Ein Hod - satul artiștilor din Israel
Ein Hod, satul artistilor, se află pe un deal la poalele Muntelui Carmel si SE de Haifa, cu vedere la Marea Mediterană. În 2014 avea o populatie de 265 de locuitori. Este o veche cetate din secolul al 12-lea. După Războiul de Independentă zona a fost abandonată fiind lăsată în ruină.
În anul 1950, un grup de artisti condus de artistul Marcel Iancu a decis ca Ein Hod ar putea fi un loc bun pentru a lucra, unde să construiască studiouri si ateliere de lucru si să formeze un mediu creativ pentru educatie artistică si artă. În anul 1953 visul lor a devenit realitate. Astfel, treptat, Ein Hod a devenit satul artistilor din Israel - unul din putinele din lume, unde artistii crează în arte vizuale, teatru, muzică si literatură. Marcel Iancu (ns. 24 mai 1895, Bucuresti, România - d. 21 aprilie 1984, Tel Aviv, Israel) a fost unul dintre cei mai importanti intelectuali evrei români ai generatiei sale.
150 de artisti si familiile lor locuiesc în Ein Hod. Ei trăiesc, muncesc crează în localitate - în fiecare mediu cultural si domeniu de activitate. De-a lungul anilor, atmosfera specială în sat a influentat a doua si a treia generatie în a alege să trăiască aici si să devină artisti în propriile lor drepturi. Din primele zile până în prezent, bogătia si talentul diversificat al membrilor din sat - al artistilor, au fost o sursă nelimitată de entuziasm si creativitate pentru comunitate, si multe dintre evenimente, precum si celebrarea sărbătorilor sunt initiate si desfăsurate de talente locale. De-a lungul anilor Ein Hod a devenit renumit pentru activităti culturale si de inspiratie si este vizitat de turisti si artisti care doresc deopotrivă să se bucure si să se inspire. Printre membrii satului sunt 10 câstigători ai prestigiosului premiu national Israel, arhitecti, bijutieri si designeri ale caror proiecte sunt de renume mondial. Multi dintre artisti Ein Hod au câstigat aprecierea mondială. Lucrările lor sunt incluse în importante colectii particulare si institutionale. Ele sunt prezente în muzee si mari galerii din Israel si străinătate, de a participa la importante expozitii de grup. Satul are o gamă largă de resurse culturale. Galeria de Artă Ein Hod, Muzeul Iancu - Dada si Casa Artistilor, si galeriile sunt completate de o varietate de expozitii si activităti artistice pe tot cuprinsul satului. Casa Gertrude Krause sponsorizează concerte de două ori pe săptămână de muzică de cameră si prelegeri pentru cei interesati.
Ein Hod are 22 galerii, 14 ateliere de artă, 2 muzee si 14 camere de închiriat pentru turisti. Ateliere de lucru includ imprimare, sculptură, fotografie, screening-ul de mătase, muzică (voce), ceramică, mozaicuri, design, vitralii. Muzeul Dada Iancu, construit în 1983, în onoarea fondatorului satului, include o expozitie permanentă a activitătii lui Iancu, spatii de expozitie pentru tinerii artisti si artă contemporană, precum si un Dadalab, un laborator pentru experienta artei Dada pentru tineri. Restaurante si cafenele, situate în centrul satului, servesc drept locuri pentru adunări sociale ale artistilor si vizitatorilor. Galeria de Artă Ein Hod prezintă opere de artă ale tuturor artistilor membri care trăiesc în sat, care au fost aprobate de către un juriu local. Picturi si sculpturi, fotografii, ceramică, bijuterii din aur si argint, sticlă si obiecte de design din metal fac galeria una din cele mai mari colectii de artă sraeliană din tară.
Se pot găsi opere de primă generatie (lucrări de valoare istorică) alături de tineri artisti contemporani, abia recent acceptati în sat. Ein Hod se caracterizează prin asezarea specială a satului, pe o coastă de deal, înconjurat de plantatii de măslini, cu vedere la Marea Mediterană. În ciuda lipsei fondurilor si a resurselor de dezvoltare, satul a reusit să păstreze natura sa originală, istorică si farmecul romantic si simplu al Israelului, din primii ani de independentă. Foarte putine locuri din Israel au reusit să-si păstreze calitatea autentică a Mediteranei. Se poate observa, încă, vechile structuri si forme arhitecturale ale ocupantilor anterioari - din cruciade crestine către Imperiul Otoman. Drumurile, un amestec de vechi si modern, toate se adaugă la o atmosferă foarte specială. Peisajul si vegetatia fac ca acest loc să atât de unic si interesant - grădini naturale mediteraneene de măslini, migdale, rodii si roscove, vită-de-vie si smochine. Ein Hod a rămas o rezervatie naturală. Păstrarea florei biblice a Israelului din vechime este un mediu perfect pentru muza creatoare.
http://ein-hod.info/#Top 15 octombrie 2016 Ein Hod, Israel
|
Lucretia Berzintu 10/16/2016 |
Contact: |
|
|