February 15 - National Flag Day of Canada
15 februarie este Ziua Drapelului Canadei; anul acesta este a 52-a aniversare de când, în 1965, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a proclamat actualul drapel, pe baza votului prealabil din Camera Reprezentanţilor şi Senat. „Drapelul este simbolul unităţii naţionale şi fără nici un dubiu reprezintă toţi cetăţenii Canadei, fără a face deosebire de rasă, limbă, credinţă şi opinie” a menţionat la acea vreme Maurice Bourget, purtătorul de cuvânt al Senatului.
Drapelul naţional al Canadei (în engleză, The National Flag of Canada, cunoscut popular ca Maple Leaf, respectiv, în franceză, l’Unifolié, “uni-frunzat”) bine cunoscut de noi toţi, este un steag foarte frumos, bicolor, alb şi rosu, cu o proporţie de 1 : 2 între lăţime şi lungime, având în mijloc un pătrat alb în care se află o frunză de arţar stilizată, colorată în roşu având forma unui poligon cu o axă verticală de simetrie cu 11 vârfuri și 22 de laturi. Frunza de arţar este simbolul Canadei de pe la 1700, cele 11 vârfuri au semnificaţia celor 10 provincii canadiene, plus un vârf dedicat teritoriilor. Pătratul alb, este flancat de două dreptunghiuri roșii, care împreună ar forma un al doilea pătrat, având aceeași culoare roșie ca și modelul frunzei. Dunga roşie din stânga reprezintă coasta Pacificului, iar dunga roşie din dreapta reprezintă coasta Atlanticului. Folosirea frunzei de artar ca simbol al Canadei datează încă din secolul al XVIII-lea, ea fiind prezentă pe steagul actual, pe moneda de un cent (acum scoasă din circulaţie), si pe stemă. Combinaţia de roşu, alb şi roşu a apărut pentru prima dată pe medalia General Service Medal lansată de Regina Victoria.
Federaţia canadiană este cunoscut că s-a constituit în 1867, dar la acea vreme nu a avut un drapel special pentru ţară, steagurile britanice existente atunci fiind considerate suficiente. Din istorie se ştie că in prima cruciadă a timpurilor, un lord normand a tăiat cruci roşii din mantalele sale dându-le celor peste 12 mii de cruciaţi ca semne distinctive; în alte cruciade ulterioare, fiecare naţiune se deosebea prin cruci de culoare diferită, Franţa avand cruci rosii iar Anglia cruci albe, culori care au devenit ulterior drept culori ale Franţei şi Angliei. Culorile roşu şi alb au fost aprobate prin Proclamaţia din 1921 a Regelui George al V-lea, roşul reprezentând Franţa iar albul Anglia, în prezent aceste doua culori fiind culorile naţionale ale Canadei.
Primul drapel al Canadei a fost utilizat neoficial încă din anii 1890, apoi aprobat prin Ordinul Consiliului în 1945 pentru a se utiliza "ori de câte ori locul sau ocazia poate face dezirabil un pavilion distinct canadian". Canada, mai ales după primul război mondial, a utilizat diferite variante ale steagului cunoscut sub numele de Canadian Red Ensign, care a functionat, ca un steag national al Canadei, împreună cu Union Jack, desi nu a fost niciodată aprobat de Parlamentul tării. Mackenzie King, prim ministrul Canadei din perioada 1921 di 1948, a utilizat steagul Red Ensign ca o formă intermediară de trecere spre un steag national distinctiv, insuflând canadienilor ideea constiintei nationale si a unui steag national.
În 1964, prim-ministrul Lester B. Pearson a numit un comitet pentru a rezolva problema oficializării unui drapel. Din trei optiuni de design, în 22 octombrie 1964 comitetul a selectat o variantă ; potrivit Huffignton Post, designul actualului drapelul aparţine Dr. George Stanley care s-ar fi inspirat după drapelul comandantului de la Kingston’s Royal Military College, iar alţii susţin că aceaştă compoziţie aparţine lui John Ross Matheson, un prim ministru liberal din acele vremuri. Drapelul a fost adoptat oficial la 15 februarie 1965.
In incheiere este de menţionat faptul ca Drapelul de pe Turnul Păcii din Ottawa se schimbă zilnic, cele folosite se oferă publicului, existând o listă de aşteptare care se intinde deja la.... peste 30 ani ! La Mulţi Ani Drapelul Canadei !
|
arh. Ion Constantinescu 2/13/2017 |
Contact: |
|
|