou asupra climei locale, sperând ca măcar datele provenite din studiile climatologice să imi dea o sperantă ceva mai trainică legată de venirea anotimpului cald.
Conform acestei ramuri a stiintei, climatul metropolei noastre este unul temperat-continental, cu veri călduroase si umede, si ierni friguroase. Beneficiem de patru anotimpuri distincte, cu o durată inegală. Iernile, desi aspre (cu temperaturi de regulă sub 0ºC) si cu frecvente precipitatii sub formă de zăpadă (de obicei, de la mijlocul lunii decembrie până, aproximativ, la mijlocul lunii martie, insă exceptiile pot include si lunile noiembrie si aprilie), sunt mai blânde in Toronto decât in multe alte orase canadiene, datorită Lacului Ontario, căruia ii datorăm si factorul crescut de umiditate. Nu este neobisnuit totusi ca temperaturile iernii să se fixeze pentru o periodă mai indelungată sub –10ºC, temperatura scăzând si mai mult din cauza vânturilor puternice. Anotimpul rece beneficiază mai putin de prezenta soarelui decât orasele din preerie, spre exemplu.
Anotimpul călduros, cu temperaturi peste 20ºC, si adesea chiar peste 30ºC, cu precipitatii frecvente, este marcat uneori de prezenta smogului, desi studiile de specialitate arată că in ultimii ani calitatea aerului s-a imbunătătit considerabil in orasul nostru. Toronto este marcat si de fenomenul intârzierii/decalării anotimpurilor, o consecintă a influentei maritime (nu foarte pronuntată). Astfel, amplitudinile zilnice si anuale ale temperaturii sunt mai reduse din cauza influentei apei oceanului, ceea ce face ca extremele anuale să aibă loc cu întârziere.
Anotimpurile de tranzitie, primăvara si toamna, au temperaturi blânde sau scăzute, acestea situându-se in general in jurul a 10-12ºC.
Anul acesta s-a inregistrat chiar si un record – cea mai ridicată temperatură a lunii februarie in ultimii peste 80 de ani, –16.5ºC in ziua a douăzeci si treia a acestei luni , depăsind cu două grade recordul anterior, inregistrat in anul 1930. Alte recorduri ale temperaturilor inregistrate in acest oras sunt –33ºC (inregistrat la 10 ianuarie 1859), si –31.3ºC (inregistrat la data de 4 ianuarie 1981, la Aeroportul International Pearson), asociat cu un alt record, in aceeasi zi, de –44.7ºC (tinând cont de factorul vânt).
Pentru a incheia intr-o notă optimistă, să amintim că vara anului trecut a fost cea mai călduroasă inregistrată vreodată in acest oras. Desi vicisitudinile legate de căldura si umiditatea extremă sunt incă vii in memorie, amintirea acelor zile insorite este totusi suficient de plăcută pentru a le astepta cu nerăbdare pe cele de anul acesta.
|
Eliza Ghinea 4/26/2017 |
Contact: |
|
|