Canadiana - Străzi din Toronto
Cred că unul dintre cele mai banale aspecte ale vietii noastre cotidiene este acela care se referă la străzi. Desi cruciale în desfăsurarea oricărei activităti – de la identificarea locatiei casei, scolii, institutiei unde lucrăm, a locuintei prietenilor pe care dorim să ii vizităm etc. – aceste tovarăse nedespărtite ale existentei noastre nu primesc adesea de la noi atentia, respectul sau chiar afectiunea ce li s-ar datora.
De la străzile pe care am făcut întâii pasi la acelea care ne-au îndreptat, In prima zi, către scoală, si, mai apoi, la cele pe care ne-am plimbat, visători, în vremea adolescentei sau a tineretii, sau, de ce nu, la cele pe care le străbatem zilnic în căutarea formulei optime care să ne economisească timpul si energia, acestor panglici angulare sau serpuite, însorite sau umbroase, linistite sau aglomerate, merită să le acordăm, măcar câteodată, ceva mai multă atentie decât o căutare grăbită pe ecranul dispozitivului de pozitionare globală (GPS) sau pe hărtile virtuale de pe monitorul computer-ului. Aceasta pentru că, în spatele fiecărei străzi, se află adesea o poveste – nu numai aceea ce se leagă de propriul nostru trecut – ci una referitoare la însăsi istoria orasului sau chiar a tării unde trăim.
Numite după criterii riguroase definite de municipalitate (precum unicitate, relevantă, simplicitate), străzile din Toronto ne poartă, nu arareori, în istorie, desi există si multe denumiri literale, precum cele legate de anumite tipuri de copaci (Elm Street – “Strada Ulmului”, în downtown Toronto), de pozitia relativă fată de o unitate acvatică (Lake Shore Boulevard, Harbour Street, River Street, Bay Street), de o altă localitate (Kingston Road, Dundas Street) sau de o anumită institutie (University Avenue, College Street, Parliament Street – referitoare la locatia de acum peste 200 de ani a clădirii Parlamentului Canadei de Sus), sau cele care reprezintă o descriere a unei forme de relief (Scarborough Heights Boulevard) sau a unei particularităti naturale a zonei respective (Rosedale – desigur, în altă vreme, o vale cu trandafiri). Revenind la străzile cu denumiri istorice (fie legate de un anumit eveniment sau de o anumită personalitate din trecut), acestea abundă, începând de la cea mai cunoscută stradă din Toronto (si una dintre cele mai renumite din lume) – Yonge Street – numită după Sir George Yonge, secretar britanic de război de la începutul anilor 1790, prieten al lui John Graves Simcoe, primul locotenent-guvernator al Canadei de Sus. Alături de ea stau Bloor Street (numită după Joseph Bloore, proprietar de la sfârsitul secolului al 18-lea al unui han si al unei fabrici de bere, fondator al comunitătii Yorkville), Christie Street (numită după William Mellis Christie, brutarul de origine scotiană ce a trăit în secolul al 19-lea, al cărui nume stă la baza binei cunoscute mărci de biscuiti), John Street, Simcoe Street si Graves Street - toate numite după fondatorul orasului York (John Graves Simcoe), Bathurst Street (numită după un conte englez din secolul al 19-lea, Henry Bathurst, al cărui nume se leagă de istoria Canadei, desi el personal nu a vizitat niciodată această tară). Lista străzilor purtând fie numele unei personalităti din istorie, fie numele fondatorului unei comunităti, continuă: Cummer Avenue, Danforth Avenue, Dundas Street, Leslie Street, Montgomery Avenue, Adelaide Street, si, nu în ultimul rând, Queen si King Streets. Tot legate de istorie sunt si denumirile provenite din dialectele primelor natiuni, precum binecunoscuta Spadina (al cărei nume provine din limba populatiei Ojibwa – “ishpadinaa” însemnând “deal înalt”).
Alte denumiri se leagă de locuri cu semnificatie istorică (Roncesvalles Avenue - a se vedea bătălia de la Roncesvalles), de o anumită miscare socială (Strada Temperantei – Temperance Street – legată de societatea împotriva băuturilor alcoolice), sau au chiar un anume iz romantic (St. Clair – numită astfel de către membrii familiei Grainger din secolul al 19-lea, dupa unul dintre personajele romanului “Coliba Unchiului Tom” - Augustine St. Clare).
Desigur, există si străzi cu nume amuzante, precum pleonastica Avenue Road, aparent dinamica Disco Road (în fapt, o strădută nu departe de Aeroportul Pearson), Limerick Road (greu de găsit o legătură cu bine-cunoscutul tip de poem englezesc), putin îmbietoarea Mould Avenue (Strada Mucegaiului) – în fapt, o strădută căreia nu îi lipseste farmecul, la intersectia St. Clair cu Jane, Strange Street (Strada Ciudată), aflată, banal, lângă intersectia Queen cu Broadview, si, nu în ultimul rând, Sesame Street, stradă ce poartă numele popularei emisiuni pentru copii, dar care se găseste – spre deosebire de magica stradă de pe micul ecran, nu departe de intersectia Victoria Park cu Sheppard.
Indiferent de numele pe care îl poartă, străzile orasului nostru ne asteaptă ca – o dată aflati la începutul lor – să ne încetinim pasii, pentru a le putea privi mai îndeaproape si a le descoperi istoria, personliatate si farmecul.
|
Eliza Ghinea 3/9/2017 |
Contact: |
|
|