Interviu cu prof. de canto Enikő Sebestyén Lázár
Elevul de azi; Artistul de mâine
- Felicitări d-nă prof. Enikő Sebestyén Lázár pentru recenta ocupare a postului de director al prestigioasei unităţi de învăţământ din judeţul Covasna, anume Liceul de Artă “Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe! - Vă multumesc. Mă bucur că stăm de vorbă, fiindcă prin intermediul dv. cititorii au aflat de prezenţa noastră la manifestări naţionale, cum este prestigiosul Concurs „Crai Nou” care s-a încheiat nu de mult, eveniment reflectat nu doar în presa din România, ci şi în ziarul „Observatorul” din Canada.
- Când aţi dat examenul? A fost greu? - Revenirea mea ca director - pentru că am mai ocupat această funcţie acum câţiva ani - s-a întâmplat după multe ezitări personale. Am trecut în revistă nu o dată argumentele pro şi contra, fiindcă ştiam că este o functie cu multe responsabilităti. Să nu uităm apoi că traversăm o perioadă cu destule probleme la nivelul învătământului din România, cu reorganizări, modificări, birocratie etc. De aceea nu prea sunt profesori amatori să se înhame la actul de conducere. Eu însă am crescut si m-am format în această scoală. Aici m-am întors după terminarea facultăţii. Tot în acest loc mi-am clădit cariera de dascăl. Deja au trecut... 26 de ani, de aceea consider Liceul de Artă “Plugor Sándor” ca pe o “Alma Mater”. Şi sper că aşa va rămâne. Concursul pentru directori a avut loc în lunile octombrie-noiembrie 2016. Adică într-o perioadă când munca la catedră era intensă, iar procedura de înscriere mi s-a părut complicată şi mare consumatoare de timp. Concursul în sine nu a fost uşor, au picat multi candidati. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să-l promovez şi să revin în fruntea amintitei unităţi de învăţîmânt artistic.
- De ce aţi plecat? De ce aţi revenit? - Într-adevăr, am mai fost directoare între anii 2010 şi 2013 prin detaşare în interesul învătământului. Însă aşa cum am menţionat, conducerea unei scoli presupune un mare consum de nervi si de timp. Cele două fete ale noastre erau în perioada aceea micute, aşa că împreună cu sotul am analizat ce este mai important pentru familie. De aceea am decis să predau stafeta altcuiva, unui profesor tânăr - muzicianului si dirijorului de talent Löfi Gellért Attila - care a condus institutia noastră din 2013 până în ianuarie 2017, când am fost eu numită. Revenirea mea s-a datorat cred competenţei, loialităţii si devotamentului pe care le-am arătat, dar într-un fel a fost si o necesitate. Colegul, prof. Löfi, nu avea vechimea impusă de regulile concursului pentru directori, ca atare am considerat că ar fi bine să-mi mai acord o sansă. M-am bazat şi pe experienta dobândită în cariera de artist si profesor. Doresc că împreună cu colegii să facem multe lucruri frumoase pentru învătământul artistic preuniversitar. Liceul de Artă “Plugor Sándor” reprezintă o institutie cu multe realizări. Avem multi copii talentati, dar şi absolventi ajunşi artisti cunoscuti pe plan local, national si chiar international. Toţi sunt mândria noastră; ei constituie „ambasadorii” şcolii.
- Vorbiţi-ne despre profilul liceului pe care îl conduceţi. - Şcoala a devenit Liceu de Artă cu clasele I-XII în anul 1990, având în oferta curriculară trei profiluri artistice: muzică, arte plastice şi balet. Din anul 2000 s-a adăugat şi teatrul. Procesul de predare-învăţare se desfăşoară la toate cele trei nivele ale învăţământului preuniversitar (primar, secundar inferior şi superior) cu predare în limbile română şi maghiară. De reţinut că la nivelul judeţului Covasna este singurul liceu vocaţional cu profil artistic. De aceea este perceput în conştiinţa comunităţii ca un furnizor de cultură, o pepinieră de talente. Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe prin oferta sa educaţională specifică îşi exprimă personalitatea, setul de valori fundamentale pe care le oferă, promovează cu responsabilitate prin cadrele sale didactice, personalul didactic-auxiliar şi nedidactic, dar şi prin elevii săi, importante valori etice şi profesionale: responsabilitate, integritate morală, respect, toleranţă, onestitate şi corectitudine, imparţialitate, obiectivitate. Dar şi cunoaşterea şi respectarea cadrului legislativ, autoexigenţă în exercitarea profesiei, implicare în creşterea calităţii activităţii didactice şi a prestigiului şcolii.
