Omul politic şi de cultură Valeriu Branişte 1869-1896 - carte apărută la Editura de Vest
Introducere
Scriam cândva că fiecare volum îşi are propria istorie. Începutul îl constituie ideea. Drumul spre realizarea lui poate fi mai scurt sau mai lung. Intervin atâţia factori în „parcurs”, care-i determină ritmul şi etapele. Noi ne-am apropiat de personalitatea lui Valeriu Branişte (1869-1928) cu mulţi ani în urmă. Am depistat şi editat, în colaborare, cinci volume de Corespondenţă (1879-1918). Prin scrisori şi mai ales prin notele explicative i-am descifrat fapte şi acţiuni, am pătruns în intimitatea gândurilor sale şi l-am încadrat în societatea în care a trăit. L-am putut deci cunoaşte ca fiind un mare patriot, un om politic realist şi un excelent gazetar.
De la această fază am considerat că informaţiile oricât de profunde erau, rămâneau totuşi disparate. Ele trebuiau să-şi dea mâna pentru a constitui un profil autentic în mai multe culori, al lui Valeriu Branişte. Prezentul volum acoperă perioada de până în vara anului 1896 din viaţa sa. L-am structurat în trei capitole. În primul capitol i-am prezentat familia, anii de şcoală primară, liceul de stat maghiar din Sibiu, Universitatea din Budapesta, activitatea ca profesor la liceul ortodox român din Braşov şi activitatea de redactor la ziarul „Tribuna” din Sibiu. Al doilea capitol cuprinde perioada 1984 – martie 1895, când a activat ca redactor responsabil şi editor la gazeta „Dreptatea” din Timişoara. Capitolul al treilea acoperă lunile petrecute în închisoarea din Vácz (30 martie 1895-6 iunie 1896) în urma unui proces de presă. Volumul conţine în final o parte de Anexe care constau din documente personale, acte emise de diferite instituţii şi articolele publicate de el în „Dreptatea”.
La scrierea textului am folosit surse edite şi inedite: corespondenţă, presă, Anualul Liceului din Sibiu şi al Universităţii din Budapesta, articole şi cărţi dedicate lui V. Branişte şi evenimentelor la care a participat, documente din Arhivele din Cluj-Napoca şi Braşov.
Transcrierea textelor s-a făcut, în general, conform ortografiei actuale, păstrând însă şi unele rostiri specifice emitentului. Punctele de suspensie [...] apar în text atunci, când am „frânt” citatul şi în Anexe, când textul din ziar era indescifrabil. Tematica acestui volum mi-a fost temă de plan în cadrul planului de cercetare al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.
* * *
În finalul acestor succinte consideraţii ţin să mulţumesc din suflet unor distinse persoane, care m-au ajutat la elaborarea volumului: doamnei doctor Sânziana Migea, nepoata lui V. Branişte, care m-a sprijinit financiar şi sufleteşte în momente delicate, doamnei Angela Rus, domnului profesor universitar Ioan Piso şi istoricilor Mádly Loránd, Ottmár Traşcă, Camil Petrescu şi Vlad Popovici, Protopopiatului ortodox din Făget, jud. Timiş, pentru ajutorul financiar acordat şi, în special, Editurii de Vest din Timişoara, reprezentată de doamna Ana Iovănescu, care a acceptat publicarea acestei cărţi, pe cheltuieli proprii.
|
Gheorghe Iancu 11/11/2016 |
Contact: |
|
|