Lumea Culorilor - Bradul de Crăciun 2016, în gri, alb şi argintiu.
Vă este cunoscut ca în modă, Compania Pantone stabileşte culoarea fiecărui an; iată însă că şi pentru decorarea bradului de Crăciun şi a locuinţelor, la un recent târg deschis la Londra pentru decoraţiunile Crăciunului, designerii britanici au stabilit culorile anului 2016 : gri, alb şi argintiu.
Traditia spune că bradul de Crăciun se împodobeste în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, dar în vremurile actuale decorarea acestuia se obişnuieşte să înceapă cu mult înainte ! Impodobirea a devenit una dintre cele mai iubite datini, odată cu asteptarea în seara de Ajun, a lui Mos Crăciun. Primele decorări ale bradului se cunosc de prin secolul al 15-lea în Letonia şi Estonia. Este adevărat că atunci când pregătim sărbătoarea Crăciunului, roşu şi verde sunt printre primele culori la care ne gândim, decorarea bradului fiind una din bucuriile copiilor dar şi ale adulţilor. Desigur, fiecare dintre noi ne împodobim bradul şi locuinţa după cum simţim, după gusturile care le avem. O soluţie bine venită este stabilirea în prealabil a unei teme dominante a podoabelor. Argintiul şi auriul sunt alegerile tradiţionale care pot fi completate cu nuanţe de roşu pentru globuleţe de diferite forme, mărimi şi culori, şi jucării în formă de cerb sau Moş Crăciun şi o gamă largă de la beteala clasică din staniol, la ghirlande şi ornamente din catifea, dantelă, mătase ; trebuie alese culori strălucitoare care ne crează bucurie şi veselie pentru pomul de sărbătoare.
Roşul este tematica predominantă în decorurile de Crăciun, pentru că oferă unei încăperi o amploare roială, bogăţie şi eleganţă. Mulţi dintre noi nici nu acceptă ca bradul să nu fie în această culoarea tradiţională - roşu, gândind să nu piardă spiritul sărbătorilor. Dar... iată, bradul de Crăciun mai poate fi împodobit şi : - în alb, din vârf pâna la poale ; albul presupune o multitudine de tonuri de alb, care înglobează şi argintiu, gri, ivoire - în nuanţe acvatice, asociind albastrul acvatic cu albul plin de puritate, creând astfel unul dintre decorurile de Sărbători în tendinţe; - în culori pastel - roz, mov, albastru şi verde pastel, de preferat pe un brad alb, în stil rustic, decor de pădure fermecată, cu podoabe asemena vegetaţiei şi faunei pădurilor, cu păsărele, căprioare, pitici, zâne din poveşti, iar copiii... pot dormi pe saltele în jurul bradului pe toată perioada Crăciunului ! - pe un brad alb, în culori cât mai „ingheţate”precum turcoaz, albastru şi verde, care par acoperite cu un strat de gheaţă, combinate cu alb sau argintiu
Bradul de Crăciun nu trebuie să fie o sorcovă; un brad elegant, trebuie să se rezume la ce mult două culori. Tradiţional, cele mai potrivite culori pentru crearea unui look elegant sunt roşul şi auriul, auriul şi argintiul, albul şi argintiul, albul şi negrul. Desigur, puteţi opta si pentru alte combinaţii cromatice sau să vă rezumaţi numai la o singură culoare. Este bine să fie folosite seturi de ornamente de globuri, fundiţe şi fluturaşi, care pot da aspect elegant si modern.
Şi dacă bradul este gata, e bine să acordăm atentie şi la felul în care decorăm restul încăperilor locuinţei; recomandabil este să fie cu decoraţiuni similare cu cele de pe brad sau cel puţin în aceeaşi paletă cromatică. Dar nu uitaţi... gri, alb şi argintiu sunt culorile Crăciunului din acest an ! Albul este culoarea anotimpului rece şi simbolizează puritate şi nevinovăţie, reprezintă lumina pe care Iisus a adus-o pe lume, este un simbol creştin al slavei, argintiul simbolizează bogăţie şi reprezintă cuvintele lui Dumnezeu în religia creştină, claritate, viziune şi strălucire, griul este o culoare foarte sofisticată ce aduce o energie aparte în orice, iar culoarea verde a bradului simbolizează speranţa veşnica a omenirii.
Iată de ce, pentru cei care încă nu şi-au împodobit locuinţa şi bradul de Crăciun, pentru a fi în moda anului 2016, recomand folosirea acestor 3 culori. Şi ce bine ar fi să fie pe un brad artificial, în ton cu cerinţele ecologice actuale. Merry Christmas !
|
arh. Ion Constantinescu, Toronto 12/18/2016 |
Contact: |
|
|