Remember Irina Petrescu
Irina Petrescu, actrită al cărei nume a devenit sinonim cu gratia, eleganta si rafinamentul fiind mereu, atât în film cât si în teatru, o aparitie aristocratică.
Era studentă la arhitectură când a fost descoperită de Liviu Ciulei, regizorul care i-a schimbat destinul. El a distribuit-o în filmul „Valurile Dunării“. Aceasta se întâmpla în 1960 si de atunci Irina Petrescu nu a mai părăsit această meserie.
Mai târziu avea însă să declare că, dacă ar fi să o ia de la început, si-ar dori să devină doctor, profesie prin care poti cu adevărat să îti ajuti semenii, dar că nu regretă faptul că a devenit actrită pentru că si teatrul si filmul pot fi considerate niste „medicamente“.
A jucat o gamă largă de roluri, de la ingenue la femei puternice sau seducătoare, ea fiind chiar prima actritâ care a acceptat să joace nud în filmul „Răutăciosul adolescent“ (regia Gheorghe Vitanidis), în care trăia alături de Iurie Darie (acest autentic Marcello Mastroianni al filmului românesc) o iubire pasională. A avut parte de astfel de relaţii si în viata reală, printre cei care au iubit-o cu patimă numărându-se si superbii actori Adrian Pintea si Stefan Iordache, cu care jucase în „Străinul“. Iordache a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat de tatăl Irinei Petrescu pe motiv că era „un golan de Rahova“.
Dacă debutul ei a fost într-un film de Liviu Ciulei, ea a marcat debutul celuilalt mare regizor român, Lucian Pintilie, jucând în prima peliculă a acestuia, „Duminică la ora 6“, unde apărea în compania unui alt sex-simbol masculin al epocii, Dan Nutu. A apărut în zeci de filme si a jucat până în ultimele luni din viată pe scena celui mai titrat teatru din tară, Bulandra,
Fie pe scena sălii Izvor, fie la Grădina Icoanei, ea a făcut roluri memorabile în regia lui Liviu Ciulei („Leonce si Lena“, „A douăsprezecea noapte“, „Elisabeta I“ si altele), a Cătălinei Buzoianu („Dimineată pierdută“ în care desi era o femeie matură juca impecabil un rol de pustoaică, si „Uriasii muntilor“), a lui Mihai Măniutiu („Cu usile închise“, „O, ce zile frumoase“, „Caligula“), a lui Alexandru Tocilescu („Oblomov“, „Sfârsit de partidă“), a lui Yuri Kordonsky („Unchiul Vania“, „Căsătoria“) si a multor altor directori de scenă.
Acum 6 ani , ajunsesem in tară sa o sărbătorilm pe mama născută - in Martie. Am avut sansa , gratie unor prieteni, să merg la un spectacol la Ateneu. O doamnă distinsă, imbrăcată in negru , era pe scaunul din dreapta mea. In pauză am remarcat ca era marea actrită Irina Petrescu. A plecat imediat după spectacol, lăsând in urmă un val discret de primăvară si distinctie. Ce sansă, sa stăm lângă o asa mare actrită pe care o văzusem si o admirasem in diferite spectacole, in vreme, .
Se implinesc, in acest martie, 4 ani dela plecarea Doamnie Irina Petrescu, in lumea de dincolo . Actrită de un urias talent si un om de o finete si o discretie rară, în urma ei rămân filmele din care va zâmbi mereu enigmatic cea considerată pe bună dreptate cea mai frumoasă femeie din cinematografia română. Ii păstram , in continuare, o mare si neuitată admiratie !
|
Puiu Popescu 3/2/2017 |
Contact: |
|
|