- Aş vrea să-l evoc cu acest prilej pe prietenul Sándor („Sanyi”) Plugor, un redutabil artist plastic. A fost un om minunat… - Desigur că ştiţi că în luna octombrie a anului 2006 colectivul şcolii i-a adus un cald omagiu regretatului coleg, artist plastic de renume naţional şi internaţional, graficianul Plugor Sándor (1940-1999), organizând Ceremonia de dezvelire a bustului său amplasat în curtea liceului. Cu această ocazie, pentru a-i cinsti memoria, instituţiei noastre i s-a acordat numele său.
- Care sunt specializările liceului ? - Să începem cu muzică, pentru „a-i da Cezarului”...ce i se cuvine. Disciplina a fost inclusă la nivelul ciclului primar şi gimnazial încă din anul 1968. Mai târziu, când s-a trecut la statutul de liceu profilul a fost generalizat la toate clasele. Elevii frecventează în prezent ore în grup de muzică de cameră, ansamblu orchestral, ansamblu coral, teoria muzicii, istoria muzicii, armonie, forme muzicale. De asemnea, au studiu individual de instrument: vioară, violă, violoncel, contrabas, chitară clasică, flaut, clarinet, fagot, trompetă, trombon, corn, tubă, percuţie, pian, pian complementar si canto clasic. Profesorii sectiei de muzică sunt oameni bine pregăţiţi, artsti-interpreti, iar elevii participă cu succes la concursuri de specialitate de nivel national, dar si international. Secţia de arte plastice a demarat în anul 1990, oferind specializări în desen, grafică, pictură monumentală, sculptură, textile, procesare computerizată. Ne ocupăm şi cu teatrul, fiinţând cu bune rezultate o asemenea disciplină. Ea a debutat în anul 2000 la sectia maghiară, sub conducerea atentă şi consecventă a câtorva actori profesionişti ai teatrului din municipiu. Pe lângă dobândirea deprinderilor şi abilităţilor specifice, elevii au posibilitatea de a participa la activităţi de autocunoaştere şi dezvoltare a personalităţii, trening-uri în tabere de specialitate organizate cu instructori calificaţi. Cursanţii prezintă periodic spectacole inedite, cu care participă apoi la festivaluri ale liceenilor sau la concursuri naţionale şi internaţionale de profil.
- Există în acest domeniu o iniţiativă frumoasă a dv... - Da, noutatea la Sectia de teatru constă în faptul că va exista şi o specializare la Sectia română din anul scolar 2017-2018 în parteneriat cu Teatrul „Andrei Muresanu” din Sf. Gheorghe, institutie care va asigura actori-profesori. Dar asupra acestei idei aş vrea să revin ceva mai târziu. De ştiut că institutia noastră furnizează învătământ integrat de artă, predarea fiind atât în cadrul orelor individuale, cât si în grup. Momentan scoala noastră are 560 de elevi si 115 profesori, dintre care profesori de specialitate artistică sunt 70.
- Vă întreb tranşant dacă mai sunt atraşi adolescenţii, tinerii din ziua de astăzi de instruirea în domeniul artistic? - Categoric, da! Consider că învătământul artistic a avut, are si va avea mereu o atractivitate puternică în rândul tinerei generaţii. Există artă de când e omenirea! Fiecarui individ îi place să cânte, să creeze, să deseneze. Pentru copilul mic desenele constituie realitatea, vocea mamei este muzica, iar joaca face parte intrinsecă din viată. Noi încercăm să relevăm frumosul din adolescenţi, să le descoperim şi le dezvoltăm aceste abilităti. Pot să afirm cu tărie că tinerii din ziua de azi sunt interesati de învătământul artistic! Majoritatea realizează că prin specializarea în domeniul artistic pot face o carieră frumoasă în viaţă. Este falsă ideea că activând în cultură nu ar avea mari posibilităti de a se realiza. Uitati-vă în jur, numai în urbea noastră (pe care ne place să o numim ,,Capitala culturală a regiunii”) sunt prezenti multi muzicieni, actori, artisti plastici, care au finalizat studiile preuniversitare la scoala noastră şi au mers mai departe, ajung să activeze în teatre prestigioase, în filarmonici, opere din România şi din străinătate.
