Mărturii în timp, despre prezenta Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ
Prezenta reală a Mântuitorului Iisus Hristos, venit pe pământ pentru mântuirea lumii, este întărită si de aceste dovezi, de unii contestate de altii nu. Singura dovadă certă este credinta noastră, că Hristos Fiul lui Dumnezeu S-a jertfit si ne-a mântuit.
În Londra, se păstrează chipul Mântuitorului ,pe un stergar trimis regelui Avgar,care era bolnav si care prin atingerea de acest chip, s-a vindecat. Regele Avgar îi scrie lui Iisus Hristos o scrisoare pe care o redă întreagă Eusebie(Ist,Bis,1,13), pe care a împrumutat-o din documentele siriene, păstrate în Edesa. ,,Eu am scris cu scopul să Te rog să iei osteneală, să vii la mine si să mă vindeci de boala, în care mă aflu. Eu am auzit de asemenea, că iudeii cârtesc împotriva Ta si voiesc să-Ti aducă vătămare. La mine însă e un oras nu mare, dar prea frumos, care va fi de ajuns pentru amândoi’’. Mântuitorul Iisus Hristos îi răspunde astfel,, Când Eu voi fi prins, Eu voi trimite pe unul din ucenicii Mei să te vindece de boală, el îti va da de asemenea Mântuire tie si celor ce se află cu tine’’. Boala aceasta, după mărturie era lepră sau podragă. Iisus ar fi prima dată, după traditie când a scris ceva care să rămână. Apostolul Iuda Tadeul s-a dus după răstignire, cu acest chip al lui Iisus la rege, l-a vindecat si l-a încrestinat. ,, Si erau niste elini din cei care se suiseră la praznic să se închine. Si acestia au venit la Filip care era din Betsaida Galileii si l-au rugat zicând:,, Doamne, voim să vedem pe Iisus. Filip, a venit si i-a spus lui Andrei, apoi a mers la Iisus si i-au spus:,, A venit ceasul ca să fie preaslăvit Fiul Omului’’(In. 12, 20-23). Chipul nefăcut de mână, al lui Iisus Hristos de pe mahrama Veronicăi. Pe când Iisus Hristos mergea spre Gologota, la poarta unei case i-a iesit înainte o femeie miloasă, care i-a dat o mahramă, să se steargă pe fată de sângele si sudoarea care siroiau pe fata lui cea sfântă. Pe această năframă s-a întipărit chipul lui Iisus Hristos, cu cununa de spini pe cap. Era Vinerea de Pasti a anului 33. Mahrama Veronicăi este al doua mărturie reală lăsată de Iisus Hristos, viu fiind. ,,Si pe când îl duceau, prinzând pe un oarecare Simion Cirineul, care venea din tarină, i-a pus crucea ca s-o ducă în urma lui Iisus , si după El venea multime de popor si de femei, care se băteau în piept si plângeau ’’ (Lc. 23, 26-27).
Cămasa lui Hristos, pe care a purtat-o în timpul Răstignirii, se păstrează în Biserica Argenteuil din Paris. Petele albe de pe ea sunt locul picăturilor de sânge rămase de la biciuiri si de la purtarea Crucii. Pe cămasă la umărul drept se vede o pată mare lăsată de urma Crucii, această pată se vede si pe giulgiul din Torino. ,,Iar după ce au răstignit pe Iisus, ostasii au luat hainele Lui si le-au făcut patru părti, fiecărui ostas o parte. Cămasa era fără cusătură si atunci au zis între ei : Să n-o sfâsiem, ci să aruncăm sorti pentru ea, a cui să fie’’. Asa s-a împlinit Scriptura care zice: ,, Împărtit-au hainele Mele loru-si si pentru cămasa Mea au aruncat sortii’’ (In.19, 23-24).
Iosif si Nicodim, au înfăsurat trupul lui Iisus Hristos într-un giulgiu alb, cu care l-au pus în mormânt. Plata credintei celor doi este chipul care s-a imprimat pe giulgiul alb, dovada existentei reale a lui Iisus Hristos. ,, Si Iosif cumpărând giulgiul si coborându-l de pe Cruce, l-a înfăsurat în giulgiu si l-a pus într-un mormânt, care era săpat în stâncă si a prăvălit o piatră pe usa mormântului. (Lc.15, 45). Pe giulgi s-au constatat loviturile suferite de Iisus Hristos, iar pe nas se vede o mică adâncitură, lovitura dată de soldat i-a rupt nasul. Acest giulgi a fost luat din Constantinopol, după anul 1200, de către romano-catolici, până în anul 1200 se păstra în cetatea lui Constantin cel Mare. Aceste 4 mărturii, dovedesc pentru cei care vor să creadă că Iisus Hristos a fost pe pământ ca persoană istorică, că a suferit Patimi pentru mântuirea omenirii si că a înviat si Stă de-a dreapta Tatălui.
Bibliografie:Biblia Ortodoxă în imagini, Editura,, Pelerinul Român’’ Oradea;
|
Carmen Marin 4/22/2017 |
Contact: |
|
|