Canadiana 12- Stratford
Cuibărit de-a lungul râului Avon, in tinutul Perth din sud-vestul provinciei Ontario, micul orăsel Stratford (ce număra in anul 2011 o populatie nu cu mult peste 30,000 de locuitori) are toate ingredientele pentru a deveni locul favorit de petrecere a timpului liber al multora dintre noi.
Faimoasă gazdă a Festivalului de Teatru Shakespeare (cu incepere din anul 1953), festival a cărui stagiune durează din aprilie până [n octombrie, si care atrage anual sute de mii de vizitatori – public, actori, dramaturgi de renume international – orăselul Stratford si-a inceput existenta in anul 1828, sub forma unui sat care si-a primit numele de la un anume Thomas Mercer Jones, agent al Canada Company, companie care se ocupa cu dezvoltarea terenurilor si a cărei misiune consta in sprijinirea colonizării teritoriilor din Upper Canada. Acelasi Thomas Mercer a redenumit portiunea râului Thames (Tamisa) din Ontario, ce străbătea sătucul Stratford, cu numele de Avon, după numele râului din Anglia, ce se leagă de locurile unde marele dramaturg William Shakespeare si-a petrecut copilăria si o parte din tinerete (Stratford-upon-Avon).
Incorporat ca sat in anul 1854, ca localitate in 1859, si ca oras in anul 1885, Stratford a continuat să se dezvolte, devenind statie de cale ferată [n 1856. Insă nu calitatea sa de nod feroviar este aceea care atrage convoaiele de vizitatori anuali - nu numai locali, ci si din Statele Unite si Marea Britanie - ci, desigur, festivalul mai sus pomenit, a cărui recunoastere este internatională. Sunt demne de remarcat eforturile făcute ca acest oras să fie cât mai asemănător cu « tizul » său britanic; spre exemplu, [n anul 1918, un angajat al Căilor Ferate Canadiene (CNR), J.C. Garden, a făcut cadou orasului o pereche de lebede mute. Aceste majestuoase făpturi (astăzi [n număr mult mai mare) sporesc In prezent faima orasului, si amintesc, desigur, de Swan Theatre din Stratford-upon-Avon. Desi nu am fost martoră a acestui eveniment, am aflat că orasul se mândreste cu o paradă a lebedelor, paradă care are loc [n ultima zi a lunii martie (ca un preambul la deschiderea oficială a stagiunii teatrale).
Pe lângă festivalul teatral si deopotrivă faimoasele lebede, orasul a fost gazda celebrului inventator Thomas Edison, care a lucrat aici, pentru o scurtă perioadă de timp, ca operator de telegraf, pe când avea 17 ani. Orasul este si locul unde unul dintre idolii actuali ai adolescentilor si tinerilor – Justin Bieber – si-a petrecut copilăria. Adăpostind numeroase clădiri istorice (printre care Primăria orasului, desemnată sit istoric national in anul 1976 - o clădire monumentală din cărămidă rosie, care se remarcă prin elemente arhitectonice [n stil victorian si un turn cu ceas de proportii), muzee (precum Stratford Armouries – muzeu al armelor si armurilor – intrat [n patrimoniul national in anul 1986), celebrele Gradini Shakespearene (create in anul 1936) – incântător amestec a peste 60 de specii de flori, ierburi si arbusti, [nconjurate de vechi ziduri din piatră, parcuri precum Millennium Park (cu plante acvatice, fântâni iluminate si specii native de arbori si arbusti), sau Confederation Park (cu a sa grădină japoneză), monumente (cenotaful dedicat soldatior căzuti [n luptă, al cărui autor este sculptorul Walter Seymour Allward, originar din Toronto), Stratford este fără [ndoială una dintre comorile provinciei Ontario, o destinatie demnă de numărul impresionant de vizitatori pe care [l primeste [n fiecare an. Revenind la Festivalul Teatral (cel mai mare din toată Canada), el a fost initiat de către jurnalistul Tom Patterson, si el originar din Stratford, care a promovat ideea unui festival shakespearian care, prin entuziasmul său, a câstigat suportul unor regizori si actori de renume, precum Alec Guiness, si, [n cele din urmă, al oficialitătilor locale. Tom Patterson a fost decorat cu Ordinul Canadei in anul 1967, si i s-a acordat, de asemenea, Ordinul Ontario. Una dintre insulele de pe râul Avon, Ontario, [i poartă numele.
In 2016, am trăit nespusa incântare de a mă putea afla in rândurile publicului a două célèbre piese ale lui William Shakespeare – Macbeth si Cum vă place -, precum si a uneia apartinând celebrului dramaturg francez Molière – Bolnavul [nchipuit. {ntrucât mă număr printre aceia pentru care teatrul este unul dintre ingredientele absolut necesare [mplinirii sufletesti, regăsirea cu scena, cu ai săi actori, după multi ani [n care am trăit cu dorul nemuritoarelor spectacole de pe scenele Nationalului, ale Teatrelor Bulandra, Nottara etc., a venit ca o revelatie, o revelatie pe care sper să o retrăiesc – alături de multi dintre dumneavoastră – si in viitor. Incheind cu observatia că orăselul Stratford a fost desemnat in anii ’90 drept “the prettiest city in the world” (in cadrul competitiei internationale Nations in Bloom), sper ca această mica bijuterie a provinciei noastre să isi dezvăluie frumusetile in fata a cât mai multora dintre noi, transformându-ne in admiratori fideli si, de ce nu, in vizitatori anuali.
|
Eliza Ghinea 1/7/2017 |
Contact: |
|
|