- Ce vă gândiţi să întreprindeţi pentru a atrage câţi mai mulţi elevi spre Liceul “Plugor Sandor”? - Consiliul de administratie si echipa de manageri (subsemnata ca director şi prof. Roxana Naum - director adjunct) ne propunem ca pentru următorul an scolar să introducem o nouă specialitate la clasele liceale de la Sectia română. Din anul 2000 functionează specialitatea de teatru la Sectia maghiară - singura din tară - iar de anul acesta ne-am gândit, cum arătam mai înainte, ca şi si la Secsia română să înfiintăm aşa ceva. Cu ajutorul conducerii si a actorilor Teatrului „Andrei Muresanu” credem că amintita disciplină va avea viitor în paleta învătământului artistic covăsnean. Momentan Sectia română a liceului functionează cu profilele de muzică si arte vizuale. Dacă se materializează iniţiativa, clasa ar avea trei profile: muzică/arte vizuale/teatru, urmând a se da admitere din doi în doi ani. Ideea introducerii acestei specialități şi la Sectia română a venit în urma viabilităţii profilului la Sectia maghiară. Plus că am găsit un partener serios în persoana directoarei Teatrului „Andrei Muresanu”, Anna Maria Popa, urmând ca institutia pe care o conduce să ne furnizeze actori-profesori. De asemenea, trebuie să constituim clasa a V-a, la Sectia română cu profil muzică/arte plastice, la care îi asteptăm cu mult drag pe elevii care vor să descopere lumea artei. Pentru aceasta organizăm selectii în tot judetul. Pentru scoala noastră este o problemă mai aparte constituirea claselor la Sectia română, momentan având încă locuri libere. În ultimii ani însă, mai ales la ciclul primar, se observă o crestere a numărului de elevi, ceea ce ne bucură.
- Aşadar, şi dumneavoastră aţi studiat aici? Daţi-ne, vă rog, câteva detalii despre cariera dv. didactică. V-aş ruga să punctăm şi câteva date biografice. Sunteţi căsătorită, aveţi copii? - Încă din clasele primare a iesit la iveală faptul că am aptitudini muzicale, spre bucuria părinţilor. De mică am deprins tainele unui instrument popular numit titeră, apoi am cântat la diferite serbări scolare si religioase. În clasa a VI-a m-a atras vioara. Din clasa a VII-a am devenit eleva acestui liceul, unde am fost violonistă. În clasa a XI-a am început şi studierea violei. După absolvire am dat admitere la Facultatea crestină ,,Partium” din Oradea, la Pedagogie muzicală. În acel an s-a format Corul Filarmonicii din Oradea, în care am fost admisă. Eram colegă cu studenţi ai Facultăţii de Muzică şi astfel am descifrat multe taine ale lumii minunate a cântului profesionist. Ca atare, în anul următor devenisem studentă la Sectia canto clasic. Din anul 2000 m-am transferat la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Brasov, venind mai aproape de casă. La scurtă vreme am început să predau la Liceul de Artă din Sf. Gheorghe ca profesor suplinitor. Cochetam pe atunci cu ideea de a intra în corul Operei din Braşov, însă a intervenit atitudinea decisă a fostului director al liceului meu de suflet, dl. prof. Kerezsi János, care m-au convins să aleg cariera didactică. Şi nu am regretat! Din anul 2005 sunt profesor de canto titular, în 2007 am luat Definitivatul, din 2014 am Gradul II, iar acum în 2017 trebuie să-mi sustin lucrarea de Grad didactic I. Referindu-mă la a doua întrebare, precizez că sunt căsătorită. Sotul este inginer constructor, avem două fete de 13, respectiv 8 ani. Amândouă învaţă la Liceul de Artă. Una studiază pianul, cealalta flautul şi sunt foarte talentate. Poate chiar mai înzestrate decât...am fost eu!?!
