Alegeri în State: Peste 35 de milioane au votat anticipat în SUA
Cu două zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Americanii continuau să voteze devreme, ridicând numărul votanţilor din această categorie la peste 36 de milione; dintre aceştia, peste 2 milioane sunt în Georgia. Petrecând câteva zile în SUA, în această zona – numită şi ţara piersicii - am fost martoră la o mică parte din febra electorală. Imagini cu şiruri de oameni stând la rând în faţa clădirilor de votare au devenit familiare în toate statele care stipulează acest drept electoral. Georgia este unul dintre acestea şi nu m-a mirat să observ că oamenii au ieşit în număr larg la vot.
Două lucruri atrag atenţia în Georgia. Mai întâi ;faptul că, deşi se scriu multe lucruri negtive depre aceaste alegeri: cele mai controvesate alegeri, cei mai nepopulari candidaţi din istoria recentă, scandaluri, anchete FBI, iar şirul continuă, cel mai semnificativ aspect al actului electoral este faptul că cetăţenii îşi manifestă dreptul de vot şi rămân activi în ciuda norului amplu de sentimente negative care circulă în această campanie.
Exercitarea dreptului fundamental se face simplu şi fără niciun element ofensiv. Votul rămâne instrumentul cel mai solid al democraţiei şi faptul că funcţionează este lăudabil. Nu există certuri sau atacuri personale în şirurile de votanţi. Apoi, un alt lucru care surprinde plăcut este faptul că, în esenţă, lumea de zi cu zi merge într-un parcus normal. Dacă am lua în calcul dialogul politic şi dezbaterea electorală prezentate zilnic pe canalele de ştiri aproape apocaliptic, am putea să ne imaginăm America drept zona de conflict electoral cu cetăţeni violenti, agitaţi, gata de răzmeriţă. Nici vorba însă. Oamenii aşteaptă paşnic să voteze, fără însemne şi provocări electorale; multe dintre inscripţiile electorale sunt abia vizibile şi prezentate fără ostentaţie. Există o stare de normalitate care nu arată o societate divizată aflată în conflict ideologic major. Fireşte că oamenii au opţiuni electorale diferite, dar lecţia democratică i-a educat să respecte procesul. Iar faptul că nu se manifestă cu valuri de isterie publică este lăudabil. Indiferent cine va fi ales preşedinte peste câteva zile, America va continua să îşi scrie istoria democratică, chiar dacă unele sincope vor mai exista.
|
Luiza Mureseanu 11/7/2016 |
Contact: |
|
|