Sentiment
două treimi din trup mi-au murit oasele-mi spun: mai împinge-ne până ieri aveam chipul frumos şi n-aveam pe piele pecingine
vremea mă creşte şi sunt tot mai scurt în barbă îmi ţipă şerpii ridaţi îmi vine să urc în turnuri de dor şi să strig după cincii mei fraţi
lâng-un foc de răstimp şi tăceri se încălzeşte în taină o stea are chip de femeie - dianic aţi ghicit: este dragostea mea
hai bătrâne, termină-ţi poemul şi te du pe crepuscul în sus; raţiunea eternă m-aşteaptă DA: eu am încă multe de spus.
Flori de viata, crinerouri*
alergam si alergam arme inimaginare fara sa ne-ntrebe varsta ne-mpuscau pe fiecare.
cutezam si cutezam oameni rai, priviri meschine puneau viperele mortii sa ne stearga din destine.
chiuiam si chiuiam tot spre rosturi rostuite multi cadeau, lasind pe lume nuntile neimplinite.
ne-ntrebam si ne-ntrebam daca moartea e din ceruri? mult prea tineri, nu stiam sa lipsim de la apeluri.
alergam si cutezam haituind spre hau ocara si stiam noi ca stiam sa iubim eroic -Tara.
ne miram si ne miram de ce sangele-n zapada se preface-n crinerouri si nu-si cata azavada.
flori de viata: crinerouri oameni buni, sa tineti minte sa saditi etern eterne flori de dor peste morminte.
la morminte, la morminte nu stiam noi moartea ce e haituind monstrii rusinii ne-am urcat in epopee.
bulevarde, bulevarde mistuiau in flacari rosii bibliile infantile pe care le-au scris leprosii.
tinerete, tinerete vrerea ta ti-ai vrut-o vruta; pentru gestul tau eroic MAICA TARA te saluta.
*Crinerou, crinerouri: subst. com. scornit de poet in memoria eroilor.
Fericirea
Când a fost să plec în lumea largă Şi destinu-n cârcă să mi-l port Fericirea a rămas acasă, Fericirea n-are paşaport.
Că aşa-i în ţara nimănuia, Vameşii prin sânge-ţi scotocesc Să nu iasă clandestin din Ţară Nici un strop din tot ce-i omenesc.
Numai dorul s-a ascuns în mine Şi blestemul de a fi poet, De aceea umblu printre oameni Scotocind prin suflet - indiscret.
… Lume bună, unde-i fericirea? Dorul greu în suflet de ce-l port? Fericirea ne-a rămas acasă, Fericirea n-are paşaport.
Umbre
nu călcaţi pe umbre, umbra e a voastră temporar umbra-ţi şade la picioare cât eşti viu prin calendar credincioasă ca un câine stă în lanţul nevăzut cine ne-a legat de umbre niciodată n-am ştiut caii şi stejarii-au umbre florile de pe mormânt gâzele, copiii, dorul stau la umbra unui sfânt umbra Lunii - şarlatană tăinuie poeţi şi hoţi şi-n eclipsele-i arare ea ne dă umbră la toţi marea, cât e ea de mare poartă umbre-n orice val uneori prin naufragii strigăm umbra unui mal umbre, umbre infinite ce ne pasc nedomoliţi iar de supărăm destinul stăm la umbra lui umbriţi doar Hristosul n-are umbră umbra lui şi-a nimănuia dar creştinii-i cerşim umbra în amin şi aleluia…
Fântânarul
Mi-au trebuit mai multe veacuri Sa sap fântâna demnitatii Eu fântânar si eu stapânul Pe ciutura umanitatii. S-adap cu znaga de cuvinte Privighetori, lastuni si corbi Si-n zilele de sarbatoare Sa spal picioarele le orbi.
În primavara mea eterna Vreau nemurirea sa o spântec Si ignetele de povara As vrea sa le prefac în cântec. Iar la fântâna mea curata Sa fiu si sluga si stapân Ca botezat cu tinerete E prea târziu sa fiu batrân.
Veniti la cumpana o clipa Si ascultati cum cânta apa Eu am urcat în josul tainei Cu târnacopul si lopata Si-acum,daca sorbiti racoare Înmiresmati de dalbul spumii Sa stiti macar ca apa vine Din stra-strafundurile lumii.
Un fântânar cu palme late Cum tuturor ne e menirea Sa transpiram o viata intreaga Sa se adape omenirea. De nu sapam se surpa totul Si vremii i-am sorbi otrava Dar fântânarii omenirii Mai pot sa-i smulga Terrei, lava.
Veniti si beti din apa lumii Jivine si hulubi si fluturi Crezul pamântului pulseaza În sfintele de dud din ciuturi Si nu va temeti,apa este Sa ne adape telegarii Dar câteodata, se întâmpla Sa ne lipseasca fântânarii.
Acest poem e smuls din mine Sau din a timpului cadenta Si am sapat si sap, sapa-voi Mânat de o efervescenta Ce ma atrage spre adâncuri Cu gresii si furtuni rebele Ca vreau sa sorb si sa-nchid ochii Lânga fântâna vietii mele.
Montreal Quebec
|
George Filip 2/4/2017 |
Contact: |
|
|