- Am avut bucuria ca în ultimii şapte ani să urmăresc pe viu elevi foarte talentaţi de la „liceul dv.” performând la Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou” , care se desfăşoară în vacanţa de iarnă la Braşov. Ce ne puteţi spune despre această prezenţă? - Acum am să vorbesc în calitatea mea de profesor de canto. Dumneavoastră stiti cel mai bine cum a fost la fiecare ediţie, fiindcă v-aţi aflat alături de noi la acestă importantă competiţie şcolară şi aţi scris pe larg. Participarea la Concursul „Crai Nou” constituie un test valoric foarte important, observând la ce nivel se află elevii noştri comparativ cu ceilalţi copii din ţară. Apoi deplasarea la Braşov ne este accesibilă din punct material, costurile fiind reduse. Nu în ultimul rând, am constatat că avem de-a face cu o echipă organizatorică profesionistă. Mă folosesc de acest prilej pentru a o felicita pe iniţiatoarea şi fermentul acţiunii, prof. Magdalena Suciu, de la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov,care de câteva săptâmâni - ca şi în cazuşl meu - are un nou director, în persoana prof. Ioan Grămasă. Nu mai vorbesc de îndrumările, sfaturile primite din partea exigentului şi prestigiosului Juriu, condus de reputata artistă lirică dr. Felicia Filip. Din echipa de jurizare mai fac parte şi cunoscutele prim-soliste ale Operei locale, soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosporana Asineta Răducanu, plus prof. Magda Suciu. Soprana Felicia Filip, exigentă şi imparţială cum o ştim, a manifestat mereu simpatie fată de învătământul de artă din judeţul Covasna şi îl susţine cu tărie şi pe mai departe. De asemenea, îi mulţumim maestrului dr. Cristian Mihăilescu, reputatul regizor, care ne-a încurajat de fiecare dată când a putut fi prezent la Concurs. Elevii merg de fiecare dată cu mare bucurie, dar şi emoţie, la importanta confruntare artistică de nivel naţional, deşi în perioada respectivă se află în vacanţă. Însă un asemenea concurs amplu constituie o experienţă interesantă pentru ei ca tineri artişti.
- I-aţi urmărit cumva pe cei mai talentaţi după ce au părăsit băncile şcolii? Sunt şi celebrităţi din rândul mai vechilor absolvenţi, ştiu eu, să zicem...vedete? - Fireşte. Urmăresc drumul fostilor mei elevi, care au dus mai departe prestigiul scolii. Mulţi dintre ei trec pe la liceu să ne vadă când vin la Sf. Gheorghe. Unii mă caută expres, îmi vorbesc despre evoluţia lor, despre succese. Ne reamintim cu drag anii petrecuti împreună. Desigur, nu fiecare a continuat cariera muzicală, dar procentual 70% activează în domeniul artistic. Ceea ce consider o mare realizare. Dintre fostii elevi ai mei i-as enumera pe câtiva: Orendt Gyula - bariton, a urmat Academia de Muzică „Liszt” din Budapesta şi acum este solistul Operei din Berlin. Alexandru Aghenie - bariton, a urmat Facultatea de Muzică din Brasov şi cântă cu mare succes pe scena Operei din Brasov. Apoi Gergely Elek si Gergely Arnold, ce au urmat Academia de Muzică din Cluj-Napoca şi momentan sunt solistii Operei Maghiare din Cluj sau mezzosoprana Nagy Szilvia Klára (pe care o cunoasteti şi aţi scris elogios despre ea) este acum studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si statistă la Opera Maghiară de acolo. Ne mândrim şi cu tenorul Bartos Barna, actualmente student la Academia de Muzică „Liszt” din Budapesta ori Székely Kitti Fruzsina şi ea studentă, dar la Facultatea de Muzică din Brasov. Dintre fostele eleve ale mele care au urmat cariera de dascăl le pot aminti pe sopranele Simon Piroska şi Domokos Orsolya, ambele profesoare de canto la noi în liceu, ca şi pe mezzsoprana Tasi Nóra, valoroasă interpretă de jazz si cadru didactic la Liceul Vocational din Târgu Mures. Sirul desigur va continua, fiindcă avem elevi foarte talentati si seriosi.
- Prestaţi o muncă plină de responsabilitate, greu cuantificabilă. Aveţi satisfacţii profesionale? - Fireşte! Ceea ce am realizat până acum în cariera mea de profesor de canto mi-a adus mari satisfactii. Sper să mai pot forma multi tineri, să-i ajut să urmeze această frumoasă carieră. Îmi place ceea ce fac, îmi place să predau. Functia de director incumbă multă responsabilitate. Este o sarcină anevoioasă, dar consider că prin efortul depus, prin managerierea tuturor situatilor ivite în beneficiul scolii, al elevilor şi profesorilor voi avea satisfactii. Nu mă astept la vreo recompensă, la nimic extraordinar. Sunt pe deplin constientă că muncă depusă va aduce un beneficiu comunitătii noastre. - Au existat şi momente mai dificile? Nu v-a bătut gândul să renunţaţi, nu aţi regretat nici o clipă alegerea făcută? - De ce să nu recunosc?, am avut câteodată regrete că nu sunt fac parte din colectivul unei instituţii profesioniste, să zicem Operă sau Filarmonică. Cu toate că potential aveam. La facultate profesorii mi-au zis că am prezentă scenică si interpretativă foarte bună, pregătirea vocală era OK... Numai că fiecăruia îi este sortit să facă ceva pe lumea asta. Eu cred în destin. Acum când mă uit la realizările în plan didactic, la cariera mea artistică, la familia reuşită, la faptul că sunt sănătoasă si pot depune o muncă folositoare comunitătii...n-am ce să regret! În fiecare zi îi multumesc lui Dumnezeu că mă poartă în binecuvântarea Sa.
- Sunteţi o fire optimistă? Ce vă împinge de la spate atunci când vă este greu? - Pot spune că-s optimistă de felul meu. Dar cu o doză mare de… realism. Am avut destule greutăti în viată si, probabil, voi mai avea. În perioadele dificile mă ajută credinta în Dumnezeu, am suportul familiei, al părintilor.
- Ce pasiuni aveţi? Cum vă petreceţi timpul liber ? - Îmi place să călătoresc, să fac excursii în natură cu ai mei, cu prietenii. Ador, totodată, să merg la părintii mei la tară, unde este liniste si pace. Acolo închid telefonul mobil, nu am Internet. Din păcate, timpul liber este tot mai puţin…
- După ce principii v-aţi condus în viaţă? - De la părintii mei, care sunt oameni harnici si seriosi, am deprins atitudinea hotărâtă fată de muncă. Tot de la ei am învătat conduita corectă în viată. M-am condus după principii crestine, punând pe primul plan responsabilitatea morală, socială şi profesională, toleranţa faţă de ceilalţi, onestitatea şi corectitudinea fată de semeni.
- Ce anume apreciaţi la ceilalţi? - Sinceritatea, respectul si credibilitatea.
- Şi ce nu vă place la oameni, în general ? - Invidia. Şi nici prefăcătoria.
- Ce vă doriţi pentru 2017? Dar pentru anii viitori? - Îmi doresc pentru mine si pentru colectivul Liceului de Artă „Plugor Sándor” realizări semnificative. Pentru anii viitori sper să avem rezultate şi mai bune în plan profesional. Dorim să facem mai mult pentru viata culturală a orasului si judeţului nostru. Ne propunem să devenim o şcoală etalon pentru învăţământul preuniversitar local. Sperăm să asigurăm condiţii pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev din şcoală, fie el român sau maghiar, să-i sădim încrederea în sine, să îl încurajăm să se manifeste liber prin creativitatea sa şi să îl ajutăm să înţeleagă că, prin muncă perseverentă, prin descoperirea talentului său poate deveni… „Artistul de mâine”.
Pt Observatorul din Toronto
|
Horia C. Deliu. 2/21/2017 |
Contact: |
|
|